Jak pěkně prosím uchovám chlebový kvásek? Nepotřebuji ho pravidelně, ale třeba jednou za týden, pak za 2 týdny, pak třeba za měsíc.... Jak ho uchovat, aby se nezničil? Děkuji moc za rady, Veronika :-)
Maria V. (Archeoložka) ID 324621 (29.12.2014, 12:59) | do mrazáku
ODPOVĚDĚT |
|
Zuzana H. (THL11) ID 365674 (28.12.2014, 21:57) | Pokud jen jednou za měsíc, tak usušit. vemte kvásek, co máte, rozetřete ho na pečící papír a nechte uschnout. Nedoporučuju sušit na topení, já jsem ho tak poslala do věčných lovišť. Jen počítejte s tím, že sušenému chvilku trvá, než se "rozjede"
ODPOVĚDĚT |
| | Veronika H. (veronininka) ID 190912 (28.12.2014, 22:01) |
dejme tomu usuším... A pak? To ho jen namočím do teplé vody, přiživím a jedu dál? Nebo co s tím pak?
ODPOVĚDĚT |
|
| Hana P. (Kobliha21) ID 376852 (28.12.2014, 20:17) | V lednici a sem tam prikrmit , ja prikrmuju tak jednou za 14 dni az tři týdny, podle toho, jak si vzpomenu.
ODPOVĚDĚT |
| | Veronika H. (veronininka) ID 190912 (28.12.2014, 21:59) |
Hani já taky tak, ale tak po 14 dnech mám na povrchu takový jakoby plak, třeba 3mm tlustý a to mi přijde, jako zkažený kvásek....
ODPOVĚDĚT |
| | | Hana P. (Kobliha21) ID 376852 (28.12.2014, 22:48) |
Tak to mi nedělá, mám ho v plastové misce a do víčka jsem udělala nožem pár pididírek...
ODPOVĚDĚT |
|
| Jana P. (pasky) ID 187986, mimibazar.cz/pasky (28.12.2014, 19:58) | souseda jej mrazí a prý jde i usušit na topení
ODPOVĚDĚT |
| | Veronika H. (veronininka) ID 190912 (28.12.2014, 22:01) |
aha? No mrazení mě taky napadlo, ale nevěděla jsem, zda je to možný.... Abych ho nezabila....
ODPOVĚDĚT |
| | | Jana P. (pasky) ID 187986, mimibazar.cz/pasky (upraveno 29.12.2014, 9:45) |
To jistě ne, nezmrznou. Já měla od ní kvásek a normálně jsem ho oživila a pak jednou do polévky - kyselo a taky dobrý. A když koupím kvasnice navíc, taky je šoupu do mrazáku a po rozmražení knedlíky krásně vykynou
ODPOVĚDĚT |
|
| Šárka B. (Brblalka) ID 248206 (28.12.2014, 19:43) | Uchovávám v lednici asi lžičku kvásku, hustší těstíčko. Mám ho v malé skleničce pod igelitem. Před upotřebením ho dvakrát nakrmím na množství, které budu potřebovat a zase schovám lžičku kvásku do lednice. Kvásek mám takto už dva roky a mnohokrát jsem ho už rozdala. Bez úhony vydrží 3 týdny.
ODPOVĚDĚT |
| | Veronika H. (veronininka) ID 190912 (28.12.2014, 22:04) |
lžička, nebo decka...., je to stejné, ne? 6ivit ho musíte tak jako tak....?
ODPOVĚDĚT |
| | | Šárka B. (Brblalka) ID 248206 (29.12.2014, 16:43) |
Ne krmím ho nejdříve po těch třech týdnech. Čím více je vodnatý (hladový), více se kazí. Proto ho mám jen trošku a hodně hustý. Decka je zbytečně moc starého kvásku, když se ho pak snažíte oživit, tak je lepší použít jen lžičku starého kvásku. Už nevím, kde jsem to četla, je to už déle, co jsem se tím zabývala. Když jsem ho měla moc, tak se mi také kazil a dělal povlak, byl zbytečně kyselý. Pak jsem někde četla o omlazování kvásku, takže jsem si udělala tento systém a nic se nekazí.
ODPOVĚDĚT |
|
| Jitka M. (mikitka5) ID 160484 (28.12.2014, 19:40) | uchovávám v lednici, mám odzkoušeno, že bez zásahu mi tam vydrží zhruba 5 dní, když nejdu ani po těch pěti dnech péct, tak přikrmím a znovu ho tam šoupnu
ODPOVĚDĚT |
| | Veronika H. (veronininka) ID 190912 (28.12.2014, 22:02) |
.... no, jenže vzpomenout si na to přikrmení....
ODPOVĚDĚT |
|
Zuzana M. (ZuzaM) ID 37334, mimibazar.cz/zuzam (28.12.2014, 19:30) | My ho uchováváme v lednici a jednou za čas "dokrmíme".
ODPOVĚDĚT |
| | Veronika H. (veronininka) ID 190912 (28.12.2014, 22:03) |
no to já taky, ale co je jednou za čas? Mně se tam pak utvoří takový šedivý plak, jakoby 3mm tlustý a navrchu škraloup....
ODPOVĚDĚT |
| | Zuzana M. (ZuzaM) ID 37334, mimibazar.cz/zuzam (29.12.2014, 15:55) |
To my nemáme, máme ho v uzavřené sklenici.
ODPOVĚDĚT |
|