Mimibazar prochází velkými změnami a tato stránka se do nové podoby teprve připravuje.
Zavřít 

PODMÍNKY PRODEJE

marie g. (beruška183) ID 246740
mimibazar.cz/beruska183
Oblast: Opava
Ověřená adresa
Telefon: 776735647
+PŘIDAT K OBLÍBENÝM (přihlášení)
Registrace: 27.9.2009
Naposledy: 11.2.2018 16:05
Aktualizace: 6.12.2017 16:31
INZERTNÍ FOTOGRAFIE 0
prodám | koupím
vyměním | věnuji | půjčím
zdarma k objednávce
slevy | akce | vzkazy
odkazy na aukce
PROBÍHAJÍCÍ AUKCE
PODMÍNKY PRODEJE
HODNOCENÍ 143
VŠECHNY FOTOGRAFIE 2
Rodinné fotky
Scrapbook
Módní show
Spokojení zákazníčci
Moje hobby
Zahrada
Naše bydlení
Dekorace
Poradna
Domácí mazlíčci
Sběratelství
Naše úlovky
KOMENTÁŘE
VTÍPKY 0
RECEPTY 0
NÁVODY 0
Stáhnout aktuální Podmínky prodeje ve formátu PDF
DOBRÝ DEN,
DĚKUJI ZA VÁŠ ZÁJEM O NABÍZENÉ ZBOŽÍ,PODKLADY K PLATBĚ NEZASÍLÁM ,POKYNY K PLATBĚ NALEZNETE NÍŽE V TEXTU.
POKUD BUDETE POTŘEBOVAT POČKAT S PLATBOU PROSÍM INFORMUJTE MNE .


- PROSÍM NAPIŠTE ADRESU NA KTEROU SI PŘEJETE ZBOŽÍ ZASLAT. POŠTOVNÉ PŘI KOUPI VÍCE KUSŮ SE NAVÝŠÍ O 5 KORUN ZA KUS U MALÝCH VĚCÍ U VĚTŠÍCH DLE VÁHY.

- POŠTOVNÉ U SEMEN POKUD NAKUPUJETE JEN SEMENA JE JEN JEDNO 35KČ PŘI KOUPI JAKÉHOKOLIV MNOŽSTVÍ SEMEN

-V PODMÍNKÁCH PRODEJE NALEZNETE TAKÉ RADY K VÝSEVŮM SEMEN.

- PLATBA NA ÚČET 0577909163/0800.DO ZPRÁVY PŘÍJEMCI NAPIŠTE VAŠE JMÉNO A MMB.ZBOŽÍ ODESÍLÁM DO TÝDNE OD PŘIPSÁNÍ PLATBY .

- POKUD BUDETE MÍT JAKÝKOLIV PROBLÉM NAPIŠTE BUDU SE SNAŽIT VŠE VYŘEŠIT K OBOUSTRANÉ SPOKOJENOSTI
-MÁTE MOŽNOST VÝBĚRU Z CELÉ NABÍDKY SEMEN,PŘI ZAKOUPENÍ 10 KUSŮ SEMEN OBDRŽÍTE DÁREK.

PŘEJI KRÁSNÝ DEN.

Hrackygrand

Grandzahrada


Marie Gratzová

Topolová 10

Kobeřice 74727

ič.64603229

Nejsem plátce DPH.


. Drobné rady k výsevům - všeobecně.RŮŽE,RAJČATA,PAPRIKY,JAHODY ATD.NÁVOD.

