Majetkové vztahy
V partnerství
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 4 komentáře
Lenka T. (marektu73) ID 292507, mimibazar.cz/marektu73 (18.1.2021, 10:17)
Mj. děti jsou neopomenutelnými dědici ze zákona, alespoň tak nám vysvětloval kdysi právník obdobnou situaci. Vydědění není tak jednoduché, jak se někdo domnívá a opomenout děti sepsáním závěti myslím taky není zcela legitimní. Bylo by možné majetek darovat za života na základě darovací smlouvy, pokud má dárce čistou mysl a dobrý především psychický zdravotní stav....nicméně, upřímně řečeno, vy nevíte, kdo odejde první a v této situaci se ocitne....moji rodiče řešili obdobnou situaci za babičku, děda se s ní rozvedl a ona neměla finance a chtěla v domě zůstat. Naši měli peníze, tedy dědu vyplatili a nechali si připsat dědovu polovinu na sebe. Časem babička darovala svou polovinu i mým rodičům, protože vše financovali a starali se do posledního dechu. Táta měl ještě jednu sestru a když pak babička zemřela a dům se prodal, dal sestře nějaké finance z prodeje, byť dle práva nemusel, ale v rámci dobrých

ODPOVĚDĚT
Lenka T. (marektu73) ID 292507, mimibazar.cz/marektu73 (18.1.2021, 10:18)
vztahů to udělal. A jak píšete na konci, jakmile jdeo peníze, vztahy a chování se velmi mění. Nevím, jaké vztahy v rodině s dětmi máte, zda by třeba Vaše děti mohly pak přítelovu polovinu odkoupit a naopak...ale nedávno jsem viděla nějakou reklamu cílenou na seniory. Dají vám "úvěr" na nemovitost, který je pak splatný defacto v rámci dědictví. Čili taková zástava nadosmrti a o to je pak nižší hodnota dědictví. Ale nic víc o tom nevím, jen že dostanete peníze Vy a dědici pokud přijmou dědictví po Vás, snad zdědí i Váš dluh, který ale nepřesáhne hodnotu nemovitosti...???

ODPOVĚDĚT
Nikola N. (Nikanikca55) ID 628857 (18.1.2021, 11:26)
Děkuji za odpověď. Ono právě toto není úplně tak nás případ. Děti mám ještě nezletilé a netroufám si ani odhadnout jak to jednou všechno bude. Děti od přítele jsou sice už dospělé ale to samé, nikdy člověk neví. Spis mě překvapuje že přeci dnes je toto už více běžná situace. Aspoň myslím. Rozvádí se kdedko a přeci pak ti partneři kteří chtějí spolu žít toto musí nějak řešit. Kdxz se nás tim člověk zamysli je to taková bezvychodna situace. Budu muset navštívit právníka. Spíš jsem i chtěla slyšet názor jestli má vyloženě vlastní zkušenost a jak to mezi sebou partneři řeší.

ODPOVĚDĚT
Jaroslava D. (Járinkaa2) ID 329911, mimibazar.cz/jarinkaa2 (17.1.2021, 13:21)
Napadá mě za života napsat závěť,vy odkazujete svojí polovinu po své smrti jemu a on vám.

ODPOVĚDĚT
Nikola N. (Nikanikca55) ID 628857 (17.1.2021, 18:18)
Tak bych to taky nechtěla. Chudáci děti. Jedni by to odnesly a to by nebylo vůbec fér. Chtěli jsme aby se dům prodal a peníze rozdělily až by tu nebyl ani jeden z nás. Netuším jestli je tohle možné ale.

ODPOVĚDĚT
eva p. (evicela) ID 205626 (17.1.2021, 12:48)
pokud budete manželé a -příklad- on zemře tak jeho půl domu se bude dělit na rovné díly mezi vdovu(vás) a jeho pokrevní děti, pokud by jste vy neměla na vyplacení jeho potomků tak jsou dvě možnosti- buďto by se mohli do zděděného nastěhovat, což by jste asi nechtěla, a nebo je musíte vyplatit, pokud nemáte finance tak ano, soud může nařídit prodej nemovitosti a každý dostane co mu patří.

