Máte někdo tip na výbornou domácí šunku?
Dnes jsem poprvé "vařila" kuřecí šunku v tomto šunkovaru Tescoma, šunka se povedla, ale nenadchla. Nechci při přípravě používat řeznickou sůl s dusitany jak doporučuje návod, to je postavené na hlavu dělat doma šunku s éčky....
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 8 komentářů
Markéta L. (Grétka) ID 14862, mimibazar.cz/margaretka (8.2.2016, 23:43)
My šunku kupujeme od domácího řezníka, co všechno dělá podle starých receptů, žádnou Pragandu tam nedává a šunka i všechno ostatní od něj je chuťově úplně jinde. V tomto teda závidím těm "starým poctivým labužnickým časům" :-S

ODPOVĚDĚT
Barbora K. (Trina) ID 6958, mimibazar.cz/trina (8.2.2016, 20:52)
Všem moc děkuji za tipy a rady (L) (hello)

ODPOVĚDĚT
Zdeněk R. (teta Evílie) ID 323871, mimibazar.cz/tetaEvilie (8.2.2016, 16:36)
Tenhle máme,tu řeznickou sůl vůbec nedávám,soli dávám jen 4 lžičky a provensálské koření,k vepřovému přidávám i česnek,šunka nám chutná moc (Y) (Y) (Y) a vypadá pěkně,jako na obrázku :-)

ODPOVĚDĚT
Anna S. (Ela z Frelu) ID 1311, mimibazar.cz/ElazFrelu (7.2.2016, 6:45)
kdysi jsem sháněla sušené ovoce nesířené, na poliklinice máme prodejnu sušené plody a shodou okolností, tam byl lékař, který taky nakupoval. Přímo mi řekl, pokud ovoce namočím do vařící vody a osuším, tak se síření téměř zbavím a abych si s ním nějak ublížila, tak bych ho musela snít několik kilo-stejně si myslím, že to bude i s tou Pragandou (dávku je se tuším 2% na kilo)

ODPOVĚDĚT
Michaela Č. (Čutice) ID 228043, mimibazar.cz/cutice (6.2.2016, 22:29)
Tady mrkněte, myslím v komentu je i recept, nám teda chutnala i s normální solí.
http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=3667202

ODPOVĚDĚT
Jarka S. (pupuša) ID 91897 (6.2.2016, 22:18)
Jenže bez Pragandy budete mít vždycky jenom "vařený maso" (H) Bude to děěěsně zdravý a - hnusný ,-) Spotřeba max. 2 dny, chuť nevalná, vzhled nepěkný... a nepomůžou tomu ani nápady jako obarvit řepou a podbně. Pořád to bude "ovar"
Takže šunka, která vypadá jako šunka, chutná jako šunka a nezkazí se za dva dny - bude šunka s Pragandou (Y) http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=131538&user=91897

ODPOVĚDĚT
Jitka D. (Ayra) ID 3251, mimibazar.cz/ayra (6.2.2016, 21:54)
Pokud nebudete dávat řeznickou sůl ani jiné koření, tak to bude přesně jak píšete - jedlé, ale nenadchne. Pak totiž nebudete mít uzeninu, ale jen dušené maso.
Pragandy dávám jen trochu - netřeba z toho mít takový strach. Pokud si přečtete složení, tak je to z 98% pouze sůl a obsah dusitanu smí být max. 0,3%. V množství, v jakém se to přidává do domácí šunky, je ve výsledku přidané chemie jen stopové množství, s produkty prodávanými v obchodech naprosto nesrovnatelné.
Hlavní je ale koření - česnek, paprika, pepř, u nás hodně děláme s olivami (zelenými i černými), s žampiony, pepřem, pistáciovými ořechy ..... Druh a množství si nejlépe vychytáte sama podle chutí vaší rodiny - obecně kuřecí maso je nejméně výrazné, takže potřebuje oživit víc než třeba vepřové, zajímavou chuť mají směsi různých druhů masa.

ODPOVĚDĚT
Jitka D. (Ayra) ID 3251, mimibazar.cz/ayra (6.2.2016, 21:58)
Experimentujte, to je na tom to nejzajímavější a šunkovar z Tescomy má tu výhodu, že tam krásně pohodlně uděláte jen poloviční dávku, takže případný omyl není tak bolestný.

ODPOVĚDĚT
Jana C. (cajac) ID 358924 (6.2.2016, 21:30)
No,ja tedy nevim,ale bez toho to asi nepujde.......Jde spis o to,ze mate sunku same maso.Ja pridavam jen malicko a staci. (F)

ODPOVĚDĚT