DPH a ukončení živnosti
Ahoj maminky, nevíte náhodou jak to je s ukončením živnosti a DPH? Manžel je registrován k DPH a uvažuje o zrušení živnosti. Zaniká spolu s tím i ta registrace? Pokud by po nějaké době živnost obnovil byl by automaticky zase plátcem nebo ne? Děkuji
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 2 komentáře
RENATA Kroutilová (RIBANNA) ID 25485, mimibazar.cz/ribanna (4.4.2012, 8:34)
Dobrý den,
předpokládám, že činnost pouze přeruší, přerušení nahlásí na ŽÚ, FÚ, ZP i OSSZ (pokud je ŽÚ jednotné registrační místo, nahlášení přerušení na ostatních úřadech si alespoň telefonicky ověří - doporučuji!!).
Registraci k DPH může zrušit nejdříve po 12 měsících od zahájení registrace, pokud obrat za uvedené období nepřesáhne 1 mil. Kč.
Pokud tedy k datu přerušení činnosti nesplňuje tuto podmínku (12 měsíců registrace bez obratu), plátcem DPH zůstává až do splnění podmínky ke zrušení registrace.

ODPOVĚDĚT
Dana R. (komarka) ID 15904, mimibazar.cz/komarka (4.4.2012, 8:18)
Pokud manžel chce skončit s podnikáním, tak si podá na FÚ žádost jednak o souhlas správce daně s ukončením podnikat.činnosti a jednak o zrušení registrace DPH. Pokud by chtěl činnost zase obnovit, tak si musí podat opět žádost o registraci DPH. Ovšem je rozdíl ukončit činnost a přerušit podnikatel. činnosti. Ne co se týče DPH, tak se musí vždy přihlásit a odhlásit, ale pokud chce skončit s podnikatel.činností, tak to musí nahlásit i na živnost. úřadě. Možná je lepší spíš činnosti přerušit, kdyby se opět rozhodl pokračovat, tak odpadá vyřizování na živnost. úřadě a tudíž i nové placení. Na FÚ si činnost může přerušit i na 10 let, i více.

ODPOVĚDĚT
Petra T. (petrathe) ID 172554 (4.4.2012, 8:59)
Díky za odpovědi. No manžel chce tu živnost zrušit, nebo přerušit právě kvůli tomu, aby nějak zrušil tu registraci k DPH.

ODPOVĚDĚT
Jindra D. (jinina) ID 102, mimibazar.cz/jinina (4.4.2012, 9:26)
Já bych také potřebovala zrušit placení DPH, jelikož se mi to už vůbec nevyplatí. Ale nemám odvahu s tímto přijít na finančák a chtít to po nich. Nevím, jak by se na to tvářili. A asi bych musela vrátit státu DPH, které mám ve zboží, že?

ODPOVĚDĚT