Používejte pouze čisté nádoby na výsev a sterilní, vzdušný, propustný substrát (přepařenou zeminu) s přídavkem písku / perlitu nebo výsevní substrát. Vhodné je také použít kokosové vlákno na větší semena. Drobná semena rovnoměrně rozložte na povrch substrátu, aby nebyla na jednom místě a větší semena vysejte kousek od sebe. Substrát udržujte stále mírně vlhký, ne mokrý. U některých semen může i krátké přeschnutí substrátu způsobit úhyn. Doporučuje se obalení semen nebo nasáknutí výsevu ve fungicidu proti houbovým chorobám.
Prachová semena se vysévají na povrch substrátu- nezasypávat. Velká semena se krátce namočí do vody a vysejí samostatně do hloubky odpovídající jejich velikosti. Po důkladném zavlažení nesmí výsev do vyklíčení nikdy vyschnout. Toho se docílí, že se výsevní nádoby překryjí sklem, průhledným plastovým víčkem nebo sáčkem s otvory pro odvětrání. Použít lze také plastové skleníčky. Výsev zalévejte vlažnou vodou podmokem, ne shora, aby nedošlo k zaplavení drobných semen. Výsev chraňte před přímým slunečním zářením. K vyklíčení semen přispívá také spodní teplo v místech, kde je teplota nižší. TIP: Pokud je spodní teplota příliš vysoká a výsev rychle prosychá, tak je vhodné použít tenké polystyrenové desky pod výsevní nádoby. Výsevy je potřeba denně kontrolovat. Nejčastější příčinou neúspěšného výsevu je přemokřený nebo rozbahněný substrát, přeschnutí výsevu a nízká nebo příliš vysoká teplota. Příčinou úhynu semenáčků bývá přelití, přeschnutí, nedostatečná výměna vzduchu nebo vystavení přímému slunci. Larvy smutnic způsobují také velké škody. Většina semen klíčí při pokojové teplotě. Druhy z chladných oblastí klíčí lépe při nižších teplotách, tropické a subtropické druhy vyžadují vyšší teploty 20-25°C. Doba od výsevu po vyklíčení je různá. Semena, která klíčí rychle, v průběhu 2-3 týdnů vzcházejí rovnoměrně a najednou. Semena která klíčí pomalu a dlouho mohou vzcházet ještě 3 měsíce po výsevu, někdy i déle.
Většinu druhů exotických rostlin a dřevin lze vysévat po celý rok, nejlépe však od konce ledna do jara. Dřeviny a jehličnany se vysévají nejlépe v jarním období, podle podmínek i na podzim.


Světloklíčivá semena
Semena vyžadují ke klíčení světlo. Vysévají se na povrch substrátu a nezasypávají, jen mírně přitlačí. Substrát se udržuje stále mírně vlhký. Zálivku provádíme nejlépe od spodu (podmokem) zejména u prachových semen, mohlo by dojít k
jejich zaplavení. Z vybraných druhů to jsou např. Eucalyptus, Callistemon, Asarina, Begonia, Eustoma, Streptocarpus,Reichsteneria,Lithops,Dorstenia,kaktusy apod.

Semena s tvrdou testou nebo voskovým povrchem
Tvrdá testa nebo voskový povrch nepropouští vodu a semena nevyklíčí. Aby dobře vyklíčila je potřeba narušit povrch semene, ale pozor, aby nedošlo k narušení embrya. Tomuto postupu se říká skarifikace (skar-jizva). Doporučuje se lehké napilování, narušení ostrým
předmětem nebo smirkovým papírem. U menších semen kde je špatná manipulace se mohou semena před výsevem máčet několik hodin ve vodě nebo se přelijí horkou vodou a nechají nabobtnat. Poté se hned vysejí. Z vybraných druhů např. Delonix, Brachychiton, Caesalpinia,Ceratonia, Albizia, Acacia, Cassia apod.

