Našla jsem vzadu ve spíži pečlivě schovaná 4 Salka, prošlá cca 2 roky. Myslíte, že je to u takového typu výrobu na vadu a už bych ho měla vyhodit? Chtěla bych je uvařit na krém a další do zmrzliny. Co myslíte?
| Monika Ž. (ZabkaZacka) ID 159695, mimibazar.cz/zabkazacka (19.6.2011, 20:12) | ono ikdyby to bylo nakažené botulotoxinem, tak na chuti se to nepozná..... kdysi tchán snědl rybičky, prý byly normální, a měl z toho pomalu otravu...
ODPOVĚDĚT |
| | Iva M. (Vanusak) ID 171498, mimibazar.cz/vanusak (19.6.2011, 21:51) |
Moniko, ale botulotoxin se nachází pouze v masových konzervách.
ODPOVĚDĚT |
| | | Monika Ž. (ZabkaZacka) ID 159695, mimibazar.cz/zabkazacka (20.6.2011, 18:56) |
jo...? To je možné, ruku bych za to nedala..... ale kdoví jaký toxin byste tam mohla najít taky..... (mléko je valstně taky živočišná bílkovina...)
ODPOVĚDĚT |
|
| Petra B. (Petra10) ID 5007 (19.6.2011, 16:21) | ochutnala bych a pokud by byla dobrá,uvařila bych je na krém,převařená nemůžou vadit ,když chutnají normálně?
ODPOVĚDĚT |
|
| Renata F. (Viko) ID 233071 (19.6.2011, 10:37) | jÁ MYSLÍM ŽE KDYŽ TO JE KONZERVA TAK SE NIC NEDĚJE,ZKONTROLUJTE ZDA NENÍ NAFOUKLÁ NEBO AŽ OTEVŘETE ZDA NENÍ PLESNIVÁ,JINAK BUDE OK
ODPOVĚDĚT |
| | Iva M. (Vanusak) ID 171498, mimibazar.cz/vanusak (19.6.2011, 11:29) |
Jsou všechny úplně v pohodě po včerejším ochutnání půlky plechovky stále žiju.
ODPOVĚDĚT |
| | | Renata F. (Viko) ID 233071 (19.6.2011, 12:41) |
To je dobře,myslím že se nic nestalo jak tu někdo strašil.Vždyť jsou paster. to by fakt nemělo být na škodu.U mě už by byli dávno snědený
ODPOVĚDĚT |
|
| Petra J. (Petajonasova) ID 327248 (19.6.2011, 8:58) | Vyhodit, zdraví bych kvůli tomu neriskovala a ještě 2 roky prošlý Co v tý špízi máte za poklady
ODPOVĚDĚT |
| | Iva M. (Vanusak) ID 171498, mimibazar.cz/vanusak (19.6.2011, 11:27) |
Petro, ale já nemám jenom panelákovou špajzku 1x2m, takže v podstatě nacházím ve sklípku "poklady" neustále. Kor když někdy něco z nákupu jde uskladnit někdo jiný než já, to potom nacházím věci všude - když se rozčiluju, co to tam dělá, že tam to nepatří, tak prý - tam bylo místo... Ale to je pořád dokola...
ODPOVĚDĚT |
|
| Radka H. (radkaaa) ID 95559 (19.6.2011, 8:47) | Nad prošlými věcmi vůbec neuvažuji..... končí bez milosti v koši Je to mléčný výrobek - neriskovala bych zdraví Ale upřímně.... zajímá mě, jak může někdo najít dva roky prošlou potravinu ?
ODPOVĚDĚT |
| | Iva M. (Vanusak) ID 171498, mimibazar.cz/vanusak (19.6.2011, 11:24) |
Radko úplně v pohodě. Velký dům, velký sklep o několika místnostech, které jsou dohromady dílnou, botníkem, skladem sezónních věcí a špajzem pro kompoty, zavařeniny, konzervy apod. Tak prostě za krabicema s botama se najednou plechovky vylouply...
ODPOVĚDĚT |
| | | Radka H. (radkaaa) ID 95559 (19.6.2011, 11:53) |
ODPOVĚDĚT |
|
Anonymní uživatel (Zrušený účet) ID 61093 (18.6.2011, 19:12) | Prošlé věci vyhazuji. Bez kompromisů.
