Moc se mi líbí kastrol SENIOR, ale přesně nevím
jak se v litinových hrncích vaří. Na co jsou nejlepší a jestli nejsou až moc těžké. Máte zkušenost?
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 8 komentářů
Šárka J. (ANTOM) ID 472400 (21.10.2014, 22:45)
V litinovém pekáči peču, zapékám, smažím řízky už 12 let a jsem naprosto spokojená. Jen bych se ráda zeptala, zda se může mýt v myčce? Děkuji. (clamp) (clamp) (clamp)

ODPOVĚDĚT
Ivona N. (yvoušek) ID 88072, mimibazar.cz/yvousek (22.10.2014, 22:40)
Já ho dávám do myčky pravidelně

ODPOVĚDĚT
Marie U. (Marienova) ID 126106 (22.10.2014, 19:33)
Koukala jsem že ruční mytí *-) *-) . Vy myjete v myčce?
Našla jsem toto o litině:
Litina
I když je litina těžší než jiné materiály, je nejlepší tehdy, když chceme u jídla dosáhnout rovnoměrného zlatavého povrchu. Je také ideální pro pomalé vaření velkých jídel a pro hrnce. Litinové hrnce i pánve věkem zrají, protože postupně do svého porozního povrchu nasávají tuky.
Tak jestli to není kvůli tomu *-)

ODPOVĚDĚT
Ivona N. (yvoušek) ID 88072, mimibazar.cz/yvousek (23.10.2014, 7:10)
U většiny nepřilnavých povrchů je napsané mytí v ruce a vesele dávám do myčky už druhý rok např tuhle pánev http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/30101205/ a nic se s ní neděje ,-)

ODPOVĚDĚT
Eva Z. (zemankae) ID 508322 (22.10.2014, 20:56)
No je pravda, že máme ještě rendlík na fondue myslím taky Ikea a ten meju jen v ruce, protože i připečený sýr nechám odmočit a pak už jen opláchnu v ruce, ale pak máme ten pekáč a ten je vevnitř smaltovaný, tak tam je myslím jedno, že ho meju v myčce.

ODPOVĚDĚT
Marie U. (Marienova) ID 126106 (22.10.2014, 21:02)
Já jsem si myslela, že by to mělo jít dobře mýt i ručně.
A u toho smaltu je to asi opravdu jedno.

ODPOVĚDĚT
Eva Z. (zemankae) ID 508322 (21.10.2014, 22:13)
Taky chci litinové, mám jen pekáč. U tohoto je psáno jen pro ruční mytí, platí u všeho litinového?

ODPOVĚDĚT
Marie U. (Marienova) ID 126106 (22.10.2014, 19:33)
Taky jsem koukala, že ruční mytí *-) *-) .
Našla jsem toto o litině:
Litina
I když je litina těžší než jiné materiály, je nejlepší tehdy, když chceme u jídla dosáhnout rovnoměrného zlatavého povrchu. Je také ideální pro pomalé vaření velkých jídel a pro hrnce. Litinové hrnce i pánve věkem zrají, protože postupně do svého porozního povrchu nasávají tuky.
Tak jestli to není kvůli tomu *-)
Jinak nevím.

ODPOVĚDĚT
Ivona N. (yvoušek) ID 88072, mimibazar.cz/yvousek (21.10.2014, 13:35)
jé litinový je naprosto nejlepšííí já už jich měla, skleněný, keramický, plechový, pak mi babička dala starý litináč a peču v něm všechno (L) je perfektní

ODPOVĚDĚT
Marie U. (Marienova) ID 126106 (22.10.2014, 19:30)
Díky, pokukuji po něm už několik let a teď se mi líbí i barevně, tak si ho asi koupím.

