Družina
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak u vás funguje družina. Měli jsme teď problém, syn (1.třída). Bohužel to vypadá, že děti se tam musí celé odpoledne zabavit sami. Program mají jen každé úterý. Další v komentu.
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 24 komentářů
Kamila Vilímková (Trnovka) ID 154399, mimibazar.cz/trnovka (10.12.2014, 19:32)
U nás je družina spíš forma azylu. Občas můžou něco vyrábět, když je dobrá družinářka, někdy je vypustí na dvorek si zahrát fotbal, jinak se musí zabavit sami. Menší děti tam mají k dispozici třeba lego a nějaké knihy. Syn si nosil do družiny vlastní stolní hry nebo karetní hry, protože ty co tam měli a co chtěly děti hrát, jim nepůjčovali. Teď už od 4.třídy do družiny nechodí a je rád, byl tam kvůli tomu nešťastný, dali ho do třídy, kde byly skoro samé holky a on tam neměl kamarády. Družina pro nás byla nutné zlo, protože syn dojížděl a čekal až já skončím v práci a docela se tam nudil.

ODPOVĚDĚT
Andrea R. (Andreják) ID 160244 (10.12.2014, 10:18)
U nás jsem spokojená tak na 50 %. Čte se pohádka, občas něco vyrábějí, když je hezky jdou na hřiště - ale jen na cca hodinu, pak před třetí zpátky dovnitř, aby si rodiče mohli vyzvedávat děti (nevím, proč si je nemohou vyzvedávat z venku). Takže i když je venku krásně, musí i tak všichni dovnitř a bejt tam než si je rodiče vyzvednou. Trnem v oku je mi televize s DVD, na který jim po třetí hodině pouštějí pohádky. Podle mě by vůbec být v družině televize neměla...

ODPOVĚDĚT
Hana Š. (hanka616) ID 84577, mimibazar.cz/hanka616 (10.12.2014, 9:17)
U nás mají program každý den po obědě až do 14,30, pak si hrají.

ODPOVĚDĚT
Alena T. (Smaiilicek) ID 143278 (upraveno 10.12.2014, 8:23)
Tak já nevím, ale po škole si děti užívaly volno tak, že si prostě jen sami hráli a nebo kreslili a když chtěli, družinářka jim vydala věci na vyrábění, ale žádné cílené aktivity k "zabavení dětí" tam nikdy nebyly. Prostě děti si užívaly zasloužené volno po škole - kdo chtěl, napsal si úkol, kdo chtěl si četl nebo hrál - prostě žádná "povinnost" jako ve škole. Pokud bylo pěkné počasí, byli venku na zahradě a tam také blbli - družina je prostě podle mě jen dozor, ale ne tvořící kroužek-pokud děti nechtějí. Výstavy a přípravu na halloween a vánoce, velikonoce atd. to dělají ve škole při výtvarce a nebo pracovních činnostech, mohou i v družině, ale pokud nechtějí, nemusí - klidně si mohou jen hrát a nebo povídat a blbnout s ostatními dětmi, se kterými jinak nemají možnost se vidět, když jsou z jiných tříd.

ODPOVĚDĚT
Anonymní uživatel (Zrušený účet) ID 99576 (10.12.2014, 11:58)
Nejde o povinnost, o to, aby jim někdo diktoval aktivity. Jde spíš o to, aby družiny v rámci své provozní doby nabízely školní volnočasové aktivity a tedy umožnily, aby si dítě odpočinulo užitečným způsobem - alespoň tak mi to plyne z definice školní družiny na stránkách ministerstva školství. U nás v družině jsou k dispozici pouze pastelky, polštáře na zemi a dvě hry. Pro padesát dětí, které u nás chodí je to dost málo. Já chodila do družiny ještě za socialismu, ale měli jsme k dispozici opravdu víc možností jak trávit čas - měli jsme knihy, hry, výtvarné potřeby, stavebnice, chodili jsme ven...moje dítě v družině každý den tráví čtyři hodiny, proto mi není až tak jedno, jak je stráví a podle toho co vím, se tam děti prostě nudí.Proto je fajn mít dobrou družinu.

