Mimibazar prochází velkými změnami a tato stránka se do nové podoby teprve připravuje.
Zavřít 

VTÍPKY - Z knihy Petra Šmolky: Muž a žena - návod k použití

. () ID
+PŘIDAT K OBLÍBENÝM (přihlášení)
Registrace: 1.1.1970
Naposledy: 1.1.1970 1:00
INZERTNÍ FOTOGRAFIE 0
prodám | koupím
vyměním | věnuji | půjčím
zdarma k objednávce
slevy | akce | vzkazy
odkazy na aukce
PROBÍHAJÍCÍ AUKCE
PODMÍNKY PRODEJE
HODNOCENÍ
VŠECHNY FOTOGRAFIE
Rodinné fotky
Scrapbook
Módní show
Spokojení zákazníčci
Moje hobby
Zahrada
Naše bydlení
Dekorace
Poradna
Domácí mazlíčci
Sběratelství
Naše úlovky
KOMENTÁŘE
VTÍPKY
RECEPTY
NÁVODY
BLOGY
O MUŽÍCH
Z knihy Petra Šmolky: Muž a žena - návod k použití
Muž a žena

O odlišnostech mužské a ženské psychiky už byly popsány snad tuny papíru. Je sice moc hezké, že „muži jsou z Marsu a ženy z Venuše“, že muž byl tradičně lovec a žena ochránkyní tepla rodinného krbu, při podrobnějším průzkumu si možná dokonce povšimneme i jistých anatomických rozdílů.

Když však ale stejně nedovedeme převést tyto teoretické znalosti do praktického jednání, pak nám jsou platné jak Eskymákovi slušivý plážový obleček. Se svou troškou do mlýna přišel před lety i pan profesor Kratochvíl, znalec života a milovník výstižných zkratek.

Jeho typologie „mužských“ a „ženských“ partnerských potřeb má jednu nespornou výhodu: lze ji využít i jako jakýsi návod k jednání. Možná jste se s ní už někdy setkali, leč opakování zde může být nejen matkou, ale i otcem moudrosti.
>> Po čem muži touží?
* OSTA - obdiv stále

Milé dámy - muž je tvor především ješitný a obdiv vyžadující. Ty moudré z vás se jistě už dávno naučily pokusit se přistihnout jej při něčem, zač je možné mu bez velkého sebezapření alespoň tu a tam složit poklonu. Ty ještě moudřejší si důvod najdou, i kdyby si jej měly vymyslet.

Tomu dovedovi se na třetí pokus podařilo zatlouct skobu do zdi? Pravda, sice trochu šejdrem a úplně jinam, než bylo třeba. Co na tom? Stejně je tu důvod k obdivným tanečkům. Milí pánové - co se tak aspoň tu a tam vynasnažit, aby nás bylo také zač obdivovat?
* NESTA - nezatěžovat starostmi

Milé dámy, běžný muž před starostmi uhýbá, případně se pod nimi hroutí. Zvláště citlivý je na obecné stesky („s tím naším bydlením je už třeba něco udělat“, „ty naše děti vyrůstají jako dříví v lese“).

Když už si neporadíte bez něj, tak mu rovnou dejte několik možných alternativ. Bezpečně zvolí tu nejhorší z nich. V tu chvíli použijte OSTA, a pak si vše v klidu udělejte podle svého. Milí pánové, někdy stačí naslouchat, možná ta vaše drahá od vás vlastně ani nic jiného nechce.

Pozor ale na kontrolní dotazy - naslouchání nestačí jen předstírat. Sem tam nějaké to „hmm“, „vážně?“, „to bychom opravdu měli“, pronesené vhodným tónem, může působit jak balzám na její rozervanou duši.
* SEZA - sex, kdy se mu zachce

Milé dámy - chápu, že byste si rády udržely alespoň zdání romantiky. Kdyby vás ten váš pařez dokázal patřičně dobývat.

V krajním případě lze uvažovat i o sexu zásluhovém - až natře ten plot, vycídí nádobí, přesklí okna, pak možná... jenže on i k sexu přistupuje jako ke zcela běžné, snad dokonce nárokové záležitosti.

Přitom nemusí jít o barbara, třeba vás má opravdu rád a je mu s vámi dobře. Muži už jsou holt tací, alespoň někteří, zpravidla ti naši. Milí pánové - ta trocha dobývání, něco hezkých řečí, dokonce ani ten plot a nádobí by vás taky nezabily.
* UU - uvařeno, uklizeno

Milé dámy - muž má rád útulno, byť se o ně sám nepřičinil. Alespoň občas není špatné naplnit něčím lahodným i ten nenasytný žaludek. Jinak hrozí, že mu v něm za chvíli budete bezvládně ležet vy.

Milí pánové - na světě jsou skutečně i jiné hodnoty. Pokud už vaše drahá bezděky navaří či poklidí, měli byste ji dokázat také ocenit. Spokojené mručení, letmé pohlazení, či dokonce pozvání na večeři (nikoli místo té, kterou vám právě předložila) dokáže pravé zázraky.
>> Po čem ženy touží?
* POPO - posedět a popovídat

Milí pánové - kdybyste alespoň občas i doma nějaké to slůvko utrousili, také by vám ústa neupadla. Zvláště pokud byste bez reptání přežili i jiný než pouze provozní hovor. Fakt, že už zase dochází toaletní papír, je jistě nejen zajímavý, jeho ignorování může mít časem i docela fatální důsledky.