ODPOVĚDĚT
Ivona N. (yvoušek) ID 88072, mimibazar.cz/yvousek (22.10.2014, 22:41)
já mám hooodně starý :D ale vzhledem k ceně jsem ráda, že mi ho babička dala ,-) pro ní je prý už moc velký http://www.odkulinare.cz/ovalny-litinovy-pekac-s-poklici-belis-32-cm

ODPOVĚDĚT
Marie U. (Marienova) ID 126106 (22.10.2014, 23:10)
tohle je ikea http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/categories/series/14887/
dřív měli modrý, zelený, oranžový a mě se pořád nelíbila ta barva, až teď tenhle.

ODPOVĚDĚT
Petra Š. (petrasafr) ID 146547, mimibazar.cz/petrasafr (21.10.2014, 10:21)
Mám Staub a miluju ho (Y)

ODPOVĚDĚT
Marie U. (Marienova) ID 126106 (21.10.2014, 10:34)
Díky, a co v něm nejraději *-)

ODPOVĚDĚT
Petra Š. (petrasafr) ID 146547, mimibazar.cz/petrasafr (21.10.2014, 11:08)
cokoliv ... jídla z jednoho hrnce, na pečení je super ... koupila bych hlavně kvalitní, aby to byla opravdu pořádná litina

ODPOVĚDĚT
Martina S. (Paní z kopce) ID 38666 (21.10.2014, 9:40)
Mám vyobrazený, na pečení masa vynikají, lze používat i do trouby, akumuluje teplo, maso je krásně křehké. Na chalupě používám jedině litinu, jak na vaření tak pečení, staré pekáče jsou bezkonkurenční (F)

ODPOVĚDĚT
Marie U. (Marienova) ID 126106 (21.10.2014, 10:33)
Díky, a smažit se v něm asi taky nechá, že jo *-)

ODPOVĚDĚT
Martina S. (Paní z kopce) ID 38666 (21.10.2014, 10:48)
samozřejmě, nepřipaluje se nic, jen je potřeba nejprve dobře nechat rozpálit...

ODPOVĚDĚT
Klára R. (Klara) ID 448810, mimibazar.cz/Klara2 (21.10.2014, 9:34)
Mám kastrol Le creuset a je naprosto dokonalý. Ty omáčky z něj mají úplně jinou chuť než z klasického nerezového. Už šetřím na další |:o)

ODPOVĚDĚT
Marie U. (Marienova) ID 126106 (21.10.2014, 10:32)
Díky, tohle je Ikea, už na ně koukám několik let, ale měli strašně barevné, tenhle se mi fakt líbí.

ODPOVĚDĚT
Klára R. (Klara) ID 448810, mimibazar.cz/Klara2 (21.10.2014, 11:03)
jj vím. taky jsem na něj koukala a nakonec jsem dala přednost originálu z francie.

ODPOVĚDĚT
Pavlina K. (Paluna) ID 283192 (21.10.2014, 9:20)
Já mám podobný oválný litionový hrnec a nedám na něj dopustit, je sice těžký, ale super... O víkendu jsem v něm pekla svíčkovou, teď akorát peču povidla (jablka,hrušky, švestky)... Určitě doporučuji pořídit (Y) (Y)

ODPOVĚDĚT
Marie U. (Marienova) ID 126106 (21.10.2014, 10:32)
Díky, a co třeba smažení, řízky, to taky jde *-)

ODPOVĚDĚT
Pavlina K. (Paluna) ID 283192 (21.10.2014, 11:10)
Určitě, nechat rozpálit a smaží se jedna radost... (Y) (Y)

ODPOVĚDĚT
Jitka D. (Ayra) ID 3251, mimibazar.cz/ayra (21.10.2014, 9:02)
Já přesně tyhle hrnce mám - těžké jsou dost, vaří se v nich velmi dobře a úsporně a hlavně můžou i do trouby což je hlavní důvod, proč jsem si je pořizovala.

ODPOVĚDĚT
Marie U. (Marienova) ID 126106 (21.10.2014, 10:23)
Já už po nich pokukuji déle, ale měli modré, myslím oranžové a ty se mi nelíbili barevně. Tenhle je i hezký.
Díky moc, asi koupím.

ODPOVĚDĚT