ODPOVĚDĚT
Alena T. (Smaiilicek) ID 143278 (10.12.2014, 13:57)
Tak v naší družině je právě spousta her, knih, omalovánek, vystřihovánek, stavebnic, holky tam mají kočárky a kluci autíčka a autodráhy - venku je k dispozici zahrada s prolézkami, tak to beru tak, že je na dětech, jak se chtějí zabavit a je toho na výběr dost a dost... Je fakt, že dsot rodičů když jim děti povyrostou, tak tam do družiny a nebo do školky dáváme hračky a hry, se kterými si již nehrají (a nejsou zničené, samozřejmě) tak proto je tam toho hodně :-)

ODPOVĚDĚT
Marcela K. (Kutim) ID 259100, mimibazar.cz/kutim (10.12.2014, 7:47)
Naše už tam skoro nechodí. Nárok na 1x kroužek v rámci družiny. Jinak si "hrají" sami = nudí se. Odpol. pak koukají na televizi (DVD). V sousední třídě s nimi družinářka občas něco vyrábí apod. Záleží asi na konkrétní vychovatelce :-S

ODPOVĚDĚT
Romana Z. (zonoro) ID 244070 (10.12.2014, 6:56)
Souhlasím - kromě programu musí mít i volno.
Ale podle mě je nepřijatelné, aby Vám paní vychovatelka řekla, že si musíte připravovat pro syna program - řešila bych s její nadřízenou - po dobrém, jen se zeptat...věřím, že se bude ředitel nebo ředitelka docela divit (F)

ODPOVĚDĚT
Martina V. (martinavanic) ID 73319 (9.12.2014, 22:23)
u nás v družině jsou děti tedy hlídány, družinářky neustále něco vymýšlí, pořád něco tvoří, hrají hry atd... přijde mě to jako ve školce... a malá je nadšená...

ODPOVĚDĚT
Radka H. (radkaaa) ID 95559 (9.12.2014, 21:57)
Jsem ráda, že dcera chodí do družiny. Odpočine si od dopoledního učení. Odreaguje se, vyhraje si s dětmi a když kolem 16 hodiny jdeme z družiny, tak co ji čeká doma? Zase učení......... jsem ráda za to, že má čas a prostor si pohrát.
Kroužek v rámci družiny má jen v pondělí...... víc kroužků jsem nedala i když možnost byla.

ODPOVĚDĚT
Anonymní uživatel (Zrušený účet) ID 103512 (9.12.2014, 20:46)
standartní provoz je 6.30 - 17.30h pro děti od nultého ročníku až do pětky.
Ve dnech, kdy vyučování je rozděleno na dvě skupiny, kdy jedna má vyučování až od druhé vyuč. hodiny, zůstává vychovatelka pro tyto děti až do 9h.
V rámci družiny mají zdarma kroužky - dramatický, moderní tanečky, šikulové, sportovní všestrannost (k dispozici tělocvična), družinové noviny. Vedou je jednotliví vychovatelé.
Družina je také zapojena do projektu Celé Česko čte dětem.
Pořádají drakiádu, halloween, vánoční besídku, karneval....
Občas výlety mimo družinu - naposledy byl kluk na Laser game začátkem listopadu. Celodružinové hry - loni např. měli Olympiádu.
Samozřejmostí je pobyt venku za dobrého počasí - k dispozici fotbalové hřiště, hřiště na basket či florbal. Prolézačky, klouzačka, pískoviště....
(Y) (Y) (Y) (Y)

ODPOVĚDĚT
Amanda P. (amandapalm) ID 424205 (9.12.2014, 20:46)
To že se můžou bavit sami je poměrně důležitá věc - bez nestrukturovaného hraní si s ostatními dětmi se daleko hůř uči normální sociální interakce ve skupině vrstvevníků.

