běžný nákup potravin pro vícečlennou rodinu
dneska jsme se bavily s kamarádkou, jak si nejlépe zorganizovat nákup potravin tak, aby nic nechybělo a zároveň, aby nedocházelo k vyhazování prošlých surovin, a aby bylo něco po ruce na svačinku, když není čas na přípravu, podělte se, jak to máte vy
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 13 komentářů
Anonymní uživatel (Zrušený účet) ID 99576 (7.5.2015, 20:24)
My děláme větší nákup jednou za měsíc, kupujeme to, co vydrží. Pečivo, zeleninu a ovoce kupuju průběžně. Z těch trvanlivých věcí vám všecno vydrží - luštěniny, těstoviny, rýže, cukr apod...no a sýry, salámy, jogurty si musíte hlídat, kdy se blíží datum spotřeby a vidím, že se to nejí, udělám pomazanáku anebo nakrájím a do mrazáku...když dělám něco, do čeho se to může hodit, jako když najdu...POTRAVINY NEVYHAZUJU! Základ je totiž, že umíte odhadnout, kolika co se u vás jí. Je třeba nakupovat potravin akorát.

ODPOVĚDĚT
Veronika H. (verolina) ID 224425, mimibazar.cz/verolina (7.5.2015, 7:59)
Nás je šest a každý týden si děláme jídelníček i se svačinami. Podle toho pak nakoupím. Děláme jeden velký nákup týdně a přes týden pokud něco dojde dokoupím u nás v malém obchodě. Změna jídelníčku je vyhrazena a když se stane, že se jídlo z jídeláku neuvaří z jakéhokoliv důvodu, přepíšu ho na příští týden.

ODPOVĚDĚT
Jana S. (hafikov) ID 272687, mimibazar.cz/hafikov (6.5.2015, 22:14)
Bydlíme na vesnici a jsme 7 člen.rodina.Nákup velký 1 měsíčně Kaufland-Lidl. Co náhodou chybí ,tak zajedu do města 1x týdně.V ten samý den na farmě kupuji kravské mléko 10L.V pondělí,středu a pátek kupuji v minikonzumu rohlíky (kvůli pubošům)Jinak chléb si peču denně vlastní a z mléka se snažím zpracovat co se dá.Med,brambory,cibuli si nakoupím do zásoby u souseda.Vejce máme domácí.A přes léto se snažíme vypěstovat a zpracovat co se dá.Dělám si marmelády,šťávy,zavařeniny.Na maso máme v králíkárně králíky a 1 ročně koupíme ve vedlejší vsi vykrmené prasátko.Sádlo se vyškvaří.Maso něco do sklenic a zbytek do mrazáku. (F)

ODPOVĚDĚT
Anonymní uživatel (Zrušený účet) ID 456 (6.5.2015, 21:42)
děkuji za všechny komentáře (Y) (Y) (Y)

ODPOVĚDĚT
Linda U. (ženazapultem) ID 355152 (6.5.2015, 20:17)
Jednou za 14 dní jedu do Kauflandu (nenávidím nakupování), pro pečivo denně posílám syna. Manžel je řidič autobusu, jezdí každý den Olympii, tak když něco dojde, zavolám a koupí tam. (L)

ODPOVĚDĚT
Eva F. (Adélka+Terezka) ID 24072 (6.5.2015, 19:53)
jezdím 1x za 14 dní na větší nákup do Globusu, kde pořídím vše, hlavně od masa, které mají kvalitní, nějaké kvalitní salámy, ovoce, zeleninu, jogurty, sýry, drogérii, vždy tam nechám cca 2500 Kč, ale mám nakoupeno vše a pak už jen dokupuji běžně pečivo a něco sem tam, když dojde , když jdu na nákup do alberta apod. nesu ani ne 1 tašku a nechám tam 600 Kč, takže praktikuji větší nákupy se vším všudy (Y)
jinak na nákup chodím vždy zásadně s nákupním lístkem, je to formát A4,
ale koupím vše, co je třeba

ODPOVĚDĚT
dana n. (danca60) ID 403468 (6.5.2015, 19:49)
Bydlíme na vesnici, kde není obchod, takže jsem si to musela také vychytat - jezdíme nakoupit 1x týdně, během toho si píšu, co chybí, dochází, projdu nový leták s výhodnými potravinami a připíšu, pak si napíšu jídelníček na další týden a potřebné potraviny též připíšu... pak už jen klasiku - pečivo, mléko, zelenina, jogurty, salám, sýr... apod. A je fakt, že ze zbytků se vaří nejlepší mňamky ,-)

ODPOVĚDĚT
Radka P. (RadoušP) ID 237793, mimibazar.cz/radousp (6.5.2015, 19:36)
Jezdíme 1x týdně na velký nákup, takže si na blok na lednici připisuji, co došlo nebo brzy dojde, projedu leták a vypíšu výhodné věci a vždy před nákupem sonduju u rodiny, na co mají chuť a podle toho připíšu další suroviny... Přikoupili jsme do technické místnosti mrazák, takže není problém se zásobami u věcí, které se dají zamrazit.