Stratifikace
Některé druhy dormantních semen (=semena jsou ve stavu odpočinku) potřebují k vyklíčení projít obdobím vlhkého chladu.
Semena se promíchají s vlhkým říčním pískem, vloží do PE sáčku nebo nádoby a umístí v chladničce při 3-8°C po určitou dobu. Po celou dobu musí být písek mírně vlhký, ne mokrý. Krátká stratifikace trvá přibližně 1 měsíc, dlouhá 3 měsíce. Po uplynutí stratifikační doby se hned vysévá. Teplotu je potřeba zvyšovat pozvolna. Prudká změna teploty z 5°C na 30°C může semena zničit.Při nesprávné nebo krátké stratifikaci může vyklíčit jenom část semen nebo tzv.”přeleží” celý výsev a vyklíčí až příští jaro. Výsevy se zasypávají 0,5-1cm silnou vrstvou substrátu. Výsevy je potřeba v prvním roce od výsevu do konce léta přistínit. TIP: Někdy semena klíčí již v průběhu stratifikace, proto je vhodné je vyset přímo do květináčů ještě před začátkem stratifikace. Nemusí se později manipulovat s naklíčenými semeny. Proces stratifikace (u venkovních dřevin) lze nahradit podzimním výsevem, který se umístí na chladné a kryté místo.


Máčení semen a plavení
Některá semena obsahují chemické látky, které v přírodě brání jejich vyklíčení za nevýhodných podmínek. Těmto látkám se říká inhibitory. Po příchodu delšího deštivého období dochází k vyplavení těchto látek a vyklíčení. Inhibitory se vyplaví několikadením namáčením semen a častou výměnou vody (např.Sequoia sempervirens). Voskového nebo
olejového povrchu u semen se zbavíme přídavkem smáčedla do vody. Běžně se používá např. Jar.


Jiné postupy
Stáří a zralost semen. Některá semena nevyklíčí ihned po sklizni a jsou dormantní (=semena jsou ve stavu odpočinku) až do té doby, než pomine období skladování za sucha, které se pohybuje od 1 měsíce do 5 let.Tropické druhy, např. palmy, vyžadují dlouhé období vlhka a tepla, během kterého dochází k plnému vývoji embrya a teprve potom semena klíčí. U některých druhů je dobré nechat semena naklíčit, např. velkokvěté ibišky.

Dvoustupňové klíčení.Některá semena vyžadují období vlhka a tepla, po kterém následuje vlhko a chlad.
Kolísání teplot. Střídání teplot ve dne a v noci např. Protea. V bytě se přenáší výsev z chladničky do místnosti a naopak.
Chemické látky. Řada chemických látek pozitivně působí na klíčení, např. peroxid vodíku, dusičnan draselný, kyselina citronová a různé hormony. Některá semena klíčí po namočení ve výluhu z kouře. Použitím kyseliny giberelinové GA3 (přírodní růstový hormon) lze dosáhnout rychlého naklíčení některých dormantních semen.

Výsev javorů
Plody /nažky/ se máčí 2 dny ve vodě. Během této doby se voda několikrát vyměňuje. Potom se promíchají s vlhkým substrátem nebo pískem a stratifikují 3-5 měsíců při 5°C. Po dokončení stratifikace se pozvolna zvyšuje teplota na 15-23°C, kdy nastává klíčení. Druhy ze skupiny A.palmatum někdy po přeschnutí vykazují dvojí dormaci (klíčí až druhým rokem). Pomoci si lze tím, že se plody před namočením přelijí horkou vodou. Acer griseum a triflorum mají plody s tvrdým perikarpem, který se doporučuje po ukončení stratifikace mechanicky narušit (nejlépe ve svěráku) a vyjmutá semena naklíčit.