ODPOVĚDĚT
Nikola N. (Nikanikca55) ID 628857 (17.1.2021, 9:02)
V dnešní době není výjimkou že spolu lidé žijí dlouhodobě nesezdani a v podstatě se dotaz týká i dvojic, kteri manželé jsou a každý z partnerů má děti z předchozího vztahu, třeba i dospělé. Budeme bydlet s partnerem ve společném domě, který chceme vlastnit rovným dílem na půl. Jak se ale řeší situace až jednou (není nám už 20 a mladší už nebudeme) jeden z nás odejde navždy.
Je jasné že děti druhého partnera budou mít nárok na polovinu domu po svém rodiči. To ale ten druhý, který nebude mít šanci děti vyplatit musí dům prodat aby jim peníze mohl dát? Zdá se mi to kruté. Vím že někdo může napsat že je to na dohodě s dětmi. Ale já na tohle nevěřím,vzhledem k životním zkušenostem. Jak to máte vyřešené vy kdo jste v podobné situaci? Dekuji

ODPOVĚDĚT
Katka B. (kremilek) ID 2451, mimibazar.cz/katkab (19.1.2021, 6:14)
U nás a hodně i u okolo známých, se toto řešilo ještě za života darováním a musím říct, že se to vždy vyřešilo celkem logicky a v klidu víc, než ty pranice po smrti, kdy jak píšete, zdědilo více, pak se málem poprali, prodali a cesty příbuzných se prostě přetrhali kvůli nevraživosti. Určitě bych přihlédla k tomu, kdo dál třeba bude bydlet doma, dům spravovat a starat se, kdo bude zajištěný svým bydlením. Někdy to rozdělení není tak složité, jak se zpočátku zdá.

ODPOVĚDĚT
Nikola N. (Nikanikca55) ID 628857 (19.1.2021, 6:43)
Děkuji za odpoved ale obávám se že vám teď úplně nerozumím. Kdo má komu darovat? My řešíme s partnerem to, že budeme mít společný dům v hodnotě dle momentální situaci na trhu cca 9 000 000 a každý dal zhruba půlku. Toto máme vyřešené, že dům bude napsaný na nás oba rovným dílem. Oba máme děti. Moje ještě nezletilé a bydlí s námi.

ODPOVĚDĚT
Jitka D. (Ayra) ID 3251, mimibazar.cz/ayra (17.1.2021, 16:24)
No, po smrti jednoho podílového vlastníka dědí jeho majetek jeho děti (+ případně další dědické skupiny podle zákona) - takže pokud druhý vlastník bude chtít získat jeho majetek (tedy jeho část domu), tak se zkrátka musí s jeho dědici vyrovnat - buď vyplatit (případně se pokusit dohodnout na nějakých splátkách, budou-li k tomu svolní), někdy se dá dům rozdělit a používat dál v podílovém vlastnictví, nebo pak prodej domu.
U manželů je to trochu jinak, protože tam je SJM, tudíž jedna polovina majetku do dědictví vůbec nejde a druhá se dělí mezi pozůstalého manžela a děti, takže podíl dětí je menší a tudíž snadnější na vyrovnání.
Asi nejlepší je v podobných případech sepsat závěť - děti bezdůvodně nelze z dědictví úplně vynechat, ale je možné jejich podíl výrazně snížit.

ODPOVĚDĚT
Radomíra R. (Brůs) ID 146328, mimibazar.cz/Rakuska (17.1.2021, 12:48)
Znamy si prave proto novou partnerku vzal. Pak to bylo.jednoduzsi.

ODPOVĚDĚT
eva p. (evicela) ID 205626 (17.1.2021, 12:51)
no s dovolením jen o trochu jednodušší, ano pokud paní bude legální vdova tak zdědí i z jeho půlky domu svou část, ale rozhodně bude muset děti zesnulého vyplatit nebo se jí tam budou moct nastěhovat a nebo soud nařídí prodej nemovitosti aby se pokryla majetková vyrovnání

ODPOVĚDĚT
Radomíra R. (Brůs) ID 146328, mimibazar.cz/Rakuska (17.1.2021, 16:50)
Pulka je jeji. Driuha pulka se rozdeli. Jedna bufe jeji, fruha se rozdelu mezi deti a ji. Tudiz na deti zbyde minimum. Takhle mu to vysvetlil pravnik.

ODPOVĚDĚT
eva p. (evicela) ID 205626 (18.1.2021, 12:11)
jasně tak to je, ale ty děti by stejně musela vyplatit, nelze je obejít

ODPOVĚDĚT
Nikola N. (Nikanikca55) ID 628857 (18.1.2021, 12:17)
Holky já ty děti nechci obejít. Jen aby to nebylo špatne pochopeno. Je mi přijde kruté aby ten co zde zůstane padl do nějaké dluhové pasti nebo se musel stěhovat. A teď nemyslím jen úmrtí ve stáří. Bohužel jsem si opravdu v životě prošla nepeknymi zážitky. Proto se už bojim

na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 5x odpovězeno