ADHD - hyperaktivní děti
holky, máte doma dítko s ADHD? je potřeba doporučení k psychologovi? Jak rychle je schopen tento stav diagnostikovat? Jak to zvládáte? Co zabírá? budu ráda za každý postřeh, klidně i do vzkazů, moc děkuji!
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 12 komentářů
Hana V. (zzzirafa22) ID 606843 (28.9.2017, 16:18)
Máte díte ve věku 6 - 12 let s diagnostikovaným ADHD? Zapojte se do výzkumu! Po dobu studie si osvojíte techniku relaxační masáže dítěte. Pro více informací napište na: vostrelova.hana@gmail.com

ODPOVĚDĚT
Markéta K. (Mmargarita) ID 4829, mimibazar.cz/mmargarita (20.1.2016, 19:08)
Můžete zajít do pedagogicko-psychologické poradny,ale zázraky (pomoc) nečekejte,pak vás mohou následně poslat k psychiatrovi,nebo psychologovi.Psychiatr předepisuje léky.Nebránila bych se jim.

ODPOVĚDĚT
Amanda P. (amandapalm) ID 424205 (20.1.2016, 8:27)
Primárně zajděte za pediatrem, pak teda ještě potřebujete neurologii a na tu potřebujete žádanku. a tedy do ped-psy poradny - tam doporučení netřeba, ale jsou dlouho objednací lhůty.

Někdy se do kolečka přidává i dětský psychiatr - ne kvůli tomu, že by dítko bylo blázen, ale pokud je porucha závažnější, tak vhodně zvolené léky pomáhají dítěti, aby mozek lépe dozrával a dítě nemělo takové výkyvy, jako bez léků.

Jinak pokud ADHD bude potvrzeno, tak to vyžaduje především uzpůsobit režim dne (zejména dostatek pohybu, čas struktrovaný tak, aby se nepřepínal, ale také důslednost co se týče plnění poviností, které musí být nastaveny tak, aby šly zvládnou a stravy, která nepovede k přílišnému kolísání krevního cukru. Z všelijakých zázračných prostředků - no, nejméně šarlatánský je rybí tuk ve vysokých dávkách, ale taky si od toho nejde slibovt zázraky.

ODPOVĚDĚT
Amanda P. (amandapalm) ID 424205 (20.1.2016, 8:27)
Má smysl zkusit vyloučit alergie na mléko a problém s lepkem, ale taky - rozhodně to nefunguje u všech dětí.

A hlouběji přemýšlet o výchovných stylech a naléz takový, který bude vyhovovat. Pro dítě je vhodné naučit se relaxační techniky - ať už u psychologa, nebo třeba na józe, pomocí různých metod eeg bio feedbacku a podobně.
Prohledejte internet, jestli máte v okolí nějaké sdružení rodičů s dětmi ve stejné situaci, bývá to dost úlevné potkat někoho kdo je na tom stejně.

A teda hlavní věc - jak bude dítko stárnout, tak se to bude zlepšovat!

Skvělé knihy o poruchách učení a pozornosti vydává Portál
http://obchod.portal.cz/kategorie/pedagogika-specialni/adhd/

ODPOVĚDĚT
Amanda P. (amandapalm) ID 424205 (20.1.2016, 8:29)
plus teda ve škole - porucha učení či pozornosti by neměla vést k tomu, že dítko bude mít méně povinností, naopak - ve skutečnosti toho musí zvládnout víc, protože se potřebuje naučit kompenzovat svoje trable.

Špatní učitelé a poněkud laxnější rodiče často razítka o poruchách berou jako důvod proč dítě nechat být a nevzdělávat/nevychovávat ho. Ale to ve svém důsledku vede ke zhoršení problémů, zejména v dlouhodobém měřítku.