Neustálé kroužky a nebo dospělým řízený program to prostě neumožnuje. Jakkoliv se ten program tváří jako výchovný či rozvojový.

A nechat děti lítat celé odpoledne po venku, jak mohla naše generace už málo kdo nechá.

Tak proboha nechtějte aby o poslední kousek svobody přišli v družině.

ODPOVĚDĚT
Anonymní uživatel (Zrušený účet) ID 103512 (9.12.2014, 20:53)
určitě máte pravdu. U nás v družině mají dostatek prostoru pro volné hraní. Ale zároveň si myslím, že by alespoň 2 týdně měly mít děti nějaký program.

ODPOVĚDĚT
Lenka P. (tomsim) ID 10435, mimibazar.cz/tomsim (9.12.2014, 20:45)
já jsem z družiny u syna nadšená, nejen, že mají skvělé učitelky, pořád něco tvoří (mají výstavky po celé chodbě), ale mají i programy jako např. návštěvy kina, besídky, stezky odvahy a přespání v družině, zrovna zítra se chystají na celoodpolední výlet do skanzenu v Rožnově (Y), protože syn to tam má moc rád snažím se jim i já jako rodič vypomoci s programem na ukončení školního roku (loni měli policejní psovody a policii přímo ve škole, která se věnovala jen jim ) |:o) |:o) a navíc v rámci družiny mají možnost zdarma navštěvovat školní kroužky, syn chodí do florbalu :), navíc i provoz je od 6.00 do 16 hod., to je taky velká pomoc pro pracující rodiče

ODPOVĚDĚT
Iveta P. (Ivuliberuli) ID 272302, mimibazar.cz/ivuliberuli (9.12.2014, 20:28)
U nás je družina super |:o)
Děti jezdí plavat,bruslit,neustále něco tvoří a nebo hrají hry (Y)
Jezdí na různé akce,chodí do tělocvičny a už teď se děti těší jak budou chodit do lesa dávat zvěři krmení,které si samy nasbíraly.
Každý rok mají nějaké téma-letos je indiánské.
Děti mají k tématu i oblečení,které si částečně i vyrábí.
V létě chodí opékat buřty ,-)
Je toho opravdu hodně.
Jsme na vesnici,ale tohle nám tu funguje opravdu skvěle,navíc jsou prostory po celkové rekonstrukci (Y)Dcerka je úplně nadšená |:o)

ODPOVĚDĚT
Taťána E. (peggybundova) ID 140003, mimibazar.cz/peggybundova (9.12.2014, 19:54)
Tak u nás je družina naprosto vynikající (clamp) (clamp) (clamp) neustále něco dělají, vyrábějí, chodí do knihovny, zúčastňují se všelijakých soutěží, loni např. vyhráli celorepublikovou soutěž knihoven,byli v Šikulech, jezdí na všelijaké kulturní a společenské akce v okolí, v létě tráví čas na zahradě, která je letos nově krásně udělaná...družinářka je opravdu žena na svém místě, pro děti by se rozkrájela a ony ji mají moc rády...o to víc mě mrzí, že tam nyní mladší dceru nemůžu dát...resp. můžu, ale prodražilo by se mi zdravotní pojištění :-( U Vás to bude asi chyba v nezájmu družinářky-vše je o lidech. (F)

ODPOVĚDĚT
Zuzana M. (ZuzaM) ID 37334, mimibazar.cz/zuzam (9.12.2014, 19:49)
U nás to taky s programem není valné. Když je hezky chodí ven, občas se zastaví na hřišti, někdy jen jdou ve dvoustupu na procházku, 1x měsíčně místo procházky do tělocvičny. Program (nějaké výtvarno) mají tak 1x měsíčně, jinak sedí v lavicích a kreslí si. Ani lítat po třídě nesmí. Někdy si můžou hrát s nějakými hrami, ale mají jich tam zoufale málo. Tak 1x za 2 měsíce nějaký výlet, do botanické, na výstavu, teď byli v Úštěku za čerty.

