Zdravý jídelníček
Prosím, kde bych našla jídelníček, kde bych se dle váhy člověka dočetla, jaký poměr bílkovin, sacharidů atd. denně jíst. Nepotřebuji zhubnout, nejím nezdravě, ale chtěla bych se stravovat (i pro dítě) správně. Děkuji.
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 5 komentářů
Amanda P. (amandapalm) ID 424205 (26.4.2016, 13:18)
Velmi chytře, bez extrémů a podloženě o tom mluví třeba Michael Pollan http://www.kosmas.cz/knihy/186551/dilema-vsezravce/

Plus je k tomu dost dobré zvážit dostatek vhodné vlákniny kvůli mikrobiotě více http://www.melvil.cz/kniha-zdrava-streva/

Obecně jsou tyto poměry předmětem vášnivých disputací i na straně lékařů, natož na internetu, protože nějaké uniformované jíelníčky nebudou úplně to pravé ořechové.

Akutální doporučení WHO pro dospělého udává 400 g ovoce a zeleniny denně alespoň 200 g z toho v syrovém stavu. Brambor a jiné škrobnaté oddenky a hlízy se nepočítají.

Obecně se pracuje s příjmem 2000 Kcal na zdravého dospělého s ne moc vysokou fyzickou zátěží. Z toho by méně než 10% mělo připadat na jednoduché cukry. Celkový objem sacharidů by měl být okolo 40-50%. Okolo 20-30 % pak bílkoviny (bílkovin se doporučuje 0.5-1 g na kg váhy jedlíka) a stejně tak tuk

ODPOVĚDĚT
Amanda P. (amandapalm) ID 424205 (26.4.2016, 13:19)
U tuků je třeba se vystříhat ztužených, přepálenych a trnas-nasycených a dát přednost tukům s obsahem přirozeně se vyskytujíccíh vitamínů a omega 3 mastných kyselin - tedy ryby, vejce, mléko, ořechy a některá semena.

Plus v celkové skladbě by měly být také pravidelně zařazené luštěniny, ořechy a různá semínky.

Další podstatný údaj je glykemická zátěž - ten se týká škrobů a je vhodné omezovat jednoduché cukry, tedy potraviny s vysokou glykemickou zátěží a upředńosťnovat složité škroby - celozrnné obiloivny, luštěniny, zeleninu, semena a ořechy a jídla s vysokým podílem škrobů kombinovat i s něčím, co dodá tuky a bílkoviny. Tedy z hledika glykemické zátěže lepší chleba s lučnou a ředkvičkami, než chleba s marmeládou.

ODPOVĚDĚT
Amanda P. (amandapalm) ID 424205 (26.4.2016, 13:20)
U množství vlákniny ovšem nastává problém u dětí, tím že střeva jsou ještě krátká a mikrobiota nevyvinutá, tak přebytek vlákniny naopak může působit problémy. Ovšem její nedostatek působí problémy zcela jistě.

Ano - nejsou jednoduché návody, ne vše sedí každému, nejde najít univerzální zázračné řešení, je potřeba vyzkoušet co vám sedí, co vám chutná a co jste ochotní řešit.

Obecně hodně pomůže vypustit uzeniny a jakékoliv průmyslově vyráběné sladkosti, včetně kupovaného sladkého pečiva - sladké připravovat dome a ne každý den, přidat ovoce, zeleninu a luštěniny a obecně snížit příjem masa tak na dvakrát, třikrát do týdne. Pokud jíte hodně pokrmů založených na mouce - pečivo s něčím, knedlíky, těstoviny, tak alepsoń část z nich nahradit celozrnnou variantou.

ODPOVĚDĚT
Amanda P. (amandapalm) ID 424205 (26.4.2016, 13:20)
Pozor na průmyslové "celozrnné" pečivo, většinou není zas až tak celozrnné.

Zásadní je zde zdravý rozum a trocha vzdělání z odbornýchknih, ne z internetových článků. Vhodné je jíst od všeho trošku a vyhýbat se zjevným sajrajtům, nestat se otrokem "zdravé stravy" a mít úzkosti z předtsavy, že dítko dostane od babičky lízátku a určitě pak kvůli tomu umře bídnou smrtí.

Jakmile někdo zakazuje velkou skupinu surovin a nebo nabízí zázračné zdraví, je téměř jisté, že jeho verze stravování je spíše tahač peněz z lidí. Stejně tak, pokud se někde v propagaci takového stravovacího režimu objevuje detox a očista organismu, tak je jasné, že dotyčný nerozumí fyziologii lidského těla.

ODPOVĚDĚT
Michala F. (misuuu5) ID 8296, mimibazar.cz/misuuu5 (26.4.2016, 12:13)
Obecně je to 55% sacharidů, 30% tuků a 15% bílkovin (F)

ODPOVĚDĚT
Radka Š. (rsram) ID 151855, mimibazar.cz/rsram (26.4.2016, 9:23)
Stáhla jsem si přes Android kalorické tabulky.Je to mazec, beru s rezervou, ale první dny jsem měla tuky na 160% a vlákninu na 30%, dále tam jsou bílkoviny a sacharidy, pití.Najdete tam v podstatě jakékoliv jídlo, nestalo se mi , že bych nenašla.Samozřejmě , že ze začátku je to o hledání těch potravin, ale pokud si je ukládáte do oblíbených, tak zapisování je pak snadnější.Většinou zapisuju večer v posteli celý den

ODPOVĚDĚT
Jana S. (českolipačka) ID 559236 (26.4.2016, 8:51)
kaloricketabulky.cz

ODPOVĚDĚT
Lenka B. (Lenka včelka) ID 220330, mimibazar.cz/Lenkavcelka (26.4.2016, 19:55)
Také doporučuji kaloricketabulky.cz jako paní Jana S. Při registraci zadáte potřebné údaje a zapisuje si jídelníček. Sama pak poznáte kde přidat a kde naopak ubrat. Časem se naučíte porce a skladbu jídla sama odhadovat. Chápu, že předem napsané jídelníčky mohou ze začátku posloužit, třeba i jako inspirace. Ale co se stane, až budete na jeho konci ? Opakovat ho stále dokola Vás asi bavit nebude. Zkuste si sama aktivně hledat recepty. Uvidíte, že Vás to začne motivovat ke zdravému životnímu stylu. Doporučuji se přidat i k nějaké komunitě na netu, která bude fungovat jako hnací motor. Přeji Vám hodně štěstí (L)

ODPOVĚDĚT
Lada V. (LadaVac) ID 30183, mimibazar.cz/ladavac (26.4.2016, 8:39)
Ví,že když se přihlásíte na STOB a zapisujete si tam co denně jíte,tak to vyhodnocuje,čeho máte málo a čeho moc http://www.stob.cz/cs/o-nas

ODPOVĚDĚT