Náhrada za mouku a jíšku v polévkách či omáčkách?
Holky, prosím, čím nahrazujete mouku a jíšku, když je potřeba zahustit polévku nebo omáčku? Děkuji moc všem za rady.
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 20 komentářů
Monika F. (Monyta) ID 308046 (4.2.2016, 19:36)
Nalákala jsem se také na hrašku,zahušťovala jsem omáčku,ale ta se nedala jíst.Počítejte s tím ,že jídlo bude cítit hrachem a tím to jídlo ztratí původní chuť. Asi bych jí příště použila jen do polévky.

ODPOVĚDĚT
Irena Lonská (Irell) ID 113275, mimibazar.cz/irell (4.2.2016, 5:43)
Holky, všem vám strašně (child9) móóóc děkuji (kocka) (F). Já některé typy polévek zahušťuji jemným kuskusem, ale třeba do svíčkové bych ho nedala. Jak některé s vás píšete, že svíčkovou nezahušťujete, také jsem to tak několikrát zkoušela, ale samotná rozmixovaná zelenina měla takovou :^)zvláštní konzistenci *-) .

ODPOVĚDĚT
Lenka H. (LHL) ID 323072 (4.2.2016, 6:12)
Do svíčkové opravdu mouka nepatří. Měla by se zahustit jen rozmixovanou nebo pasírovanou zeleninou. Pak přidat oříšek másla na zjemnění, nebo doplnit smetanou. Osobně dávám zakysanou.

ODPOVĚDĚT
Irena Lonská (Irell) ID 113275, mimibazar.cz/irell (4.2.2016, 8:37)
Tak to jsem ani netušila, také dávám máslo, smetanu - sladkou i zakysanou, ale vždy jsem zahušťovala i trochou mouky - v hodně receptech se uvádí.

ODPOVĚDĚT
Zuzana K. (zukli) ID 176734 (4.2.2016, 1:13)
Jedině Maizenou - kukuřičný škrob. Nemá pachuť, nedělá hrudky, neslepuje se.

ODPOVĚDĚT
Lucie B. (Lu_Imzadi) ID 555208 (3.2.2016, 23:01)
U nás prostě nezahušťujeme. Necháme jen zredukovat jak to vyjde a všechny omáčky máme proto řídké...nikomu to nevadí :o)

ODPOVĚDĚT
Dita Klimešová (matonka) ID 44639, mimibazar.cz/matonka (3.2.2016, 17:35)
Zahuštuji pohankovou kaší (Y) (Y) (Y)

ODPOVĚDĚT
Lenka P. (petrze) ID 206896 (3.2.2016, 17:09)
já mám smíchanou směs oves. vloček, pohanky a jahl. vloček. Vždy zahušťuji tuto směs a mouku 1:1

ODPOVĚDĚT
Lucie Z. (Lucy33) ID 221460, mimibazar.cz/lucy33 (3.2.2016, 16:39)
zkusila jsem zdravé Psylium a dopadlo to příííšerně (gelová nepoživatelná hmota), něco zvládne solamyl , ale má také "soplovou" konzistenci, takže nejlépe fakt pomixovat část zeleniny a vlít ji zpět... věřte mi, zkoušela jsem se vyhnout mouce už jakkoli, rozdrcené vločky mi třeba až tak nevadily, ale manžel odmítl... je to bez té mouky boj, no.. zítra jdu zkoušet mleté otruby ,-) to zas bude katastrofa :-D

ODPOVĚDĚT
IVETA T. (itivetka) ID 79315, mimibazar.cz/itivetka (3.2.2016, 13:40)
vločkovou moukou (Y)

ODPOVĚDĚT
Markéta K. (Franzovka) ID 280269, mimibazar.cz/franzovka (3.2.2016, 13:25)
polévky zahušťuji tak, že v nich rozmixuji zeleninu a omáčky podobně - nepasíruji a vařím je v menším množství vývaru nebo vody, takže se zredukují samy

ODPOVĚDĚT
Lucie Z. (Lucy33) ID 221460, mimibazar.cz/lucy33 (3.2.2016, 16:39)
(Y) (Y)

ODPOVĚDĚT
Irena Ř. (Irčík) ID 23496 (3.2.2016, 13:24)
Musím držet bezlepkovou dietu a zkoušela jsem kde co - podle mě je do omáček nejlepší solamyl (třeba do gulášů) , rýžová mouka, do zeleninových polévek třeba nastrouhaná cuketa nebo brambora. Svíčkovou nebo rajskou nezahušťuju vůbec, dám jen víc kořen. zeleniny a rozmixuju - tím se omáčka krásně zahustí, do polévky rýžová krupička. Hrašku taky používám, musíte ji ale opravdu aspoň 20 min povařit, jinak je v jídle pořád cítit ta hrachová chuť.