ODPOVĚDĚT
Jana K. (JancaKub) ID 129457, mimibazar.cz/jancakub (9.12.2014, 19:41)
My máme družinu jen odpoledne.Program vymýšlí družinářka...chodí ven,denně něco tvoří,vyrábí,nebo chodí do tělocvičny a hrají různé hry.... ( dva dny má dcera v době družiny kroužky) (F)

ODPOVĚDĚT
Marcela W. (marcuska) ID 42299, mimibazar.cz/marcuska (9.12.2014, 19:38)
Shrnu z plánu činnosti, co mi včera poslala vychovatelka: po příchodu z oběda odpočinková činnost (čtení vánočních pohádek, vánoční zvyky a pranostiky, koledy). Potom pohybové a rekreační činnosti (smyslové a pohybové hry, soutěže - hledání stříbrného oříšku - podle počasí venku nebo uvnitř). Po návratu zájmové činnosti (pečení cukroví, výroba ozdob a přáníček). Ke konci družiny volný výběr her, úklid družiny.

ODPOVĚDĚT
Dagmar Z. (dojinek) ID 83260, mimibazar.cz/dojinek (9.12.2014, 19:34)
U nás v družině pořád něco tvoří, každou středu chodí do tělocvičny. Jinak mají aktivity i mimo školu, plavání, kino, knihovna atd.

ODPOVĚDĚT
Anonymní uživatel (Zrušený účet) ID 99576 (9.12.2014, 19:34)
U nás nefunguje raní družina. Odpoledne se děti baví samy - kreslí, čtou, většinou řvou jako tuři a lítaj po třídě. Taky jsem si myslela, že by jim paní družinářka nějakou činnost mohla připravit ale nevím, jestli to je v popisu práce, takže jsem dceru v době družiny přihlásila do školních kroužků...aby jen celé odpo neseděla anebo nelítala bezcílně jako šus.

ODPOVĚDĚT
Kateřina M. (malakaca) ID 313987 (9.12.2014, 19:32)
U nás bylo ráno cvičení- spíš taková lehká rozcvička - rozhejbání, odpo dle počasí vycházky, jeden den dobrovolná angličtina - bezplatně, jinak společné hry vyrábění, spíše vedená aktivita (Y)

ODPOVĚDĚT
Petra K. (Drakondra) ID 366493 (9.12.2014, 19:29)
Ostatní dny si zábavu vymýšlejí sami a družinářka jen sedí a hlídá je. Bohužel teď nechodí ani ven, tak to kluci nevydrží a jejich zábava je asi dost bujná. Teď mi družinářka řekla, že musím pro syna připravit na každý program do družiny, aby nezlobil. Jak to prosím chodí u vás?

ODPOVĚDĚT
Petra P. (avodoh) ID 241366, mimibazar.cz/avodoh (10.12.2014, 9:37)
Tak tato osoba asi podepsala Náplň práce, měla by mít vytvořený ŠVP a měla by mít vytvořený Celoroční plán. Pracuji ,jako vychovatelka a toto by mi vedení netrpělo,to se mi ani nechce věřit,že něco takového je možné. Jestli je to pro Vás tak důležité a vadí Vám to moc, obraťte se na vedení. Kolik je té paní asi let? A ještě ..práci s dětmi musí dělat člověk,který má k nim vztah a těší ho to a baví. Tuto paní to zřejmě nebaví,možná je tam jen na chvilku a pokud ne,pokud si tuto práci vybrala dobrovolně ,tak je mi jí,stejně,jako dětí líto a žádný ředitel nedokáže nařídit učiteli/ vychovatelce,aby je to začalo bavit. Budou to dělat z "musu" a to vždycky stejně stojí za prd.

ODPOVĚDĚT