Výsev protejovitých (Proteaceae) všeobecně
Dormance semen se odbourá, když semena absorbují vodu a jsou vystavena nižší teplotě. Je to přírodní pochod, který podporuje klíčení. Rozdíly mezi denní a noční teplotou mohou být okolo 12°C, maximální teplota by neměla převyšovat 30 stupňů během klíčení. Na všechny druhy z čeledě proteovitých příznivě působí kolísání denní a noční teploty. Předosevní ošetření fungicidem zvyšuje značně %klíčení a snižuje (úhyn) houbovité infekce.Semena se vysévají do substrátu s PH okolo 5,5. Semena jsou citlivá na nadbytek vody, proto je důležité aby byl substrát dobře propustný a vzdušný. Klíčí podle druhu 1-3 měsíce. Výsev se umístí na polostinné místo.
Leucospermum, Leucodendron
1)Tvrdá semena se máčí v roztoku peroxidu vodíku a vody v poměru 1:2 po dobu 24 hodin. Zkrátí se tím doba klíčivosti. Po nasáknutí se odstraní ze semen měkká želatina (obal) a máčí se ve smoke primer roztoku po dobu 24 hodin.
2) Semena rodu Leucodendron obruste (pilníkem nebo smirkovým papírem) a potom máčejte ve vlažné vodě 2-3 dny. Semena lze také přelít vroucí vodou a potom je nechat v této vodě máčet po dobu 2-3 dny. Semena rodu Leucospermum se mohou napilovat ze dvou stran a stlačením obal praskne a uvnitř je 1 semeno, které se vyjme a máčí ve vodě 2-3dny.
Protea, Hakea, Banksia, Telopea
Semena těchto rodů se máčí ve vodě 2-3dny a potom se vysejí. V průběhu máčení i po výsevu je velmi důležité kolísání denní a noční teploty, viz. tabulka níže. Střídání teplot však nesmí být prudké, ale plynulé. Teploty pod 5°C a nad 32°C působí nepříznivě.
teplota přes den teplota přes den teplota přes noc
1. týden 22-25°C 8-10°C
2. týden 24-29°C 15-19°C
3. týden 22-25°C 8-10°C
4. týden 24-29°C 15-19°C

Semena rodů Protea a Banksia se mohou také máčet ve smoke primer roztoku.

Heliconia
Semena mají tvrdou a silnou testu a proto dlouhé období klíčení (1 měsíc až 1rok). Klíčení se může výrazně zkrátit. Semena se před výsevem stratifikují nebo obrousí (pilníkem nebo smirkovým papírem) a potom máčí ve vodě 3-4dny. V průběhu máčení je potřeba vodu vyměnit, alespoň 1x denně. Klíčí při teplotě 25°C.

Pachypodium, Plumeria
Semena se vysévají vertikálním způsobem, tzn. zúženým koncem do substrátu, do jedné třetiny až poloviny semene. Klíčí při teplotě 20-25°C. Výsev se může překrýt sklem, průhledným plastovým víčkem nebo sáčkem s otvory pro odvětrání. Použít lze také plastové skleníčky.

Hedychium
Namočit semena na 2 hodiny do horké vody. Klíčí při teplotě 20-25°C.

Etlingera, Costus, Alpinia
Máčet semena přes noc v teplé vodě. Klíčí při teplotě 20-25°C.

Strelicia
Povrch semene se naruší ostrým předmětem (skarifikace), nebo lehce napiluje. Semena se mohou také máčet ve smoke primer roztoku. Klíčí při teplotě 25°C.

Musa
Máčet semena po dobu 24 hodin v teplé vodě. Semena se mohou také máčet ve smoke primer roztoku. Klíčí při teplotě 20-25°C.




Výsev kapradinových rostlin
Spory se vysévají do uzavíratelných sklenic (Fleischerova metoda). Substrát je nutné nejprve sterilizovat.Po vychladnutí a zalití převařenou vodou se povrch substrátu jemně popráší sporami a sklenice se ihned uzavře. Výsev se umístí na světlé místo. Za 4-5 týdnů, někdy i déle se na povrchu substrátu objeví zelený film. Jakmile se začnou tvořit malé srdčité
útvary, může se sklenice poprvé otevřít a začít přestřikovat převařenou destilovanou vodou 1x týdně. Po vytvoření prvních lístků se přepichují malé trsy (několik rostlin) do jednotlivých květináčků. Rostlinky se stále přestřikují a substrát udržuje stále mírně vlhký. Do 1 roku je možné vypěstovat pěkné rostliny. Z vybraných druhů např.Cyathea.