Podobnými tématy však partnerčinu potřebu komunikace neuspokojíte. Milé dámy - i muž, který mlčí, vás může mít upřímě rád. Pokláboste si s kamarádkou, rodiči, sousedkou, doručovatelkou. Nenavalte vždy vše jen na toho vašeho nemluvu.
* DUPO - duševní porozumění

Milí pánové - žena chce své pocity sdílet. Pokud si stýská, pak čeká především pochopení, možná až kdesi ve druhém plánu řešení. Nesnažte se ji přesvědčovat, že nemá proč být smutná, že není nad čím se tak radovat.

Přijměte prostý fakt, že ona své důvody má. Pokud si stýská, vezměte ji okolo ramen, pokud se raduje, netvařte se jako kakabus. Poznámky, že z něčeho takového může mít radost jen..., si také můžete odpustit.

Milé dámy - muž zpravidla předpokládá, že od něj čekáte nějaké řešení. Dejte mu dostatečně včas najevo, že právě to po něm teď nikdo nechce. Že potřebujete pouze sdílet...
* VYCE - vyjadřovat lásku celý život

Milí pánové - pro ženu je významné, zda to, co činíte, činíte mimo jiné (ne-li především) proto, že ji máte rádi. Pokud ano, rozhodně to neskrývejte, pokud ne, pak se alespoň zamyslete, zda by se v tom počínání přece jen malý kousíček láskyplnosti nedal nalézt.

Milé dámy - vše, co muži činí, konají stejně pro vás a z lásky k vám. Jen si toho někdy nejsou vědomi a jen to nedokážou dát patřičně najevo. Ale vy přece víte své...
* VYPO - vycítit, co žena potřebuje

Milí pánové - nikdo z nás není nadán nadpřirozenými schopnostmi, nesnažte se být čtenáři myšlenek. Možná by stačilo, kdybyste se dokázali učit ze zkušenosti. Pokud máte opakovaný zážitek, že vaší partnerce něco vyhovuje a něco vadí, je lépe činiti prvé a vyhýbati se druhému.

Milé dámy - asi to pro vás nebude snadné, ale vězte, že muž, který vyhoví vašemu vyslovenému přání, není o nic horší než ten, který se náhodně strefí a vy máte pocit, že „vycítil“. Muž je přece, jak je známo, tvor natvrdlý, na jemné podněty nereagující. Když už si o něco řeknete, pak dosti důrazně, nevyhoví-li, třeba jen nepochopil zadání. Pár kontrolních dotazů není tak úplně od věci.
Jsou prostě takoví

Snad jen nevinné pachole může dodnes věřit naivnímu mýtu, že muži a ženy patří k témuž živočišnému druhu. I ono však čas od času zapochybuje. My dospělí však dávno víme své: už to, že si obě pohlaví někdy dokážou porozumět bez tlumočníků a překladových slovníků, lze považovat spíše za zázrak. Optejte se svého muže, čím že je významný letošní osmadvacátý březen.

„To přece kopeme s Dány,“ odtuší běžný exemplář údajně silnější poloviny lidstva. Zajásáte-li, že váš vyvolený sehnal partu dánských nádeníků a rozhodl se zušlechtit záhonky okolo domu, jste nepochybně vedle. Jak vám jen mohl uniknout termín stěžejního utkání fotbalové kvalifikace!? Položte tedy tutéž otázku a nabídněte alternativy: a) fotbalová kvalifikace, b) svátek má Soňa, c) páté výročí naší svatby, d) sedmý jarní den. Běžný muž znejistí a vyžádá si nápovědu - nejlépe „přítele na telefonu“.

Stručně řečeno, mužské a ženské priority se jaksi míjejí. Už od nepaměti je žena nositelkou tradic. Až na výjimky je pro ni rodina v žebříčku hodnot výše než pro muže. Ti mají svou profesi, hobby, přátele, zodpovědnější také rodinu, v lepším naroveň profesi a zájmům. Oni přece řeší základní filozofické otázky (představte si Hamletku, zírající na cosi tak ohavného a drmolící při tom, zda „být, či nebýt?“).

Muži loví, „dělají“ vysokou politiku a vy na ně s pátým výročím skonu vaší matky! I když třeba zrovna ten by někteří oslavili docela rádi, jen si včas vzpomenout! Jen pro úplnost bych měl dodat, že občas se i nějaký mužský zvrhne a stane se z něj inventář rodinných výročí. Ponecháme-li stranou některá duševní onemocnění (např. nutkavou neurózu), pak jde buď o muže silně zamilovaného až závislého, nebo o muže typu computer či chodící diář.

