školka a psycholog
Holky,moje 4,5 leta dcera chodí už dva roky do školky,prý se nezapojuje do spol.her,hraje si jen sama,občas si pobrečí,když jdou třeba na procházku a mají se přeslect,moc nemluví.Doma je ukecaná,živá,zvídavá.Prý s ní mam jít k psychologovi.Myslíte,
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 10 komentářů
Martina W. (Marti W.) ID 435400 (10.6.2021, 23:50)
Taky bych s ní k psychologovi zašla. Dneska se to může jevit jako "blbůstka", ale v budoucnu by z toho mohl být i třeba větší problém. Holčička má zřejmě nějaký vnitřní problém, který se navenek projevuje uzavřeností. Může se jednat o zárodek sociální fóbie. Paní učitelka má ze své praxe srovnání s mnoha dětmi a může tak zavčas odhalit problém a nasměrovat Vás k jeho řešení. Navíc je jasné, že už teď není dcerka ve společnosti ostatních dětí ráda. I to ji musí trápit, i když si to možná ani neuvědomuje. Dobrý psycholog jí pomůže, aby ve společnosti lidí rozkvetla (L)

ODPOVĚDĚT
Romana Z. (zonoro) ID 244070 (10.6.2021, 19:09)
Paní učitelka je s vaší dcerou mnohem víc času (pokud ji tedy nedáváte v osm a neberete ve dvanáct) než vy. Do školky chodí dva roky, adaptovaná by být měla. Návštěva psychologa neuškodí (F)

ODPOVĚDĚT
Zuzana K. (Bzukova) ID 10901, mimibazar.cz/bzukova (9.6.2021, 21:50)
Já bych na vašem místě šla, nemůžete nic ztratit, jen získat. Buď se ukáže, že to nic není a nebo se ukáže, že to něco je a začne se to řešit. Případně učitelkám poradí jak na ní. Čím dřív, tím líp.

Vídám to ve školce, ten přístup některých rodičů je dost smutný. Nechtějí slyšet, vidět, že je problém, neřeší ho a pak při nástupu do školy se diví. Zažila jsem několikrát, že dítě nakonec muselo do specky, že klasickou školu nemohlo zvládnout. Rodiče překvapení, že přeci ve školce vše ok, to že jsme do nich třeba dva roky hučeli přešli jak širé lány. Nebo řeči, však mi jsme to taky zvládli, nejsou neobvyklé. Ty děti se trápí třeba roky než to naskočí a zcela zbytečně, s podporou ten problém mohou zvládnout dřív. Znám dítko co mělo rok asistenta, ten mu pomohl na tolik, že již další rok není potřeba.

ODPOVĚDĚT
Jitka J. (basetka) ID 215, mimibazar.cz/jitkaj (upraveno 11.6.2021, 7:59)
A z čeho máte strach? Psychologové jsou jen lidé :-D A po dvou letech v MŠ mi to přijde docela vhodné a ne, jak píše paní Jana, “hned” k psychologovi *-) Návštěvou psychologa můžete jen získat - názor, náhled, radu ... to se může dost hodit :-D A zdravím z Brna (hello)

ODPOVĚDĚT
Jana K. (janikk) ID 5619 (9.6.2021, 18:23)
Nám ve školce taky doporučila psychologa, ve 4 letech - nezapojoval se, hrál si sám, školku víceméně "přetrpěl", nikdy tam nespal... Postupně jsme navštívili psychologa, pedagogickou poradnu, neurologii a v 5,5 letech mu v Brně diagnostikovali Aspergerův syndrom (mírnou míru postižení). Do té doby nám všude říkali: No, "něco" tam nejspíš je, ale nic v takové míře, aby se dalo přesně říct, "co" ,-) Takže až v Brně - specializované centrum pro autistické poruchy - nám řekli "CO". A musím říct, že ačkoliv chce každá maminka samozřejmě "zdravé" dítě, pro nás to byla svým způsobem úleva, protože jsme s ním mohli začít "pracovat" tak, aby to bylo k užitku, aby se netrápil v kolektivu apod. Myslím si, že na návštěvě psychologa nic není. Pro mě bylo lepší vědět, jestli "něco je nebo není" než mít nejistotu "jestli něco je nebo není".

ODPOVĚDĚT
Monika U. (monicka82) ID 407119 (11.6.2021, 11:31)
A mužu se zeptat,co vám třeba poradili,aby se netrápil v kolektivu...co mu třeba pomohlo....

ODPOVĚDĚT
Jana K. (janikk) ID 5619 (15.6.2021, 19:51)
Chodil do tzv. "nácviků sociálních dovedností", kde se učil komunikovat s vrstevníky, dostali jsme kartičky s různými situacemi a probírali jak se v takových situacích chovat (jako v Kukačkách, jestli jste viděla), dostali jsme rady jak s ním pracovat - jak mu strukturovat a vysvětlovat činnosti, jak se chovat při záchvatech vzteku apod. Ale bylo to až po "diagnostice". Je to už dávno, teď je synovi 15, bude přecházet na gymnázium, takže další zlomové životní období.