Výsev botanických růží (Rosa)
Rychle rostou, bohatě kvetou a nasazují ozdobné šípky. Výsev vyžaduje trochu trpělivosti.
Po výsevu střídání 3 měsíčních cyklů: 1.cyklus 15-25°C, 2.cyklus 1-5°C atd.
Rychlejší postup je namočení semen v koncentrované kyselině sýrové 30-50 minut. Po výsevu je nutná stratifikace 3 měsíce při teplotě okolo 5°C a poté umístit na 20°C. Někdy semena tzv.“přeléhají“ a vyklíčí v následujícím roce.

Výsev palem
Semena se máčí ve vlažné vodě 2-3 dny a potom se hned vysejí. Klíčení probíhá při teplotě okolo 25°C(podle druhu) 1-3 měsíce, někdy i déle. K vyklíčení semen přispívá také spodní teplo. TIP: Pokud je spodní teplota příliš vysoká , tak je vhodné použít tenkou polystyrenovou desku pod výsevní nádoby nebo jinou podložku. Teplota by neměla překročit 30°C.

Výsev cykasů
Velká semena se před výsevem máčejí 2-3 dny ve vlažné vodě nebo po obvodu (švu) zploštělého semena napilují. Vysévají se do hlubších květináčů, naplocho a semeno se do své poloviny zatlačí do vlhkého substrátu,vloží do PEsáčku a uzavře. Klíčí při teplotě 25-30°C. K vyklíčení semen přispívá také spodní teplo. TIP: Pokud je spodní teplota příliš vysoká , tak je vhodné použít tenkou polystyrenovou desku pod výsevní nádoby nebo jinou podložku. Teplota by neměla překročit 30°C.
Při přesazování se vyklíčená semena nesmí nikdy zcela zasypat substrátem nebo předčasně oddělit od rostliny.

Výsev afrických cibulovin
Semena se vysévají do propustného substrátu (nejlépe výsevní ). Výsev se překryje slabou vrstvou substrátu odpovídající velikosti semen a lehce přitlačí. Udržuje se stále mírně vlhký. Klíčí při teplotě 15-20°C. U převážné většiny afrických cibulovin probíhá klíčení od začátku podzimu. Je možné vysévat i na jaře, je však nutné s tímto počítat a výsev předčasně nelikvidovat.
NÁVOD K PĚSTOVÁNÍ RŮŽE:

Rostlina patří mezi poměrně snadno pěstovatelné, stačí dodržet pár jednoduchých zásad.

Abychom zlepšili a podpořili klíčení semen, tak semena stratifikujeme. K stratifikaci volíme stejnoměrně vlhký písek. Během stratifikace stoupá aktivita enzymů a zjednoduší se chemické pochody, takže semena klíčí rovnoměrněji. Při stratifikaci je důležitá teplota, tak i vlhkost. Očištěné semeno se ponechává ve vlhku po dobu 2 měsíců při teplotě 18 – 20 °C, načež se uloží stratifikuji (třeba v ledničce) po dobu 2 - 3 měsíců při teplotě 2 – 4 °C. Stratifikované semeno vyséváme buď na podzim, nebo na jaře. V nejnovější době se doporučuje ošetřit semena kyselinou sírovou (doba působení 1/2 hodiny při pohybu semene) a pak je řádně vyprat, až zuhelnatělá část obalu semene zesvětlí. Tady upozorňujeme na nutnost dodržení maximálních bezpečnostních opatření ( brýle, rukavice, větraná místnost, aby nedošlo k úrazu. Doba klíčení po stratifikaci semen je minimálně 40 dnů. Semena se vysévají na výsevné záhony nebo květináčů do předem připravené, vyhnojené, humózní, hlavně však dokonale odplevelené půdy. Dobře se osvědčila směs zeminy, písku a rašeliny v poměru 1:1:1. Hloubka výsevu závisí na struktuře půdy a má rozhodující vliv na kvalitu kořenového systému budoucího semenáčku. Povrch půdy musíme soustavně udržovat v kyprém stavu, chceme-li dosáhnout kvalitních rovných krčků podnože. Rostoucí semenáč vytváří hlavní svislý kořínek a málo postranních kořínků. Kvalitní podnož však musí mít kořenový systém rozvětvený. Rozvětvení dosáhneme podseknutím hlavního kořene radlicí. Méně ekonomické, ale pro zahrádkáře vhodné, je přepichování, přičemž mladé rostliny vyjímáme z půdy, zakracujeme jim kořeny a znovu je sázíme. Zároveň je třídíme a vyřazujeme špatně vyvinuté semenáče. Přepichujeme, když semenáčky mají aspoň tři pravé lístky. Přitom dbáme, abychom neohnuli kořínek. Pevného spojení s půdou dosáhneme přišlápnutím. Další úspěšný růst zajistíme kypřením, odplevelováním, přihnojováním,zálivkou.
TIP NA ZLEPŠENÍ KVALITY BUDOUCÍCH ROSTLIN-SEMENA NAMOČIT VE VODĚ DO KTERÉ JSTE PŘIDALI LIGNOHUMÁT,BARVA ROZTOKU MÁ MÍT BARVU TMAVÉHO ČAJE.KOŘENY ROSTLIN JSOU TAK MNOHEM BOHATŠÍ A ROSTLINY VITÁLNĚJŠÍ A SILNÉ.

