Meruňky a dobroty z nich:o)
Mamči, prosím o radu. Na zahradě nám pomalu zrají meruňky a chtěla bych z nich něco udělat malému do zásoby na zimu. Byl mu teď rok, tak už je může papkat. Napadlo mne něco jako pyré a zavařit. Máte některá zkušenost?
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 4 komentáře
Kateřina H. (katka174) ID 283484 (8.6.2011, 12:18)
Dobrý den, dělala jsem našemu malému "přesnídávku". umyté vypeckované ovoce podusit, rozvařit s trochou vody, pak rozmixovat, nebo nechat rozvažit, podle chuti osladit a podle množství přidat vanilkový pudink rozmíchaný v trošce vody na zahuštění....horké jsem plnila do jakých koliv skleniček. sklenky se závitem jsem ototčila dnem vzhůru a už nesterilovala, klacická víčka zamáčknout a strčit ještě na chvilku sterilovat a by se víčka chytla.
Nebo ještě marmeládu, náš malý ji skoro denně snídá na rohlík - jakoukoliv :)

přeji hodně úspěchů a dobrou chuť

PS: pokud by jste nevěděla co se zbytkem meruněk, tak se hlásíme. U nás jich není nikdy dost. Letos budu zavařovat a dělat marmeládky a přesnídávky ze všeho co půjde a seženem...máme po letošní zimě prázdný sklep :((

ODPOVĚDĚT
Petra F. (ostruzinka) ID 26525, mimibazar.cz/ostruzinka (13.6.2011, 11:24)
Dobrý den, děkuji za tip, určitě vyzkouším i Vaši variantu s pudinkem (Y). Já se letos budu také činit. Dokud jsme neměli malého, tak jsem udělala pár skleniček marmelády, ale letos mu nadělám hezkou zásobičku přesnídávek na celý rok :-).

PS: Ono by možná i na Vás zbylo, ikdyž jsem rozhodila všude možně sítě, ale strom je zatím obsypaný. Jen jsme od Vás z daleka *-) *-) *-)

ODPOVĚDĚT
Petra F. (ostruzinka) ID 26525, mimibazar.cz/ostruzinka (7.6.2011, 14:10)
Ještě mě napadlo, co je usušit? To by malý mohl. Máte některá zkušenost se sušením bez sušičky? Děkuji. (L)

ODPOVĚDĚT
Renata N. (dzaina) ID 13004 (7.6.2011, 13:52)
presnídavky, nase (X) (X) by se po nich v zime mohly utlouct

ODPOVĚDĚT
Petra F. (ostruzinka) ID 26525, mimibazar.cz/ostruzinka (7.6.2011, 14:07)
Děkuji, hodná mamča pod Vámi mi poradila i jak na ně |:o) (L)

ODPOVĚDĚT
Jarka S. (pupuša) ID 91897 (7.6.2011, 13:51)
Petruš, z meruněk můžete udělat přesnídávku, dřeň, marmeládu,kompot....
Pro prcka bude asi nejvhodnější přesnídávka.
Meruňky vypeckujte, dejte do kastrolu a maličko podlijte vodou. Opravdu jen málo.
Pomalu vařte do úplného rozvaření (drobné kousky nevadí, případně je možné rozmixovat) Podle chuti oslaďte. Ještě horké nandejte do skleniček, zavíčkujte a otočte víčkem dolu. Víčko se zatáhne a přesnídávka se nezkazí. Po vychladnutí otočte zase víčkem nahoru a uskladněte (ve spíži, ve sklepě, v komoře...)
PS a kdyby jste nevěděla co s meruněma, tak se hlásím jako zájemce

ODPOVĚDĚT
Petra F. (ostruzinka) ID 26525, mimibazar.cz/ostruzinka (7.6.2011, 14:06)
Jaru, děkuji moc. Marmeládu dělám, kompot se mi nějak nechce dělat, tu dřeň bych mohla zkusit, ale mám malý mrazák. Doopravdy se to nezkazí, já myslela, že se to musí zavařit. Máme sklep, tak bych jim tam udělala místo:o) A jaké skleničky jsou dobré. Připadá mi, že takové ty od příkrmů Hami, Hipp moc nedrží víčko. Asi jsou lepší takové ty klasické od přesnídávek, že?. Jinak já řeším každý rok co s nimi a rozdávám je. Letos je to jinčí, protože z toho můžu nadělat malému dobrůtky, ale i tak budeme rozdávat. Klidně si přijeďte, mám fakt výborné, z hodně starého stromu, slaďoučké, ale jsme až z Nymburka *-) (L)

ODPOVĚDĚT