ODPOVĚDĚT
Jitka D. (Ayra) ID 3251, mimibazar.cz/ayra (9.6.2021, 16:52)
Těžko poradí cizí lidé, co vaše dítě nikdy ani neviděli - jsou děti, které jsou z podstaty samotářské, nepříliš se zapojující do kolektivu a neznamená to nic, než že prostě takové jsou a jsou tak naprosto spokojené. A jsou děti, u kterých to může být předzvěst problémů a pak je opravdu dobré to vědět a pracovat s tím co nejdřív a cíleně.
Zamyslete se - jak se vám dítě jeví, jak se jeví v kolektivu kamarádů... Jistě máte svého pediatra, který sleduje jeho vývoj, taky znáte tu školku - někdy mají učitelky ze školky "velké oči", zas na druhou stranu jsou to zkušení lidé, vidí dítě v situaci, ve které vy ne, a mají srovnání s jinými - patrně neposílají děti k psychologovi jen tak pro svou vlastní zábavu.

ODPOVĚDĚT
Jitka D. (Ayra) ID 3251, mimibazar.cz/ayra (9.6.2021, 16:52)
Návštěva psychologa není nic tragického a neděje se tam nic traumatizujícího - příští rok už možná budete řešit nástup do školy, bylo by dobré vědět, jestli někde něco nevázne - nemyslíte?

ODPOVĚDĚT
Pavla S. (PavčaS) ID 86275, mimibazar.cz/pavcaschreitt (9.6.2021, 12:14)
Moje dcera byla také introvertní, dlouho trvalo než někoho i pozdravila, velmi se styděla. Do školky moc chodit nemusela, často jsem pracovala z domova, a tak byla doma se mnou. S nástupem do školy to bylo horší. Celých 5 let měla učitelku, která pro tyto děti neměla pochopení. Nějak jsme to přetrpěly, nejezdila ani do ŠvP, nechodila do družiny, protože nechtěla a já ji zbytečně nestresovala. Vždycky byla klidná, rozumná a velmi citlivá.
Na druhém stupni dostali pana učitele, který objevil jak skvělý člověk moje dcera je a najednou úplně rozkvetla, do školy se těší, škola jí baví (je v 8.tř.). Stále nepotřebuje být středem pozornosti, má jen dvě dobré kamarádky, ale nakonec je to ta, která vyřizuje u učitelů záležitosti za ostatní děti a už se nestydí před ostatními promluvit. Také mě posílali s dcerou kdysi k psychologovi. Nešla jsem. Každý potřebujeme jiný čas - a také přístup, jak píše paní Jana

ODPOVĚDĚT
Monika U. (monicka82) ID 407119 (9.6.2021, 13:21)
Moc děkuji (L)

ODPOVĚDĚT
Anonymní uživatel (Zrušený účet) ID 103150 (9.6.2021, 11:37)
No myslím, že je to trochu i o paní učitelce, ona by měla být ta, která se snaží dítě zapojit citlivým způsobem do kolektivu, pro ně je nejjednodušší posílat hned takové dítě k psychologovi, aniž by si samy přiznaly chybu. Jestli je doma jiná, tak si myslím, že chyba je ve školce.

ODPOVĚDĚT
Anna L. (Lanna1) ID 177468 (9.6.2021, 10:46)
A jak se chová jinde v kolektivu, nebo když příjde někdo k vám na návštěvu? Klidně bych návštěvu v poradně zkusila, třeba se dozvíte něco co vám uniká, nebo může přijít rada jak k těmto situacím přistupovat a dceři co nejvíce pomoci. Nebo taky zjistíte, že není potřeba dělat nic a vše je v pořádku. (F)

ODPOVĚDĚT
Monika U. (monicka82) ID 407119 (9.6.2021, 9:38)
že mám?Máte s tím zkušenosti?Jak to tam probíhá?Stejně si s nikým cizím nebude vykládat.Vubec se mi tam nechce.....Myslím,že tohle na psychologa není....

ODPOVĚDĚT
dana n. (danca60) ID 403468 (9.6.2021, 19:26)
Kdysi mi ve školce doporučili u (Z) také návštěvu PPP. Také jsem si říkala, že je to zbytečné - nicméně šli jsme - v podstatě mi neřekli nic, co bych sama nevěděla, ale dali dobré rady, jak s tím pracovat, co procvičovat... a že to, kvůli čemu jsme přišli, není nic, co by bylo potřeba nějak dál řešit, že to není nijak vážné. Já být vámi, tak jdu pro klid duše - popovídají si s vámi, nechají malou něco namalovat, popovídají si s ní.... nic to není - třeba dostanete rady, které malé pomůžou... nebo také ne... ale pro (X) bych to udělala ... ještě je malá, nemá z toho rozum, ale poroste a růst může i tento problém a pak už jí to trápit může... lepší jít zbytečně, než pozdě (F)

ODPOVĚDĚT