Zákonný důvod odstoupení od smlouvy prodávajícím
Prosím, věděl by tady někdo, jaké jsou zákonné důvody odstoupení od smlouvy prodávajícím (já jsem prodávající)? "Obchod" byl uzavřený na dálku a chci odstoupit od smlouvy do 14dnů. Kupující dělá problémy. Děkuji.
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 1 komentář
Jitka D. (Ayra) ID 3251, mimibazar.cz/ayra (6.9.2018, 12:40)
Termín do 14 dnů se vztahuje pouze na spotřebitelské smlouvy a stranu spotřebitele.
Zkuste si počíst tady, třeba najdete něco ke svému případu https://www.ksb.cz/cs/novinky-publikace/clanky/2265_kdy-je-mozne-odstoupit-od-smlouvy-aneb-co-maji-spolecneho-svatebni-saty-a-rohliky

ODPOVĚDĚT
Lenka B. (Brizule) ID 488521 (6.9.2018, 13:54)
Děkuji. Podívám se na to.
Jako prodávající tedy nemohu odstoupit, když jsem si z nějakého důvodu prodej rozmyslela?

ODPOVĚDĚT
Jitka D. (Ayra) ID 3251, mimibazar.cz/ayra (6.9.2018, 14:28)
No, vlastně ne jen tak bez vážného důvodu. Vy, jako prodávající, jste ten, kdo případným potvrzením nabídky na koupi kupní smlouvu uzavírá (kupující, který odpovídá na nabídku, dává jen návrh na uzavření smlouvy).
Pokud se jedná o soukromý prodej, tak je to hlavně o tom, jaké podmínky si vzájemně (předem) stanovíte. Jinak platí jen obecné "Kupní smlouvou se prodávající zavazuje, že kupujícímu odevzdá věc, která je předmětem koupě, a umožní mu nabýt vlastnické právo k ní, a kupující se zavazuje, že věc převezme a zaplatí prodávajícímu kupní cenu."(§ 2079 NOZ). Odstoupení od smlouvy je pak možné v případě porušení smlouvy - tam pak hodně záleží na tom, co a jak přesně jste si mezi sebou ujednali (třeba ohledně dodací a platební lhůty).

ODPOVĚDĚT