ODPOVĚDĚT
jana b. (maršmeloun) ID 406290 (6.5.2015, 19:17)
Kamil,bydlíme na vesnici bez obchodu a já nemám možnost sama nakoupit-jezdíme jednou za 14dní na velký nákup a dokonce někdy i za dýl.Nakoupím jagurty,sýry,vakouované salámy Herkules,poličan..anglickou slaninu.Dale mlíka,sirupy,mouky,vejce pomazánky klidně nákou paštiku,mouky cukr,olej,vajíčka,tvaroh maso většinou kuřecí,krůtí,občas náký hovězí plátek,určitě brambory,cibuli,česnek.....v mrazáku mám vždy už obalený Gordon Blue,cabernet,mraženou zeleninu mlété maso....,těstoviny,rýži.Manžel dokupuje pečico,a zelenuinu,ovoce.Máme velkou lednici tak to není problém,větinou vařím stejná nebo podobná jídla a fungujete,ale než jsem to vychytala +o(byla jsem zvyklá z paneláku,když něco nebylo zaběhla jsem k sousedce (H).Myslím,že se to dá (Y)hlavně musím mít vajíčka,mouku mléko,brambory |:o)Já kupodivu vždy před velkým nákupem vyčaruji takové dobroty se zbytků,že se sama divím (*)a to ještě obden peču,tak ur

ODPOVĚDĚT
jana b. (maršmeloun) ID 406290 (6.5.2015, 19:18)
určitě kysanky,tvaroh,marmelády,věci na pečení.Musím říct,že už nic nevyhazuji,ale ze začátku mě spousta věcí prošlo a to mě fakt štvalo,ted už to mám vychytané a zužitkuji vše.

ODPOVĚDĚT
Veronika R. (lucy1412) ID 302817 (6.5.2015, 18:45)
No to by mě taky zajímalo, nakupuji téměř denně a stále něco chybí! Tak já nevím. Asi by to chtělo nenakupovat jen tak, ale psát si někam co dochází nebo co už není. Já nakupuji jen co si vzpomenu a podle toho to vypadá ,-)

ODPOVĚDĚT
Jana N. (Aaurinko) ID 346587 (6.5.2015, 18:45)
Mně vyhovuje psát si jídelníčky na týden dopředu. Nic nechybí ani nepřebývá...

ODPOVĚDĚT
Simona H. (simonakl) ID 196494, mimibazar.cz/simonakl (6.5.2015, 18:39)
no, tak já si snažíms e datum spotřeby hlídat, ale naposledy jsme koupila 4 kysané smetany(byly v akci) a zapoměla na ně, prošly a byly KO, tak jsem je musela vyhodit 8o| tohle mě naštvalo....já mám stále v zásobě to, co opravdu jíme hodně, jako je ovoce, zelenina, bílé jogurty, kefíry, mlíko, máslo, jak pomazánkové, tak obyčejné, jinak kupuji dle chuti a co mi padne do oka v obchodě, určo vždy mám doma mouky, těstoviny, rýži, oleje, cukr, vajíčka, luštěniny-prostě zákaldní potraviny.....těžko radit, prostě kupovat, co víte, že jíte a sníte (L) a v mražáku mi nesmí chybět maso :-D

ODPOVĚDĚT
Jitka D. (Ayra) ID 3251, mimibazar.cz/ayra (6.5.2015, 18:36)
Já nevím, to už si tak nějak každý musí vychytat praxí, každý máme různé režimy, způsob stravování a priority. Já hledím, abych měla stálou zásobu potravin, které dlouho vydrží - těstoviny, luštěniny, rýže, cukr, mouky, máslo, olej, vejce, konzervovaná rajčata, fazole apod., trvanlivé mléko a sýr, v mrazáku trochu masa, zeleniny a ovoce, a pak se každý týden dokupuje čerstvé ovoce, zelenina a mléko a mléčné výrobky, občas pečivo. Z těchto surovin jde vždy udělat něco k jídlu, upéct buchtu, chléb i pečivo - to všechno také může být zamraženo a rychle po ruce.

ODPOVĚDĚT
Maria V. (Archeoložka) ID 324621 (6.5.2015, 18:58)
UPLNĚ STEJNĚ (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (hello)

ODPOVĚDĚT