Prosím, jak děláte hummus? Děkuji.
| Taťána E. (peggybundova) ID 140003, mimibazar.cz/peggybundova (8.7.2016, 12:24) | Dělám jak píše Amanda,mixér mi to v pohodě utáhne, i jiné hustší pomazánky. Ale když nestíhám nebo se mi nechce, tak nám tuze chutná i kupovaný ze zdravé výživy s názvem I love hummus, ten je ňam
ODPOVĚDĚT |
| | Alena M. (a74) ID 400427 (8.7.2016, 16:29) |
Tano, cizrnu mam rada, ale nejim, pac me strasne nadyma. To mi za to nestoji. Predevcirem jsem na hummus koukala v lidlu, ale z techto duvodu zase vratila zpet... Nadyma tak i hummus nebo je lepsi nez cela zrna? Diky.
ODPOVĚDĚT |
| | | Taťána E. (peggybundova) ID 140003, mimibazar.cz/peggybundova (8.7.2016, 18:41) |
To nemám tucha, mě nenadýmá ani vcelku. Asi je moje břicho zvyklé Ale říká se, že aby luštěniny nenadýmaly, má se při vaření přidat majoránka. Tak třeba to bude platit i na cizrnu...kromě toho, že se nemá vařit ve vodě, ve které se máčela, ale v čisté...ale to asi každý ví. P.s. Ten hummus z Lidlu je vyloženě hnusný, fakt doporučuji ten I love, nebo pak ještě jeden je fajn, ale zaboha si nemůžu vzpomenout na název či výrobce je ve žlutočerveném střívku
ODPOVĚDĚT |
| | | | Alena M. (a74) ID 400427 (8.7.2016, 21:59) |
Ok, tak v lidlu ho kupovat nebudu
ODPOVĚDĚT |
|
| Radka N. (emma142) ID 276387 (8.7.2016, 12:00) | To já když poprvé a naposledy dělala tak to nebyl hummus ale fakt humus ,
ODPOVĚDĚT |
|
Amanda P. (amandapalm) ID 424205 (8.7.2016, 11:40) | Základní trik je, že cizrna či jiná luštěnina musí být rozvařená opravdu do měkka, tak aby šla lisovat jen lžící. I když používáte konzervovanou, tak ji ještě rozvařte. Pokud chcete humus opravdu hladký, tak cizru ještě oloupejte, ale je to dost piplačka. V žádném případě nevylévejte vodu, ve které jste cizrnu vařila. 1. pokud nechcete uvařit motor mixéru, tak mixujte tak 2/3 uvařené cizrny s vývarem z cizrny do hladké, řídké kaše a pak to postupně zahušťujte přidáváním zbylé cizrny. 2. vývar z cizrny je skvělý do vývarů a nebo se dá ušlehat na veganskou majolku či bílek.
ODPOVĚDĚT |
| Amanda P. (amandapalm) ID 424205 (8.7.2016, 11:41) |
Pokud máte rozmixováné 100 g cizrny s cca 50-80 ml cizrnového vývaru, tak vymačkejte šťávu z půlky citronu a rozmixujte to se stroužkem česneku. Rozmixováním v něčem kyselém ztratí česnek štiplavost, ale ne chuť. Citrovo-česnekovou kaši přimíchejte do rozmixované cizrny, přidejte 1-2 lžíce sezamové pasty tahini, sůl, pepř a alesp 2-3 lžíce dobrého olivového oleje. Ochutnejte a podle vlastní chuti přidejte česnek/citron/sůl/tahini. Před podáváním to ještě štědře pokapejte olivovým olejem a případně posypejte paprikou.
ODPOVĚDĚT |
| | Lenka B. (Brizule) ID 488521 (8.7.2016, 12:04) |
Děkuji za rozsáhlou odpověď. Včera jsem koupila v Lidlu již hotový, chutnal mi. Zdravá jídla mám ráda, takže ho ráda zkusím. Koupila jsem tam i tahini. Obdivuji Vaše odborné znalosti ve více směrech! V této souvislosti se ptám, někde jste před časem na téma smoothie psala, aby si dali pozor na listový špenát a zapomněla jsem, z jakého důvodu, co obsahuje. Děkuji. A ještě se zeptám, s čím vším se dá hummus jíst?
ODPOVĚDĚT |
|
| Amanda P. (amandapalm) ID 424205 (8.7.2016, 11:44) |
už podle obrázku je ten humus moc hustý a cuckovatý. Právě proto, že jaksi se nemixuje s vývarem a cizrna není dostatečně rozvařená a tak to mixér nezvládne do hladka. Hummus má vypadat takhle http://www.myjewishlearning.com/wp-content/uploads/2003/04/shutterstock_155463299-e1431467427688.jpg
ODPOVĚDĚT |
|
|