Jak udržovat dubový nábytek ošetřený olejem ?
Pořídili jsme si tento nábytek + ve stejném duchu jídelní stůl. Je to částečně masiv a částečně dýha v přírodním odstínu. Prosím o praktické rady, jak o nábytek pečovat? Zjistili jsme např., že když položím hrneček s čajem na desku stolu, udělá se
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 4 komentáře
Jana N. (Aaurinko) ID 346587 (5.1.2019, 12:43)
Zrovna nas to ceka pristi vikend. Mame kuchynskou linku a jidelni stul dub masiv, pracovni stul, konferencni stul a skrinku pod televizi smrk masiv. Manzel koupil na doporuceni voskovy olej Osmo, tak budeme zkouset. Dubovy jidelni stul jsme si vyrabeli sami, proto deska byla surova neosetrena a jen zbrousit a namorit olejem nam to neslo, kolecka se udelala i tak :(

ODPOVĚDĚT
Petra A. (horlik) ID 439934 (5.1.2019, 11:30)
mám i podlahu ošetřenou olejem i stůl, postel. noční stolky.... jistě je dobré mít olej stejný, ale já prostě nějaký kvalitní koupím (ne takové ty obyčejné leštidla apod., ale plechovku někde v hobby) a jednou za čas vše za pomocí kvalitních hader (aby nenechávaly chlupy) přejedu. drobné škrábance k tomu patří a neřeším, je to přirozené. mastnější fleky na stole občas taky mám, ale zase se časem ztrácejí., když stůl ošetřuji, někdy ho přejedu i nějakým tím obyčejnějším připravkem na dřevo z drogerie. no jistě i záleží na typu nábytku jaký máte, v obchodě vám neporadili? hlavně ta kombinace s dýhou může dělat nějaký rpzdíl pak ve vzhledu... (L)

ODPOVĚDĚT
Soňa P. (aknos) ID 89357, mimibazar.cz/aknos (5.1.2019, 20:24)
Děkuji za odpověď. Obrátím se na výrobce. My jsme to kupovali přes internet a řídili se jen recenzemi a doporučením známých.

ODPOVĚDĚT
Petra Š. (petrasafr) ID 146547, mimibazar.cz/petrasafr (5.1.2019, 10:39)
máme dubový jídelní stůl ošetřený olejem, řešila jsem povrchovou úpravu s truhlářem snad půl roku. Pokud je použitý kvalitní olej a je ho použita dostatečná vrstva, žádná kolečka apod by vám zůstávat na stole neměla, běžným přípravkem na dřevo by to mělo jít normálně setřít. Používám běžné Pronto na nábytek. Hlavně stůl nezakrývejte dlouhodobě třeba prostírkami, protože dubový masiv ošetřený olejem bude měnit barvu vlivem slunečního záření atd, takže byste ho měla flekatý. My to máme tak, že jednou za cca 3 roky truhlář stůl odveze, celý ho zbrousí a znovu naolejuje, nemáme ho flekatý, ale spíš takové ty provozní škrábance, a máme ho zase jako nový. Zkusila bych asi pozvat nějakého truhláře, ať se ne to podívá, co se s tím dá dělat.

ODPOVĚDĚT
Soňa P. (aknos) ID 89357, mimibazar.cz/aknos (5.1.2019, 20:25)
Děkuji za odpověď (F)

ODPOVĚDĚT
Soňa P. (aknos) ID 89357, mimibazar.cz/aknos (5.1.2019, 10:17)
pokračování:
udělá se na stole kolečko. Vím, že třeba použít talířek, já se snažím, ale měli jsme tu příbuzné o vánocích a nebudu je buzerovat, že skleničku s minerálkou jen na podložku .... A taky mám děti, sice je napomenu ale znáte to - sem, tam zapomenou. A děsím se toho, co když někomu ukápne něco mastného. (mám jídelní a konferenční stolek) Přemýšlím o tom, že bych nechala uříznout na míru sklo. Máte to někdo, nebo jak o nábytek pečovat?

ODPOVĚDĚT
Martina K. (karma75) ID 64457 (5.1.2019, 10:33)
Našim zákazníkům dáváme k masivním stolům opravnou sadu, která obsahuje jemný brusný papír a stejný olej, kterým byl stůl olejován. Poškozené místo se musí lehce zbrousit, ale opravdu lehce, a natřít olejem, ten se musí ale setřít. Stejným způsobem můžete za pomoci nějakého speciálního oleje ošetřit Váš stůl, ale těžko říct, čím byl olejován z výroby. Někde je v oleji i vosk, a to potom dělá neplechu.
Další možností je sbrousit celkový povrch, a naolejovat, otázkou ale je, jestli se nezmění barva desky. No a pokud chcete stůl s co nejmenší údržbou, nechte obroušený povrch nalakovat.
Podložky pod hrnečky a skleničky jsou základ. Bylo by dobré, kdyby se Vám podařilo zjistit, čím byl stůl olejován, a stejným olejem pak ošetřovat.

ODPOVĚDĚT
Soňa P. (aknos) ID 89357, mimibazar.cz/aknos (5.1.2019, 20:29)
Děkuji za odpověď. Spojím se s dodavatelem. Objednávali jsme přes internet, měli samá kladná hodnocení i jsem se poptávala jinde a všichni spokojenost. Jsem z toho trošku rozladěná, ten nábytek nebyl zrovna levný a já se bojím na stole i jíst *-)

ODPOVĚDĚT
Petra Š. (petrasafr) ID 146547, mimibazar.cz/petrasafr (5.1.2019, 10:43)
máme bukové schody namořené na tmavě hnědou a použitý voskolej a přesně, jak píšete, truhlář nám nechal doma takovou brusnou houbičku, mořidlo a voskolej a pokud se objeví nějaký větší škřábanec nebo potřebuju nějakou malou opravu, udělá to manžel v pohodě sám

ODPOVĚDĚT