Proč mi krásně vyběhlý piškot na dort v troubě ke
konci pečení "spadne" doprostřed. Co dělám špatně? Troubu neotvírám, nepíchám,...
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 11 komentářů
Markéta H. (Zamie) ID 88816 (30.7.2014, 7:47)
Děkuji všem, co mi radily. Vyzkoušela jsem včera péct bez PDP hned několik korpusů a žádný se nepropadl. Moc děkuju všem !!!!! (L) (L) (L) (Y)

ODPOVĚDĚT
Mirka O. (Ohli) ID 203181, mimibazar.cz/ohli (29.7.2014, 20:26)
Je možné, že korpus vypadá hotový, ale uvniř může chtít ještě chvilku. Když zapíchnu špejli uprostřed a vytáhnu jí čistou, tak peču ještě 5 minut, abych měla jistotu.

ODPOVĚDĚT
jarka N. (sympatie) ID 55978 (29.7.2014, 12:51)
Já do každého piškotu přidávám PDP, ale jen zlehka, jak se říkáš "špetku" a krásně mi to těsto podrží. Také mi piškot vždy spadl, a teď paráda.

ODPOVĚDĚT
Maria V. (Archeoložka) ID 324621 (29.7.2014, 10:57)
Já troubu otvírám ke konci píchám a nezapomněla jste tam něco dát? co máte za recept?

ODPOVĚDĚT
Markéta H. (Zamie) ID 88816 (29.7.2014, 12:47)
Recept píšu tady dole v diskuzi, jak radí ostatní asi dávám zbytečně navíc kypřící prášek. Holt amatér se pozná ,-)

ODPOVĚDĚT
Daniela B. (Dallien) ID 65006, mimibazar.cz/danielabasna (29.7.2014, 9:42)
Na kolik stupňů pečete?
Já dělávám tento v různých obměnách. Těsto ve formě shrnu do stran, peču na 160°C, troubu ke konci otvírám a zkouším špejlí a nikdy korpus nespadl.
http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=153199&user=65006

ODPOVĚDĚT
Markéta H. (Zamie) ID 88816 (29.7.2014, 10:42)
Od té doby, co se mi takhle nedaří (nechápu proč jednou dobrý a podruhý spadne) peču tak, že začínám na 160 horkovzduch a když trouba "vypne", tak přidávám, aby neklesla teplota. Ale to je asi blbost, jak to tady tak čtu. Opravdu mám zkusit vynechat kypřící prášek?

Určitě vyzkouším i Váš postup !!! Díky

ODPOVĚDĚT
Daniela B. (Dallien) ID 65006, mimibazar.cz/danielabasna (29.7.2014, 12:40)
Nezměnila jste třeba mouku? Ta taky dokáže udělat své.

Kypřící prášek nedávám i z toho důvodu, že mě z něj pálí žáha. Zkoušela jsem nahradit sodou, ale tu jsem v korpusech strašně cítila a nechutnalo mi. Nejlepší je to bez nich, čistě z vajec :O)

ODPOVĚDĚT
Zuzana S. (rybkabezvody) ID 156533 (29.7.2014, 9:41)
do piškotu není už potřeba přidávat kypřicí prášek... *-) těsto nalévám do formy od krajů k prostředku...

ODPOVĚDĚT
Maria V. (Archeoložka) ID 324621 (29.7.2014, 9:32)
Mi děláme ještě po mé mamce 83 let na 1 vejce 5dkg cukru krupice,5dkg polohr. mouka,2lžíce polévkové horké vody .Ušlehat žloutky s cukrem přodat vodu až to bude jak se říká bílé přidám mouku a vařéčkou tuhý snih pokud chcete dát ořechy o to mín mouky (Y) (Y) (Y)
Tohle se mi nikdy nestalo vidím poprvé
držím palečky |:o) |:o)

ODPOVĚDĚT
Markéta H. (Zamie) ID 88816 (29.7.2014, 10:45)
To Vám závidím, že se Vám to nikdy nestalo :-) Nejdřív jsem si myslela, že je to troubou, že klesne teplota - což mi manžel vyvrátil - takže to musí být rukama ,-) a já se nechci vzdát !!!

Takže také nedáváte kypřící prášek?

ODPOVĚDĚT
jana s. (studeny.cumacek) ID 169131 (29.7.2014, 9:26)
piškot na dorty dělám bez PDP, ušlehám 5 bílků, přisypu tak 20 dkg cukru, vyšlehám, přidám žloutky, a nakonec 20 dkg poloh. mouky, ale tu mouku vmíchat vařečkou (Y)

ODPOVĚDĚT
Markéta H. (Zamie) ID 88816 (29.7.2014, 13:43)
a na kolik pečete? (F)

ODPOVĚDĚT
jana s. (studeny.cumacek) ID 169131 (29.7.2014, 14:12)
tak těch 170-180 :-$

ODPOVĚDĚT
Lenka V. (paví očko) ID 241949, mimibazar.cz/paviocko (29.7.2014, 8:53)
může být překypřený (šlehané bílky + prášek do pečiva), může to dělat špatná teplota při pečení nebo příliš vysoký korpus *-)

ODPOVĚDĚT
Veronika R. (VeronikaVi) ID 99791, mimibazar.cz/veronikavi (29.7.2014, 8:40)
To mi dělá taky :-( nevím proč

ODPOVĚDĚT
Markéta H. (Zamie) ID 88816 (29.7.2014, 8:40)
Šlehám 4 žloutky s 20ckg cukru + 10 lžic horké vody + 10 lžic oleje + 20dkg polohrubé mouky s PDP a následně ručně vmíchám ušlehaný sníh.
Jak dlouho šlehat žloutky, než přidám horkou vodu? Kde dělám chybu?

ODPOVĚDĚT
Vlaďka D. (vladkadasva) ID 221201, mimibazar.cz/vladkadasva (29.7.2014, 12:56)
Vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny, horkou vodu můžete přidávat postupně s olejem a s moukou smíchanou s práškem do pečiva(ten piškotovému těstu nijak nevadí, ale když už máte našlehaný bílkový sníh, tak není PDP potřeba, bílek těsto nakypří). Nicméně, myslím, že je to spíš v teplotě trouby a době pečení. Piškot je docela háklivé těsto na teplotu, takže zásada je vkládat ho do řádně předehřáté trouby(já peču na 180°C) a prvních 10minut nechat péct při stálé teplotě, v žádném případě neotevírat troubu během pečení a piškot vytahovat ven až po uplynutí doby pečení, klidně o fousek déle, pro jistotu. Zase tak rychle se nevysuší. Když vytáhnete nebo píchnete do těsta jen chvilinku před dopečením, i když už "vypadá" hotové, tak to nejspíš trochu kecne dolů. Je to potvora choulostivá, když je v tom sníh. :-$

ODPOVĚDĚT
Monika K. (Moňulín) ID 191277 (29.7.2014, 9:12)
Vynechala bych kypřící prášek! (Y)

ODPOVĚDĚT
Markéta H. (Zamie) ID 88816 (29.7.2014, 10:46)
Děkuji, zkusím. (F)

ODPOVĚDĚT