kvásek
Jak pěkně prosím uchovám chlebový kvásek? Nepotřebuji ho pravidelně, ale třeba jednou za týden, pak za 2 týdny, pak třeba za měsíc.... Jak ho uchovat, aby se nezničil? Děkuji moc za rady, Veronika :-)
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 7 komentářů
Maria V. (Archeoložka) ID 324621 (29.12.2014, 12:59)
do mrazáku :-$ ,-)

ODPOVĚDĚT
Zuzana H. (THL11) ID 365674 (28.12.2014, 21:57)
Pokud jen jednou za měsíc, tak usušit. vemte kvásek, co máte, rozetřete ho na pečící papír a nechte uschnout. Nedoporučuju sušit na topení, já jsem ho tak poslala do věčných lovišť. Jen počítejte s tím, že sušenému chvilku trvá, než se "rozjede"

ODPOVĚDĚT
Veronika H. (veronininka) ID 190912 (28.12.2014, 22:01)
*-) dejme tomu usuším... A pak? To ho jen namočím do teplé vody, přiživím a jedu dál? Nebo co s tím pak?

ODPOVĚDĚT
Hana P. (Kobliha21) ID 376852 (28.12.2014, 20:17)
V lednici a sem tam prikrmit , ja prikrmuju tak jednou za 14 dni az tři týdny, podle toho, jak si vzpomenu.

ODPOVĚDĚT
Veronika H. (veronininka) ID 190912 (28.12.2014, 21:59)
Hani já taky tak, ale tak po 14 dnech mám na povrchu takový jakoby plak, třeba 3mm tlustý a to mi přijde, jako zkažený kvásek....

ODPOVĚDĚT
Hana P. (Kobliha21) ID 376852 (28.12.2014, 22:48)
Tak to mi nedělá, mám ho v plastové misce a do víčka jsem udělala nožem pár pididírek...

ODPOVĚDĚT
Jana P. (pasky) ID 187986, mimibazar.cz/pasky (28.12.2014, 19:58)
souseda jej mrazí a prý jde i usušit na topení (Y)

ODPOVĚDĚT
Veronika H. (veronininka) ID 190912 (28.12.2014, 22:01)
aha? No mrazení mě taky napadlo, ale nevěděla jsem, zda je to možný.... Abych ho nezabila....

ODPOVĚDĚT
Jana P. (pasky) ID 187986, mimibazar.cz/pasky (upraveno 29.12.2014, 9:45)
To jistě ne, nezmrznou. Já měla od ní kvásek a normálně jsem ho oživila a pak jednou do polévky - kyselo a taky dobrý. A když koupím kvasnice navíc, taky je šoupu do mrazáku a po rozmražení knedlíky krásně vykynou (Y)

ODPOVĚDĚT
Šárka B. (Brblalka) ID 248206 (28.12.2014, 19:43)
Uchovávám v lednici asi lžičku kvásku, hustší těstíčko. Mám ho v malé skleničce pod igelitem. Před upotřebením ho dvakrát nakrmím na množství, které budu potřebovat a zase schovám lžičku kvásku do lednice. Kvásek mám takto už dva roky a mnohokrát jsem ho už rozdala. Bez úhony vydrží 3 týdny.

ODPOVĚDĚT
Veronika H. (veronininka) ID 190912 (28.12.2014, 22:04)
lžička, nebo decka...., je to stejné, ne? 6ivit ho musíte tak jako tak....? *-)

ODPOVĚDĚT
Šárka B. (Brblalka) ID 248206 (29.12.2014, 16:43)
Ne krmím ho nejdříve po těch třech týdnech. Čím více je vodnatý (hladový), více se kazí. Proto ho mám jen trošku a hodně hustý. Decka je zbytečně moc starého kvásku, když se ho pak snažíte oživit, tak je lepší použít jen lžičku starého kvásku. Už nevím, kde jsem to četla, je to už déle, co jsem se tím zabývala. Když jsem ho měla moc, tak se mi také kazil a dělal povlak, byl zbytečně kyselý. Pak jsem někde četla o omlazování kvásku, takže jsem si udělala tento systém a nic se nekazí.

ODPOVĚDĚT
Jitka M. (mikitka5) ID 160484 (28.12.2014, 19:40)
uchovávám v lednici, mám odzkoušeno, že bez zásahu mi tam vydrží zhruba 5 dní, když nejdu ani po těch pěti dnech péct, tak přikrmím a znovu ho tam šoupnu (F)

ODPOVĚDĚT
Veronika H. (veronininka) ID 190912 (28.12.2014, 22:02)
.... no, jenže vzpomenout si na to přikrmení.... (Y)

ODPOVĚDĚT
Zuzana M. (ZuzaM) ID 37334, mimibazar.cz/zuzam (28.12.2014, 19:30)
My ho uchováváme v lednici a jednou za čas "dokrmíme".

ODPOVĚDĚT
Veronika H. (veronininka) ID 190912 (28.12.2014, 22:03)
no to já taky, ale co je jednou za čas? Mně se tam pak utvoří takový šedivý plak, jakoby 3mm tlustý a navrchu škraloup.... *-)

ODPOVĚDĚT
Zuzana M. (ZuzaM) ID 37334, mimibazar.cz/zuzam (29.12.2014, 15:55)
To my nemáme, máme ho v uzavřené sklenici.

ODPOVĚDĚT