ODPOVĚDĚT |
|
mila m. (ukuk) ID 207372 (18.6.2011, 18:08) | zkontrolujte vička ,pokud nejsou nafouklá a nejsou v ní žádné konzervanty,tak je to bez problémů.CUKR TEN NEPLECHU NEDĚLÁ
ODPOVĚDĚT |
| | Iva M. (Vanusak) ID 171498, mimibazar.cz/vanusak (18.6.2011, 20:53) |
Všechna jsou jak nová, i to jedno na ochutnání je fakt úplně v pořádku.
ODPOVĚDĚT |
|
Petra S. (PetraSad.) ID 146281 (18.6.2011, 16:48) | nema cenu riskovat
ODPOVĚDĚT |
|
| Soňa R. (son) ID 15432, mimibazar.cz/son (upraveno 24.10.2011, 10:35) | .
ODPOVĚDĚT |
| | Iva M. (Vanusak) ID 171498, mimibazar.cz/vanusak (18.6.2011, 15:22) |
Asi to zkusím. Asi spíš převařím než do zmrzky, ale skladované bylo ve studenu, ve sklepě.
ODPOVĚDĚT |
|
Romana Z. (zonoro) ID 244070 (18.6.2011, 14:55) | Kdyby měsíc, dva, možná bych zvažovala, takhle určitě ne, aspoň za mě
ODPOVĚDĚT |
|
Kateřina O. (Ostroroh) ID 318401 (18.6.2011, 14:05) | Taky jsem doma objevila dva roky prošlé snědla a nic mi nebylo
ODPOVĚDĚT |
|
|
Dagmar F. (Keiti) ID 85950 (18.6.2011, 13:39) | No jak to mám normální konzistenci,chuť i vůni a bude se to ještě vařit,tak bych se toho nebála.V plechovce pokud je neporušená a není nafouklá,by se nic zlého stát nemělo.Myslím,že kdyby se to stalo někde v cukrárně,tak to tam vrazí bez přemýšlení,kolikrát člověk neví co kde sní.
ODPOVĚDĚT |
|
| Petra M. (petoos) ID 75364, mimibazar.cz/petoos (18.6.2011, 13:18) | Řídila bych se chutí. Jednou jsem otevřela Salko těsně před koncem ZL a bylo zkažené, zkyslé. Než to do zmrzky dáte, tak napřed ochutnejte.
ODPOVĚDĚT |
| | Iva M. (Vanusak) ID 171498, mimibazar.cz/vanusak (18.6.2011, 15:23) |
Pokud bych to dávala do zmrzky, určitě předem ochutnám, ale asi zvolím spíš variantu zkaramelizování převařením.
ODPOVĚDĚT |
|
Jana K. (zozefka) ID 348533 (18.6.2011, 12:55) | Absolutně nevadí, pracuji v Mlékárně Hlinsko a tam se Salko dělá, doma jsem našla 18 roků staré Salko, dala ho do laborky a výsledek? Naprosto v pořádku a tak chuť lepší než normálně....klidně konzumujte
ODPOVĚDĚT |
| | Iva M. (Vanusak) ID 171498, mimibazar.cz/vanusak (18.6.2011, 15:20) |
Jani, moc díky. Tomu otevřenému, co jsem zkoušela, opravdu podle mě vůbec nic není. Přesně to jsem si myslela, že u Salka a tohoto typu konzervy by nemusel být problém. Skladované bylo v chladném sklepě.
ODPOVĚDĚT |
|
| Vlaďka W. (jaholka) ID 60807, mimibazar.cz/jaholka (18.6.2011, 12:54) | "Minimální trvanlivost do"znamená, že výrobek po udávaném datu může změnit svou chuť či barvu. Výrobcem je shodná chuť zaručena až do onoho data. Po tomto datu může ztratit vůni apod.. ale je stále zdravotně nezávadný. www.receptynadoma.cz, wikipedie apod. Výrobce se jistí opravdu dobře, i lhůtu dá raději kratší než delší.. Takže za mě - dobrou chuť (Něco jiného je "datum spotřeby".. výrobky chlazené apod.. výjimku bych učinila u "živých jogurtů, kdy ta kultura stále pracuje.Takže bych se toho nebála.. mimochodem - před časem dělali test nějaké 50 let staré zavařeniny, byla pořád dobrá, ale to bych tedy sama raději nezkoušela
ODPOVĚDĚT |
| | Iva M. (Vanusak) ID 171498, mimibazar.cz/vanusak (18.6.2011, 15:24) |
Přesně to si myslím, díky.
