mzdové účetní prosím o radu
zaměstanec na rodičovské dovolená má normálně pracování smlouvu zatím nepracuje,ale chtěla by na DOPČ nebo DOPP. Je to prosím možné?
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 1 komentář
Hanka B. (Hanka_Bohmova) ID 272761, mimibazar.cz/hanka-bohmova (3.11.2015, 14:17)
Možné to obecně je. Tu pracovní smouvu má u vás? V takovém případě lze další pracovněprávní vztah, ale nesmí být jeho součástí to, co už je součástí pracovní smlouvy. Má-li smlouvu na účetní, může mít bez problémů dpč na úklid nebo na aranžování květin nebo na dělnici ve výrobě. Pokud by měla dělat něco obdobného, jako má ve smlouvě, tak budete muset být trochu kreativní a vymezit jí tu náplň činnosti tak, aby se se smlouvou nepřekrývala.

ODPOVĚDĚT
Lenka C. (LenkaCh70) ID 46104, mimibazar.cz/lenkach70 (3.11.2015, 17:17)
Hani, a neplatí to jen pro mateřskou a na RD už ne? Já jsem tak pracovala na RD, měla jsem stejnou činnost, ale už je to pár let ...

ODPOVĚDĚT
Hanka B. (Hanka_Bohmova) ID 272761, mimibazar.cz/hanka-bohmova (3.11.2015, 17:22)
To nesouvisí s mateřskou, ale je to obecné pravidlo zákoníku práce. Kdo má u zaměstnavatele jednu činnost, nesmí v jiném pracovněprávním vztahu u téhož zaměstnavatele vykonávat shodnou nebo částečně shodnou činnost. Je to opatření proti obcházení přesčasů... aby pak člověk vlastně neměl třeba dvojitou pracovní dobu, protože tam má pracovní poměr na prodavačku a k tomu ještě dpč na prodavačku. Je to tam takhle obecně, ani se nezabývají tím, že první činnost nevykonává (např. během RD), je to prostě zakázáno sakumprdum vždy a všude.

§ 34b
(2) Zaměstnanec v dalším základním pracovněprávním vztahu u téhož zaměstnavatele nesmí vykonávat práce, které jsou stejně druhově vymezeny.

Není problém u jiného zaměstnavatele (pokud jsou vyřešená omezení konkurence), a jak jsem psala paní, při troše kreativity se ten zákaz stejně obchází a dpč se napíše na "trochu jinou" práci.

ODPOVĚDĚT