Suchozemská želva chov - poradíte?
Prosím, kdo chováte suchozemské želvy? Poradíte jakou, jak je to časově i finančně náročné. Máme děti 3 a 6, chtěli bychom ji pro ně pořídit. Doporučujete? díky Lenka
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 4 komentáře
Jitka K. (JitkaK) ID 39527, mimibazar.cz/drevo (11.8.2016, 22:19)
Taky doporucuju zelvicky od pana Kmocha. Pri koupi na vas ma cas, zelvicku si v klidu vyberete a hlavne vam da dulezita moudra. Komplet vse si muzete koupit i u nej...terarko.sviceni.atd.
A pak po koupi vas vpusti na stranky, kde se dozvite vse a kdykoli ho muzete kontaktovat nebo psát do diskuzi.
Mame dve, bude jim rok. Mam je jako vzpominku na detstvi. Deti je maji rady, ale neni to pejsek na mazleni.
Je to drahe na zacatku. Komplet nas to stalo asi 5 tisic. Zelvy mame dve. Pak uz je to bez penez. V zime cinske zeli.

ODPOVĚDĚT
Markéta T. (Marketom) ID 246244, mimibazar.cz/marketom (10.8.2016, 8:25)
Lenko, jestli chcete opravdu mazlíčka pro děti, nepořizujte jim suchozemskou želvu. Pokud jste přesvědčeni, že želva je to jediné zvíře, které opravdu pro děti chcete - nastudujte si nejprve co opravdu želva obnáší. Nejlepe na euzelva.cz u pana Junka. Já než jsem si želvy pořídila jsem na jeho stránkách studovala 3 měsíce. Želva je zvíře, které u nás přirozeně nežije a proto potřebuje svoje specifické podmínky. Nejlíp je jí venku na zahradě, v teráriu přežije to ano, ale pokud jí budete chtít dát to nejlepší tak to je zahrada. Pokud budete chtít můžete se přes správu na mě obrátit mám s chovem zkušenosti již několik let. :-$

ODPOVĚDĚT
Irena K. (Ira) ID 2944 (9.8.2016, 17:10)
My máme suchozemskou želvu zelenavou (je vhodná pro začátečníky) 6 let. Finančně náročné bylo pořídit želvu, terárium, my už druhé, první jsme koupili moc malé,speciální osvětlení - vyhřívání plus simulace slunce, misky na vodu a krmení, domeček ap. Musí se vychytat optimální podmínky. Pak už se jen pravidelně vyměňuje a rosí podestýlka, hlídá svícení, krmení je finančně zanedbatelné (v létě například stačí to, co roste venku). Synovi bylo v době pořízení želvího mimi 6let, staral se jen o krmení, ostatní jsem měla na starosti já-dobrovolně. Když byl malý, stavěl želvě domečky a překážky, postupně pro něj želva není dostatečně akční a zajímavá, mě ale baví stále :)

ODPOVĚDĚT
Jaroslava D. (Járinkaa2) ID 329911, mimibazar.cz/jarinkaa2 (9.8.2016, 16:53)
Mám dvě želvy zelenavé od pana Kmocha ze stránek chovzelv.cz kde je vše krásně vysvětleno,popsáno
http://chovzelv.cz/index.php

Každodenní péče o ně není nijak náročná,chovám je v teráriu na hoblinách,ty musí být vlhké,každý den tedy rosím.Želva potřebuje nahřívací žárovku a UV zářivku,to mám napojené na spínací hodiny a v nastavný čas to dokola spíná a vypíná.
Každý den krmím zeleným - pampeliška,jitrocel nebo ledový salát,můžou dostat i ovoce,okurku,rajče,mrkev atd.Občas dostávají granule,sušené rybičky a pravidelně vaječné skořápky.
Každý den či obden je koupu.
Náročnější to začne být v čase zimování a odzimování kdy je na to musím připravit,pak zimují cca 3-4měsíce.

Každý dobrý chovatel-prodejce by vám měl všechno vysvětlit.

Jestli je to ovšem vhodné zvíře k takto malým dětem si nejsem jistá.Je nezáživné,pochování nic moc,mazlení nic moc.