ODPOVĚDĚT
Monika Z. (zadovicek) ID 480111 (20.1.2016, 8:14)
Já jsem u psychologa nepochodila dokonce 2x,syn tam namaloval nějaký obrazec,který by prý nenamaloval ani dospělý(to že je chytrý jsem věděla sama) a tím to skončilo,jen sestřičku to velice udivilo nicméně jsem se obrátila na dětskou psychiatrii a diagnozu potvrdili.Já jsem to tenkrát nezvládala,pořád jsem musela chodit do školy něco řešit,mysleli si že je syn rozmazlený zlobivý fracek a později nebrali v potaz ani doporučení od lékaře,aby se na něj bral ohled.Teď po letech mě to ovšem čeká znovu s nejmladším synem,jsem už sice trochu zkušenější a mám nastudováno ale 8-| 8-|

ODPOVĚDĚT
Jitka D. (Ayra) ID 3251, mimibazar.cz/ayra (20.1.2016, 7:30)
Mám ADHD u dvou dětí + mají další dg. Doporučení k psychologovi potřeba není, čekací doba je různá - teď budou mít PPP asi dost narváno, protože v této době se hodně dělá školní zralost. Lepší zkušenosti mám se soukromými poradnami - kratší čekací doba a lepší úroveň vyšetření, ale nemusí to být pravidlo.
Diagnostikovat to většina psychologů zvládne, ale samozřejmě jsou psychologové lepší a horší, někdy je lepší obejít toho víc a získat víc názorů.
Jinak pomáhá znalost dětí, jasná pravidla a hranice a pevné nervy, v horších případech psychoterapie (dětí i rodičů), v nejhorším případě léky (ale jsou pouze na zvládnutí nezvládnutelných stavů, nic neřeší, neléčí). Pak jsou různé potravinové doplňky (třeba ta omega3) - věřím, že nějak dlouhodobě ten vývoj pozitivně ovlivňují, ale nějaký výrazný viditelný efekt raději nečekejte.

ODPOVĚDĚT
Jitka D. (Ayra) ID 3251, mimibazar.cz/ayra (20.1.2016, 7:33)
Jinak je určitě vhodné doplnit vyšetřením neurologickým (někde doporučení potřeba je a někde ne - musíte si zjistit na konkrétním pracovišti) a psychiatrickým.
Pokud dítě chodí do školy nebo školky, psycholog většinou chce i vyjádření od nich - není to úplně nutné a když nebudete mít, nic se neděje, ale je to dobré a pomůže mu to vytvořit si lepší náhled na fungování dítěte.

ODPOVĚDĚT
Lucie V. (Zmolda) ID 187052, mimibazar.cz/zmolda (20.1.2016, 7:14)
Napíšu vzkaz (F)

ODPOVĚDĚT
Anna S. (Ela z Frelu) ID 1311, mimibazar.cz/ElazFrelu (20.1.2016, 5:25)
doporučení je třeba, dětský lékař á možná i k neurologovo, aby se udělalo EEG .Co zabírá-trpělivost-jinak pomáhá taky omega3. Občas dr. neurologové (případně psychiatři) rádi předepisují ritalin a podobné sr@čky, ale to bych každopádně odmítla.

ODPOVĚDĚT
Dana K. (Kusad) ID 42294 (20.1.2016, 7:47)
Ale někdy tyto, jak vy říkáte, sr@čky dítěti pomůžou projít základní školu. Je fakt, že ritalin nebyl ideální, proto ho většina doktorů už nedává, ale odboba jako je například Strattera nebo Concerta je v pohodě a můj syn by bez nich ZŠ ani nedodělal. Záleží totiž na tom, jestli má jen ADHD nebo jestli k tomu bude mít i další diagnozy ... někdy to bez léků prostě nejde!

ODPOVĚDĚT
Lenka B. (juliejulinka) ID 245883, mimibazar.cz/juliejulinka (20.1.2016, 10:02)
(Y)Dano souhlas. Vysadili jsme Strateru, protože jsme mysleli, že by to už mohl zvládat bez ní (kluk 15 let) ale velice rychle jsme se k ní vrátili. Prostě by tu školu nedodělal, Někdy to bez léků nejde i když jsou to takové sr@čky. Díky za ně.

ODPOVĚDĚT
Dana K. (Kusad) ID 42294 (20.1.2016, 10:52)
Tak to jsme na tom úplně stejně, loni v září (syn 15 let, 9. třída) vysadil Straterru a Concertu také na zkoušku. Okamžitě zhoršení prospěchu a chování... za dva měsíce prášky zpět a hned zlepšení ...

ODPOVĚDĚT
Katka B. (kremilek) ID 2451, mimibazar.cz/katkab (upraveno 20.1.2016, 13:18)
Čekací doba je dlouhá - i několik měsíců, ale zprávu má většinou do 14 dní.

ODPOVĚDĚT