Máte zkušenost?
Prosím poradíte některá, chci na pročištění a urovnání střev, Poslední dobou trpím špatným vyprazdňováním. Je toto dobré? Stojí za to vyzkoušet? Nebo poradíte něco jiného? díky L.
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 8 komentářů
Pavlína K. (pavla123) ID 140826 (1.4.2015, 0:34)
Nevím, co je na obrázku. Zkusila bych první probiotika z lékárny, ty nejsilnější - malé kapičky za 600 Kč, ty zabraly rychle. Na zácpu jsou dobré švestky. Pokud je problém dlouhodobý, je nutná úprava stravy- víc zeleniny.

ODPOVĚDĚT
Amanda P. (amandapalm) ID 424205 (31.3.2015, 22:07)
Pokud máte nevhodnou stravu a životní styl, tak je daleko efektivnější upravit tuto stravu, než setrvat ve zvycích, které vám škodí a jen přidávat pilulky, byť zelené.

Výhodou toho pracnějšího procesu, tedy úpravy životního stylu, je že se budete ve výsledku cítit lépe v daleko širším kontextu a především to vyjde levněji...

Začněte přidáním vlákniny, prebiotika, probiotik a zdravých tuků do stravy. Chce to skutečně 500 g zeleniny a ovoce denně - nemusí být syrová, ale ke každému jídlu by mělo být alespoň 100g něčeho rostlinného, ne moc zpracovaného. Džusy se nepočítají - nemají vlákninu. Stejně tak jako marmeláda není úplně ono. Tím do sebe dostanete dostatek nerozpustné vlákniny.

Začněte jíst semínka a oříšky - udělejte si směs, kde budou určitě mandle, dýně, lněné semínko a pak podle vaší chuti a denně snězte 2-4 polévkové lžíce.

ODPOVĚDĚT
Amanda P. (amandapalm) ID 424205 (31.3.2015, 22:08)
V lněném semínku je rozpustná vláknina a v ořeších a dýni jsou potřebné minerály a zdravé tuky. Obecně se tuků přesťaňte bát - pokud nechcete přibírat na váze, tak ubírejte cukr a jednoduché sacharidy, ale bez tuků střeva pracují velmi špatně.

Cpěte do sebe probiotické mikroby horem dolem. Ani ne tak v tabletkách, jako spíš v přírodně kvašených potravinách. Pokud vám nevadí mléko, tak vřele doporučuju pořídit kefírová zrna a pít denně 3 hrnky kefíru, pokud máte obtíže a 1 velký hrnek jen tak preventivně, pokud je všechno v pořádku. http://zkvaseno.blogspot.cz/2013/07/kefir-prakticky.html pokud vám vadí mléko, tak existuje vodní kefír, podobně bohatý na různé druhy mikrobů http://zkvaseno.blogspot.cz/2014/02/vodni-kefir.html - v půl litru kefíru je mikrobů daleko více, než v tabletkách a především rozmanitější kultury.

ODPOVĚDĚT
Amanda P. (amandapalm) ID 424205 (31.3.2015, 22:08)
. Ty nejlepší tabletky mají okolo 8 druhů, kefírové mléko z krámu cca 12 v kefíru (vodním či mléčném) je okolo 30 různých druhů příznivých mikrobů. V jogurtu jsou kultury pouze 2.

A když už do sebe cpete probiotika, tak je také musíte správně krmit - snadno fermentovatelnou vlákninou - ta je třeba v tom lněném semínku, či psyliiu, ale také v ovesných vločkách a celozrnných obilninách, v banánech, bramborách, v brukovité zelenině, v luštěninách, čekance (cikorkové kávoviny), v topinamburech, jablcích, cibuli, česneku,pórku a podobně.

Zácpa může často souviset s potravinovou nesnášenlivostí - zkuste na jeden týden vynechat všechny mléčné produkty a na nějaký jiný týden všechno co obsahuje lepek (jakákoliv pšenice, včetně biošpaldy, žito či ječmen - tedy běžné pečivo, sladkosti s moukou, pivo, levné uzeniny a podobně). Po týdnu bez podezřelé potraviny si ji zase dejte.

ODPOVĚDĚT
Amanda P. (amandapalm) ID 424205 (31.3.2015, 22:10)
Pokud je vám bez ní lépe a po nasazení zase hůře, máte svého pachatele problémů, a pokud svou stravu uzpůsobíte tak, abyste to nejedla, zjistíte že je vám obecně mnohem lépe. Tyto nesnášenlivosti bývají často dědičné, takže pokud třeba vaše děti trpí na různé nespecifické problémy, ekzémy, alergie, poruchy pozornosti či jsou často nemocné a ukáže se, že vy máte problém s lepkem, mlékem či jinou potravinouz, zkuste dietu bez této potraviny i na děti...

Dalším důvodem špatné činosti střev bývá nedostatek pohybu. Ten sebou navíc nese i spoustu dalších komplikací - opravdu stojí za to začít alespoň o trošku víc chodit pěšky a o víkendu na delší výlety.

ODPOVĚDĚT
Amanda P. (amandapalm) ID 424205 (31.3.2015, 22:11)
A důležitou roli zde hraje psychika- zejména stres a úzkosti - a ty už žádný zázračný přípravek za vás nevyřeší. Chce to naučit se opravdu odpočívat tak, aby tělo regenerovalo, slušně spát, říkat si o pomoc s věci, která nestíháte/nezvládáte - a to jak svým blízkým, tak u velké zátěže nejrůznějším profesionálům.

Berte tu zácpu jako varování, že děláte věci špatně, jako signál, že už je na čase ke změnám, jinak bude příště daleko hůř.

ODPOVĚDĚT
Simona D. (Siminča) ID 19390, mimibazar.cz/siminca (31.3.2015, 15:53)
Jestli můžu poradit,vykašlete se na takové preparáty a místo toho omezte bílou mouku (nejlépe si pečivo péct doma,alespoň chléb-celozrnný-výběr mouk je spousta +různá semínka do něj) (já omáčky zahušťuji např. rýžovou moukou) a omezit sladké (hlavně to kupované)...Do bílých jogurtů si přidávat např. vločky,chia semínka,kustovnici atd....Do stravy přidat více ovoce a zeleniny...
Něco podobného jsem kdysi dávno zkoušela a bez nějakého účinku...Pomohla mi až změna stravy. (Y)

ODPOVĚDĚT
Jana N. (Juvenile) ID 406008 (31.3.2015, 17:12)
Souhlasím toto mi nejvíce pomohlo, vysadit pečivo a sladké (Y)

ODPOVĚDĚT