S pečlivostí jemu vlastní si pak zanáší do notesu nejen termíny obchodních schůzek a daňových přiznání, ale v barvách vyvedeně i svátky, narozeniny a úmrtiny. V ostatních případech má žena několik možností, zpravidla bohužel povýtce destruktivních. Marťani jsou přece alergičtí na cokoli, co zpochybňuje jejich dokonalost. Oprávněnou výtku zpracují jako do nebe volající křivdu, včasné připomenutí jako projev nedočkavosti.

I když mnohdy vůbec netuší, co jim to připomínáte, naježí se a tvrdí, že by na to přišli sami, ale teď už je chuť k oslavám opravdu, ale opravdu úplně přešla. Trpělivá žena nachystá x let po sobě ve významná výročí lahodnou krmi a tiše doufá, že se muž dovtípí. Z literatury jsou známy případy, kdy ano. Další šancí jsou situace, kdy si muž sám povšimne. Jedlička na balkoně, kádě s kapry před sámoškou, jmelí na lustru, koledy v rádiu a vůně cukroví v kuchyni.

I natvrdlý pán tvorstva zbystří. Něco je ve vzduchu! Že by zrovna Vánoce? Použije další nápovědu - teď by se hodil dotaz publiku. Na poslední chvíli sežene pár dárků, moudrá žena nelení a zatančí pár oslavných tanečků, milovanému mužíčkovi dá pusu nebo husu (sama nejlíp ví, nač on zabírá) a tiše doufá, že si takto odměněn vzpomene i za rok.

Smiřte se s tím, že muž se Stvořiteli moc nepovedl. Jako každý prvovýrobek má své těžko odstranitelné vady. Což ovšem neznamená, že by měl úplně nulovou užitnou hodnotu. Občas se může hodit i na něco jiného. Třeba jako těžítko. Případně se můžete zamyslet nad vzkazy, které by vám muži někdy rádi předali: Milé ženy, pořád něco slýcháme o ženských pravidlech. Konečně máme možnost napsat něco i my.
Tak tedy, tohle jsou naše pravidla! Vaši muži

>> Narozeniny, Valentýn a výročí nejsou výzvou k opětovnému pátrání po dárku.

>> Občas na vás nemyslíme - smiře se s tím.

>> Neděle = sport. Je to totéž co úplněk nebo příliv a odliv. Nic s tím nenaděláte.

>> Nakupování není sport a nikdy je za sport považovat nebudeme.

>> Záchodové prkýnko - už jste velké holky. Když je nahoře, dejte ho dolů. Nebudeme vyvádět kvůli tomu, že jste ho nechaly dole.

>> Řekněte jasně, co chcete. Vyjasněme si jedno: Jemné náznaky nezabírají, důraznější náznaky nezabírají. Prostě to řekněte!

>> Ano a ne jsou dokonale přijatelné odpovědi takřka na každou otázku.

>> Choďte za námi s problémem jedině tehdy, budete-li ho chtít vyřešit. Na soucit máte ostatní ženské.

>> Pokud nechcete nosit prádlo fotomodelky, nechtějte po nás, abychom se oblékali jako hoši z telenovely.

>> Domníváte-li se, že jste tlusté, pravděpodobně jste, neptejte se nás. Odmítáme na to odpovídat.

>> Nechte nás koukat se na jiné ženské, stejně se podíváme - máme to v genech.

>> Prosíme - kdykoli je to možné, mluvte až o reklamních přestávkách.

>> Kryštof Kolumbus nepotřeboval poradit, my taky ne.

>> Náš vztah už nebude nikdy takový, jaký byl během prvních dvou měsíců, co jsme spolu chodili. Smiřte se s tím a přestaňte si stěžovat kamarádkám.

>> Všichni muži rozeznávají pouze 16 barev - stejně jako základní nastavení Windows. Nemáme nejmenší tušení, co je meruňková nebo skořicová.
Děkujeme, že jste si to přečetly. Víme, že dnes mnozí z nás budou spát v obýváku na gauči, ale to nevadí. bereme to jako čundr.
<< DOMÁCÍ MAZLÍČEK - PUBERŤÁK | Z knihy Petra Šmolky: Muž a žena - návod k použití | RECEPT NA SPOKOJENÉ MANŽELSTVÍ >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
VTÍPKY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Lenka D. (Lenixxx) ID 31680 (11.10.2007, 0:16)
to je tak přesné *-) ale moc moc dlouhé ;-)
ODPOVĚDĚT
marie M. (mmatuli) ID 35448, mimibazar.cz/mmatuli (10.10.2007, 21:46)
Slyšela jsem kdysi hovořit profeseora Kratochvíla v rádiu, nahráli jsme si to na kazetu, protože to bylo na etapy a později jsme to s manželem poslouchali. Musím říct, že je v tom velký kus pravdy. (Y)
ODPOVĚDĚT
Reklama | Podmínky serveru | Ceník členství | Návod pro inzerci | Desatero | Ochrana kupujících | Dobrý prodejce | Osobní údaje | Kontakt | Jednotné kontaktní místo
Autorská práva k publikovaným materiálům | Podmínky pro užívání služby informační společnosti | Informace o zpracování osobních údajů | Informace o fungování interního systému
Cookies | Nastavení soukromí | Vlastnická struktura

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu