zdravé vaření
Prokousal jste se někdo počátečními obtížemi a vaříte jen zdravě? Poraďte, prosím, zdravé recepty, které vám chutnají. Zdravých kuchařek už jsem měla v ruce spousty, ale vždy vyberu tak jeden dva recepty.
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 6 komentářů
Blanka R. (dolik76) ID 63037, mimibazar.cz/dolik76 (29.1.2017, 10:45)
Přestala jsem mazat na chleba máslo, smažit, používat bílou mouku, hotové výrobky, pečivo, sušenky atd... vše si vyrábíme doma. Zahušťuji celozrnou moukou, používám bulgur, quinou, směsi luštěnin, vločky, tvaroh, bílé jogurty atd... polévky zeleninové zahušťuji červenou čočkou, rozmixuji část uvařené zeleniny nejvíce brambory...

ODPOVĚDĚT
Marcela K. (Kutim) ID 259100, mimibazar.cz/kutim (27.1.2017, 19:30)
U nás je oblíbená polevka z červené čočky (myslím, že recept je i u pí.Hanky Zemanové) - je hned hotová. (Y)
A bílé fazole vařené jako kuře na paprice (z webu jimejinak).

ODPOVĚDĚT
Miroslava F. (mirec29) ID 377989 (27.1.2017, 8:29)
Taky se snažím vařit zdravě a myslím, že hodně dobrá inspirace je v Kuchařce ze Svatojánu, vyšly jí 3 kuchařky, ale já mám doma jen první a z ní vařím docela dost, má i svůj blog a podle toho se dá vařit spoustu dobrých receptů, nejúžasnější má polévky. Nebo kuchařky Hanky Zemanové jsou taky super, její cizrna na paprice je nejoblíbenější jídlo našich dětí. Jinak nekupuji salámy, místo podravky používám domácí vegetu, sůl a koření. Chleba peču kváskový, místo bílé mouky používám špaldovou, žitnou nebo pšeničnou celozrnnou. Do polévek nebo různých karbanátků přidávám pohanku, bulgur, všechny druhy vloček... ale moje děti už si zvykly a nevadí jim ani čistě pohankové karbanátky se zeleninou, jí už téměř vše, hlavně tedy ten nejmladší, ten už vyrostl jen na takové stravě:o) Nejhorší je to u nás s cukrem, chtěla bych ho omezit, ale při 5-ti členné rodině používat jen sirupy by bylo dos

ODPOVĚDĚT
Lenka B. (LENNNA3) ID 109156, mimibazar.cz/lennna3 (27.1.2017, 7:05)
Super jsou recepty od Kuchařka ze Svatojánu. Má svůj blog s recepty nebo na fejsu je pod stejným názvem. Plno receptů.

ODPOVĚDĚT
Jitka D. (Ayra) ID 3251, mimibazar.cz/ayra (26.1.2017, 20:05)
Já nevím, co znamená vařit jen zdravě. Vařím myslím relativně zdravě, ale nijak speciálně (když tedy pominu, že jeden člen rodiny nesmí laktózu a jeden autista má naprosto specifické stravování). Dost vařím podle Hanky Zemanové, z Kuchařek z farmářského trhu, teď nově se mi zalíbila kuchařka Zdravé talíře, ale hodně dělám i vlastní "mišmaše" hlavně zeleniny - spousta inspirace je i tady na MMB. Peču vlastní pečivo (chleby z vlastního kvásku), klíčím si doma klíčky, kvasím zeleninu, dělám vlastní kefír z tibetských houbiček, dělám svou šunku a sýry (ale oboje i kupuji v obchodu) - já myslím, že je to spíš v hlavě. Jak se člověk nastaví - já z těch kuchařek spíš nevím, co vyzkoušet dřív ,-)

ODPOVĚDĚT
Anonymní uživatel (Zrušený účet) ID 456 (26.1.2017, 20:28)
mám doma také malého autistu, jaké máte speciální stravování?

ODPOVĚDĚT
Jitka D. (Ayra) ID 3251, mimibazar.cz/ayra (26.1.2017, 20:37)
Není speciální ale specifické - on má jen určitý (a velmi omezený) okruh jídel, která jí. A není to jen o druhu, ale třeba těstoviny nesmí být zlomené a jen určitých tvarů, nic nesmí být smíchané dokonce se to ani nesmí dotýkat a některé druhy dokonce nesmí být ani na společném talíři (na každý druh musí mít jiný příbor), pak má různé kombinace (nejen druhové ale i barevné), které jí jen spolu, jídlo které vařím jen já, některá jídla jí jen čerstvě dovařená a nikdy ne ohřátá..... To by vydalo na román.

ODPOVĚDĚT
Anonymní uživatel (Zrušený účet) ID 456 (26.1.2017, 20:40)
ty jo, tak to musíte hodně přemýšlet, co mu naservírujete :-) ten náš jí celkem normálně, i když má také svá "specifika"

ODPOVĚDĚT
Jitka D. (Ayra) ID 3251, mimibazar.cz/ayra (26.1.2017, 20:51)
Co mu mám naservírovat je celkem jednoduché, protože on jí opravdu jen pár věcí pořád dokola. Spíš musím hodně přemýšlet, jak mu do jídla propašovat něco jiného - to hlavně kvůli tomu jsem se naučila péct pečivo. On domácí chléb miluje a v chlebu se schová leccos ,-)

ODPOVĚDĚT
Marie V. (Marule) ID 67407, mimibazar.cz/marule (27.1.2017, 3:05)
Jste úžasná, víte to? Doufám, že Vám to doma říkají... (F)

na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 5x odpovězeno
Šárka B. (Brblalka) ID 248206 (26.1.2017, 19:49)
Hm, zdravé vaření z hlediska nějaké konkrétní diety? Nesmazit, jídlo nesmí plavat v tuku, nezahustovat bílou moukou. Nepouzivam žádná ochucovadla jen sůl a koření. Nejime tučné maso ani salámy. Dělám hodně pomazánky, jejichž základem je tvaroh. Jíme dost zeleniny. V zimě spíše tu zavarenou. V létě saláty. Chléb si peču a ostatní pečivo také. Rýži používám Basmati, těstoviny semolinove či celozrnné. Mame rádi celozrnný kuskus. Celkově je to, ale také o množství jídla, které jíte. Peču i sladké, používám hodně spaldovou mouku.

ODPOVĚDĚT
Anonymní uživatel (Zrušený účet) ID 456 (26.1.2017, 20:27)
ne, o žádnou dietu nejde. V podstatě to, co píšete, také tak dělám, ale chybí mi nějaké inspirace na zdravý oběd. Když si hledám nějaké recepty, tak to většinou ztroskotá na nedostupnosti ingrediencí nebo na tom, že některé suroviny děti nejí. Nejradši mám kombinace rýže, kuřecí maso a zelenina, ale to se také nedá jíst do nekonečna. A nebo možná jo, když na tom vyrostla celá Asie :-)

ODPOVĚDĚT