ODPOVĚDĚT |
| | | Ludmila S. (mlsounka) ID 66324 (18.6.2011, 21:23) |
asi před rokem ukazovali v televizi nález = sušené mléko ve veliké , uzavřené plechovce, vyrobeno bylo v Americe v letech 1945 + - . Rozbory ukázaly, že je naprosto v pořádku
ODPOVĚDĚT |
| | | | Iva M. (Vanusak) ID 171498, mimibazar.cz/vanusak (18.6.2011, 21:34) |
U jiných potravin bych se asi rozmýšlala mnohem víc, anebo ani neváhala a vyhodila, ale právě u silně slazeného kondenzovaného mléka jsem si říkala, že by mu nemuselo nic být. Zatím jsem v pohodě po ochutnání.
ODPOVĚDĚT |
|
| Radka P. (Filípek) ID 101153, mimibazar.cz/Filipek2 (18.6.2011, 12:44) | Já za sebe bych vyhodila,byla bych naštvaná,protože to stojí dost penízek ......... cca.před půl rokem jsem omylem snědla prošlý jogurt asi o 4dny a měla jsem pěkné střevní potíže a podrážděný žaludek a týden to trvalo než jsme dala dohromady - už bych neriskovala
ODPOVĚDĚT |
| Martina M. (Etoile) ID 8070, mimibazar.cz/Etoile (20.6.2011, 9:50) |
Jéééé...jogurty jím i týden prošlé, a to tak že skoro pořád, manžel i děti si nakoupí plnou lednici a já to pak po expirace dojídám Zatím mi nic nebylo,ale jinak se datem "spotřebujte do" celkem řídím, halvně u masových zákležitostí....datem "minimální trvanlivost " se neřídím vůbec, vyhazovat takové věci po uplynutí lhůty je marnotratnost, stačí ochutnat a posoudit..zrovna u salka myslím, že nebude problém
ODPOVĚDĚT |
| Romana Z. (zonoro) ID 244070 (18.6.2011, 14:56) |
Já to samé, kolikrát mám problém i s jogurtem nebo jiným mléčným výrobkem a to je třeba teprve ke konci spotřeby, ještě má třeba den dva. Ale jak vidím, někteří se s tím nepárají, co? Asi máme citlivější střeva
ODPOVĚDĚT |
| | | Radka P. (Filípek) ID 101153, mimibazar.cz/Filipek2 (18.6.2011, 20:29) |
to máme asi citlivá střeva já od té doby všechno raději hlídám
ODPOVĚDĚT |
| | Jarka S. (pupuša) ID 91897 (18.6.2011, 12:50) |
se 4 dny prošlým jogurtem nic není. Pokud bude jogurt špatně skladovaný, otevřený atd. pak vám nepomůže ani spotřeba uvedená za cca měsíc. Spotřeba je vždy uváděná jako DOPORUČENÁ a neznamená to, že když je jogurt nebo jakékoliv jiné zboží s doporučenou minimální spotřebou 31.3 tak s úderem půlnoci 1.4 v něm začnou řádit plísně, bakterie, salmonela a jiný mršky.
ODPOVĚDĚT |
| | | Jana P. (pasky) ID 187986, mimibazar.cz/pasky (18.6.2011, 13:22) |
Já jím prošlé jogurty naprosto pořád. Kolikrát je dám i malému. Pokud není nafouklé víčko , ochutnám a většinou mu nic není. Normálně "sežeru" a nikdy se mi nic nestalo. Vlastně vůbec lhůty neřeším, ochutnám a dle toho se řídím
ODPOVĚDĚT |
| | | | Petra B. (bestpetruska) ID 271821, mimibazar.cz/bestpetruska (18.6.2011, 14:02) |
dítěti bych prošlej jogurt fakt nedávala
ODPOVĚDĚT |
|
| Monika D. (monapupp) ID 259238, mimibazar.cz/monapupp (18.6.2011, 12:14) | Pro děti ne,ale dospělí...asi bych přemýšlela ..taky mám ráda
ODPOVĚDĚT |
|
| Karina P. (♥Minnie♥) ID 367995 (18.6.2011, 12:11) | 2 roky ? Stojí Vám za to pak pumpovat žaludek
ODPOVĚDĚT |
|
| Jana P. (Chana) ID 45801, mimibazar.cz/chana (18.6.2011, 12:02) | Já bych to nedramatizovala. Pokud vypadají normálně a je to jen pro dospělé, tak bych to riskla.
ODPOVĚDĚT |
|
Celkem: 25 (zobrazuje se 1-20) | 1, 2 další >> |