Domácí chléb
Přestává mi nějak chutnat ten kupovaný, tak bych ráda aspoň občas upekla doma. Jaký je váš nej recept na obyčejný chléb? Pár už jsem jich zkoušela, ale nebylo to ono. děkuji
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 7 komentářů
Soňa N. (fearold) ID 136975 (24.2.2020, 9:43)
Jde o to, jestli chcete péct s droždím, nebo kváskový. Receptů je všude spousta, já doporučuji koupit knihu "Ruce v mouce" a "Upečeno s láskou". v té první jsou spíše recepty s droždím, ve druhé už kváskové. Z obou jakýkoliv chleba chuťově vynikající. Já peču přes týden s droždím - šoupnu večer do pekárny a zapnu. Ráno máme čerstvý a vychladlý chléb na svačiny. V pátek večer už zadělávám rozkvas na kváskový a o víkendu peču kváskový. To už je jiný level, je vynikající. Ale tyhle dvě knihy jsou pro mě pekařské "bible" (F).

ODPOVĚDĚT
dana n. (danca60) ID 403468 (24.2.2020, 15:07)
Asi bych raději kváskový, ale nemám vůbec zkušenost, vůbec nevím, jak na to :-S takže asi s droždím

ODPOVĚDĚT
iveta j. (Ivinka32) ID 77587, mimibazar.cz/ivinka32 (24.2.2020, 10:59)
Soňo, tak sem dejte prosím nějaký recept jak drožďový, tak kváskový. Hledám nějaký výborný chléb do pekárny :-)

ODPOVĚDĚT
Jana H. (HOCIKA) ID 271804 (23.2.2020, 9:29)
Zkuste recept od Market9,rychlý a fakt dost dobrý (Y)

ODPOVĚDĚT
Renata A. (Renča50) ID 607378 (23.2.2020, 0:09)
Jogurtový chleba se slunečnicí bez vážení

Pekla jsem na 220°C - 30 minut a pak na 180°C dopékala 10 minut, potřela jsem vodou před i po upečení, do trouby jsem dala na spodek kastrolek s vodou během pečení.
(Y)

ODPOVĚDĚT
Renata A. (Renča50) ID 607378 (22.2.2020, 23:49)
Chleba - blog Drahuna -1 hrnek 400ml

2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek hladké mouky
1 hrnek žitné mouky
1 PL soli
1 PL kmínu
semínka - slunečnicové, lněné
2 PL octa
2 hrnky studené vody
1 ČL sypké droždí

Smíchat všechny sypké suroviny, pak přidat vodu a ocet, zamíchat,jenom krátce promíchat, až se voda vsákne do mouky, povrch posypat moukou, přehodit utěrku, nechat kynout 12 -18 hodin (já nechávám 18 hodin, záleží to na teplotě v místnosti), poté těsto krátce promícháme vařečkou, uděláme bochník, dáme do ošatky nebo do cedníku poprášenou utěrku a na to těsto, znovu poprášíme moukou, necháme 30 minut kynout přikryté, mezitím rozpálíme troubu na 250°C a dáme do ní prázdný pekáč i s víkem nahřát, pak do něho překlopíme bochník, nemusíme vymazávat(mám skleněný pekáč s víkem),pečeme 30 minut přikrytý a pak

ODPOVĚDĚT
Renata A. (Renča50) ID 607378 (22.2.2020, 23:59)
snížíme teplotu na 210°C a dopékáme 30 minut odkrytý,vyklopíme na mřížku, aby se nezapařil(kdo nemá stačí podložit na plechu dvěma vařechami), upečený chleba zní dutě, potřeme vodou, když je těsto méně nakynuté, pečeme kratší dobu.
Tento recept mám několikrát vyzkoušený - je výborný.
(Y)

ODPOVĚDĚT
Jitka D. (Ayra) ID 3251, mimibazar.cz/ayra (22.2.2020, 10:58)
Když kouknete tady do receptů, tak tam najdete spoustu chlebů a i opravdu úplně jednoduchých - je to v podstatě jak se říká "na jedno brdo" - mouka + voda + sůl + kvas.
Sto lidí má sto chutí, musíte si sama vyzkoušet, co bude bodovat u vás - nejvíc se chuť dá ovlivnit kořením (kmín, abýz, fenykl, koriandr - pro začátek je možná dobré vyzkoušet nějakou kupovanou směs, já třeba občas beru od Davídkovo koření), nebo potom přidáním dalších výraznějších surovin - pečený česnek, sušená nebo restovaná cibulke, strouhaná brambora....
Ale popravdě, u mě to nebylo ono, dokud jsem nezačala péct z žitného nebo pšeničného kvásku. Z droždí je to prostě buchtovité - můžete zkusit napodobit kváskovou chuť přidáním trochy octa.

ODPOVĚDĚT
dana n. (danca60) ID 403468 (22.2.2020, 15:11)
Vyzkoušela jsem několik receptů z droždí a jako nebyl špatný, ale není to ono... s kváskem nemám vůbec zkušenost

ODPOVĚDĚT
Jitka D. (Ayra) ID 3251, mimibazar.cz/ayra (22.2.2020, 17:13)
Záleží, co myslíte tím ono - pravý tradiční chléb se peče jen s použitím kvásku (především žitného). Takovýhle chléb už dnes komerčně pečou asi jen menší řemeslné pekárny. Takové ty velkopekárny, co zásobují běžné obchodní sítě a supermarkety, používají "zlepšující" přísady, aby chuť kváskového chleba napodobily.
Tak teď asi záleží, jaká chuť vám v tom domácím chlebu chybí - já největší rozdíl vnímám právě v té trochu nakyslé chuti, v drožďovém chlebu jí napodobíte přidáním lžičky - lžíce octa. Nebo taky můžete zkusit část tekutiny zaměnit za kefír.

ODPOVĚDĚT
dana n. (danca60) ID 403468 (22.2.2020, 17:44)
Bych i zkusila ten kváskový, ale přijde mi to strašně složitý :^) Ten kefír zkusím (F)

ODPOVĚDĚT
Jitka D. (Ayra) ID 3251, mimibazar.cz/ayra (22.2.2020, 18:19)
Pečení s kváskem složité není, ale je to trochu náročné na čas a tím pádem i na organizaci, pokud člověk chodí do práce, a taky to většinou chvíli trvá, než se to člověk naučí.

ODPOVĚDĚT
Daniela H. (littlenail) ID 110422 (22.2.2020, 10:47)
Také dělám je výborný i se semínky nebo část bílé mouky nahradit jinou. Jen jsem si to vylepšila o formu na chleba od lekue. Urco zkuste.

ODPOVĚDĚT
jana b. (maršmeloun) ID 406290 (22.2.2020, 10:31)
https://www.recepty.cz/recept/domaci-chleb-podle-ladi-hrusky-155695 je opravdu výborný, můžete přidat smaženou cibulku, susená rajčata, různá semínka (Y).

ODPOVĚDĚT