ODPOVĚDĚT
Šárka J. (ANTOM) ID 472400 (9.8.2016, 23:55)
Jaru, prosím Vás, do jaké velikosti vyroste želva zelenavá? Jaké rozměry terária máte? Jak často terárium čistíte? Jsou želvy "cítit"? Stránky pana Kmocha jsem pročítala několikrát, ale není nad konkrétní odpověď zde od maminek. Známí měli vodní želvy a to bylo kolikrát cítit už ode dveří ,-) .. Už několik let toužím po želvičce, ale stále jsem na vážkách. Četla jsem, že vydrží bez problémů, pokud odjede chovatel na dovolenou, ale píšete, že ji dáváte "na hlídání", to stěhujete velké terárium, nebo máte něco "cestovního" menšího ? :-$

ODPOVĚDĚT
Jaroslava D. (Járinkaa2) ID 329911, mimibazar.cz/jarinkaa2 (10.8.2016, 8:14)
Šárko,to do jaké velikosti želva vyroste je různé,záleží i na poddruhu a pohlaví.Mám dvě zelenavé ( 7 a 5let) a už teď vidím,že bude každá jinak veliká.Samička starší je větší a ta mladší si myslím,že je samec a ta je menší a tak to i zůstane.Vložila jsem fotku měsíc starou http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4806360
Terárko mám 80x40cm,mohlo by být i větší.
Hobliny měním jednou za 14dní,cítit nejsou.Vodní želva je něco jiného.Je tedy nutné každý večer z terária odstranit trus a nesnědenou potravu.
Pan Kmoch má stránky moc hezké,vše popsané,ale pro nečleny strohé.Po zakoupení želvy u něj se stáváte členem,dostanete přístup na stránky,do diskuzí,můžete napsat o radu.A to se mi líbí,není mu lhostejný život želvy po prodeji,zajímá ho to pořád.
Pokud jedeme pouze na víkend tak si troufnu je nechat doma.Pokud na týden a více tak to opravdu ne,jsou to živý tvorové,také potřebují

ODPOVĚDĚT
Jaroslava D. (Járinkaa2) ID 329911, mimibazar.cz/jarinkaa2 (10.8.2016, 8:16)
Mám obří bednu do které dám hobliny,navlhčím a tam jsou na hlídání.Sice se jim nesvítí,ale rodiče je nechají proběhnout,vykoupají je,dají jim nažrat.

ODPOVĚDĚT
Šárka J. (ANTOM) ID 472400 (10.8.2016, 18:16)
Jaru, móóóc Vám děkuji za vyčerpávající odpověď. Ty Vaše jsou nádherné (Y) Teď jsem tak nažhavená, že bych si pro nějaké "želví miminko" hned jela. Nemáte nějakou fotku Vašeho terária? Pro inspiraci. Děkuji.

ODPOVĚDĚT
Jaroslava D. (Járinkaa2) ID 329911, mimibazar.cz/jarinkaa2 (11.8.2016, 9:42)
Fotku jsem vložila http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4806577
Je velice jednoduše zařízené,UV zářivka,žárovka na vyhřívání,vzadu nalepená tapeta.Zelené jim dávám jen na hobliny,misku s vodou tam nemám vůbec,neměla by být,protože v tom teple se voda rychle kazí,navíc želvy nechodí pít,stačí jim koupání.
Když byly menší tak tam měly i kámen přes který přelézaly.Pokud to jde beru je ven do ohrádky nebo se prochází doma.Teď jim plánuji výběh na zahradě kde dostavujeme chatu,to bude veledílo ,-) už se moc těším a doufám,že se povede dle představ.
Byly opravdu malinké,když jsem si je přivezla,mám z nich obrovskou radost a jsem na ně i sebe pyšná.

na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 5x odpovězeno
Katka B. (kremilek) ID 2451, mimibazar.cz/katkab (9.8.2016, 18:06)
Želvičku jsme měli taky, ale přesně jak píše paní - žádné pomazlení, žádná akčnost, žádná zpětná vazba. *-)

ODPOVĚDĚT
Jaroslava D. (Járinkaa2) ID 329911, mimibazar.cz/jarinkaa2 (9.8.2016, 18:35)
Ona zpětná vazba je,ta naše mladší želva je strašně společenská jak nás zahlédne chce ven a je srandovní,staví se skoro na zadni,natahuje hlavu,je zvědavá,zašustí pytlík s rybičkama a už běží,to by se užrala.
A když někdo řekne,že je pomalý jak želva tak se musím smát jak umí pořádně pelášit ,-)
Holky (11 a 8) je mají moc rády,nasmějeme se,ale na mazlíčka to není.
Ale pro takhle malé děti myslím,že ne,pokud je to primárně myšleno pro ně.
Želvy jsem si pořizovala já,s tím,že pokud holky budou chtít......
Holky jim chodí pro zelené,občas je vykoupají,ale hlavní péče je na mě.
I své rodiče jsem naučila péči o ně,hlídají nám je,když jsme pryč.Jsou z nich paf a želvy se tam mají jak v 5* hotelu.Když si je beru zpět říkám jim tak pojďte jdete domu do kempu ,-)

ODPOVĚDĚT