ODPOVĚDĚT
Lenka K. (Lenca77) ID 11377, mimibazar.cz/lenca77 (3.2.2016, 11:17)
hraška, brambor, tapioka mouka. Jíšku ani mouku na zahustení nepoužívám vubec

ODPOVĚDĚT
Jana S. (JanaSL.) ID 208674, mimibazar.cz/janasl02 (3.2.2016, 10:53)
hraškou :-$

ODPOVĚDĚT
Radka H. (radkaaa) ID 95559 (3.2.2016, 8:50)
Pokud dělám polévky, tak krémové se zahustí rozmixováním (dávám do nich povařit 2 brambory), omáčky občas bezlepkovou moukou.....

ODPOVĚDĚT
Jana A. (Jana_Adamova) ID 468089 (3.2.2016, 8:38)
kuskusem

ODPOVĚDĚT
Renata F. (Viko) ID 233071 (3.2.2016, 8:00)
Já používán i solamil (F)

ODPOVĚDĚT
Taťána E. (peggybundova) ID 140003, mimibazar.cz/peggybundova (3.2.2016, 7:48)
Já při svých záchvatech zdravého stravování zahušťuji buď rozmixovaným bramborem nebo pomletými ovesnými vločkami. Zkoušela jsem hrašku, ale nechutná nám, zdá se mi v jídle nahořklá. (F)

ODPOVĚDĚT
Jana K. (cara2001) ID 4520 (3.2.2016, 6:51)
Zahušťuji bezlepkovou jáhlovou moukou nebo pohankovou.

ODPOVĚDĚT
Soňa P. (aknos) ID 89357, mimibazar.cz/aknos (3.2.2016, 6:31)
Moje tchyně omáčky zahušťuje solamylem a třeba zelí zahušťuje postrouhanou syrovou bramborou - takže také škrobem :-)

ODPOVĚDĚT
Lenka H. (LHL) ID 323072 (3.2.2016, 6:31)
Záleží jak co. Například bramborem nebo ovesnýma vločkama, pohankovou, či kukuřičnou moukou nebo škrobem. Také zeleninou. Snažím se vybírat jídla, která nepotřebuji zahušťovat. Zjistila jsem, že polévky, které se běžně jedí zahuštěné jsou stejně dobré nezahušťované apod. (hello)

ODPOVĚDĚT
Lenka P. (petrze) ID 206896 (3.2.2016, 17:12)
A mohu se zeptat, jestli jste zkoušela nezahušťovat ty "běžně zahuštěné"? Já když dám málo mouky do gulášovky nebo franfurt., tak to vypadá jako obarvená voda

ODPOVĚDĚT
Lenka H. (LHL) ID 323072 (4.2.2016, 6:08)
Třeba gulášovku zahušťuji rozmixovanou zeleninou, kterou vařím společně s polévkou. Pak vyndám rozmixuji, vrátím zpět. Nebo bramborou nastrouhanou na jemno. Pokud mám kukuřičný škrob, lze i tímto, jak píše paní pode mnou. Krásně zahustí i červená čočka. Rychle se rozváří a není třeba namáčet. Nezahušťuji houbovou polévku, když, tak do ní stačí přihodit hrstku ovesných vloček nebo pohanky, stejně tak různé zeleninové polévky.

ODPOVĚDĚT
Marcela C. (MarcaCa) ID 340288 (3.2.2016, 22:27)
Gulášovou zahustíte solamilem, ale musíte víckrát vyzkoušet a vychytat množství, aby nebyla "soplovitá" . Škrob stačí provařit 2min (oproti pšeničné mouce 12min) a kdyztak trošku přidat. A Frankfurtskou bramborem, který tam dle klasiky patří, tak jen dáte víc a čast rozmixujete.

ODPOVĚDĚT
Jana Č. (pupek) ID 23581 (3.2.2016, 6:25)
Hraškou, rýžovou moukou a nebo jahlovýma vločkama.

ODPOVĚDĚT