Moje babička dělávala na zimu maliny do čaje
měla je ve sklenici, nahoře jen celofán, konzistence byla gelová.Nebyl to pečený čaj. Jen se jí už nemůžu zeptat. Netušíte jak se to dělá? Děkuju
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 3 komentáře
Jiří M. (henry007) ID 220444, mimibazar.cz/henry007 (5.8.2016, 10:33)
Nevím zda pomůžu , ale moje babička která pocházela z Volyně dávala právě maliny a cukr ve stejném poměru..Stačilo povařit a sterilovat..Čaj se už potom nesladí a je to dobrota hlavně v zimě .

ODPOVĚDĚT
Petra k. (petulisek) ID 125836 (5.8.2016, 22:13)
Švagrová moji babičky, taky volynska češka, nás naučila totéž. Nejlepší byly lesní jahody nebo maliny, ale dá se to i z rybízu. A dokonce to snižuje horečku,ta zrníčka obsahují něco, co napomáhá snižování horečky při viroze a tak. A myslím, že jen povarila ovoce a cukr 1:1 a ani nesterilovala, jen zavickovala, nebo zakryla celofanem. Jo a žádný gelfix, zelirovaci cukr ani škrob!

ODPOVĚDĚT
Jana P. (pasky) ID 187986, mimibazar.cz/pasky (4.8.2016, 19:49)
Moje kamarádka takhle stále dělá džemy. Naučila jí to její tchyně a proto kupuje celofán a víčkuje ho gumičkou. Normálně povaří ovoce, přidá cukr a želírfix, povaří 3 minuty a teplé nalévá do skleniček na které přiloží celofán a zaficuje gumičkou. Měla jsem od ní několik druhů a v lednici vydrží i po otevření dlouho (Y)

ODPOVĚDĚT
Jitka S. (desty) ID 54, mimibazar.cz/jitkas (4.8.2016, 21:59)
Jani a vydrží to třeba přes zimu - když si vzpomenu, že v lednu to chci - tak než to rozděláte, tak se to chová jako klasika pod víčkem?

ODPOVĚDĚT
Jana P. (pasky) ID 187986, mimibazar.cz/pasky (5.8.2016, 8:25)
Jojo, ona to má normálně ve sklepě a má to tam i 2 sezony. Dokud to neotevřete a nejde k tomu vzduch, tak se to nezkazí (Y)

ODPOVĚDĚT
Amanda P. (amandapalm) ID 424205 (4.8.2016, 18:29)
Tipla bych si, že to byla nějaká forma východoslovanského kyselu/kisselu.

Tedy ovoce rozvařeného s cukrem a zahuštěné škrobovou moučkou. Do čaje si to dávají třeba ukrajinci, nebo poláci.

Jen s celofánem a nebo pergamenovým papírem se zavařovalo před tím, než začaly být dostupné zavařovací sklenice. dneska to klidně zavařte jako džem.

ODPOVĚDĚT
Jitka S. (desty) ID 54, mimibazar.cz/jitkas (4.8.2016, 21:58)
No vy snad víte fakt úplně všechno ! (L) Moc díky, babička ten recept měla opravdu z Ukrajiny. (F)

ODPOVĚDĚT