RADY A TIPY PRO RAJČATA.

Jaké jsou hlavní rozdíly v odrůdách rajčat?

Tyčkové odrůdy rajčat se vyznačují se stále pokračujícím růstem hlavního výhonu. Pěstují se na opoře a vyžadují vylamování bočních výhonů vyrůstajících v úžlabí listů. Vhodné jsou na venkovní záhony či do skleníků.

Keříčkové odrůdy mají růst výhonu ukončený květenstvím, v dalším růstu pokračují boční výhony. Díky tomu se nemusejí vylamovat a většinou ani nepotřebují oporu. Najdete mezi nimi speciální balkónová rajčata, vhodná pro pěstování v truhlících.

Desatero pro nejlepší rajčata:
1.Vyberte pro rajčata slunný záhonek, kde jste je v minulých letech nepěstovali. Nevhodnou předplodinou jsou i brambory, baklažány nebo jiné lilkovité zeleniny.
2.Rajčata lehce vytvářejí adventivní kořeny ze stonku. Využijte toho, pokud máte přerostlé sazenice. Nebojte se zasadit je hlouběji a část stonku i se spodními listy zahrnout zeminou.
3.Zkuste zasadit rajčata „na vodu“. Vykopejte hlubší jamku, položte do ní rostlinu a jamku do dvou třetin zahrňte zeminou. Naplňte jamku vodou a počkejte až vsákne. Pak zalijte ještě jednou, případně dvakrát, podle vlhkosti půdy. Po vsáknutí vody dosypte jamku suchou zeminou a již nezalévejte. Vrchní suchá vrstva zeminy zabrání vypařování vody a rostliny, které mají kořeny ve vlhku, se rychle ujmou.
4.Pro ochranu kořenů před vysycháním je skvělým pomocníkem i mulč – například obyčejná posečená tráva.
5.Doba od kvetení do vyzrání plodu je přibližně dva měsíce. Zaštípněte proto rostlinu za 7– 8 vijanem, rajčátka, která se vytvoří výše, již v našich podmínkách nedozrají.
6.Odstraňte spodní listy až po právě sklizený vijan. Zajistíte prosvětlení rostliny, tyto listy již v době odplození vijanu nejsou fotosynteticky aktivní.
7.Rajčata jsou samosprašná. Problémy s opylením se mohou vyskytnout za vysoké vzdušné vlhkosti a vysoké teploty ve skleníku. Ve velkovýrobě se k opylování využívají čmeláci. Pro vás je nejjednodušším „lékem“ průvan nebo občasné poklepání na rostlinu – uvolněný pyl se dostane na bliznu květu.
8.Moderní hybridní odrůdy (F1) jsou výnosné a kvalitní pouze v první generaci. Ze semen získáte nevyrovnané potomstvo.
9.Při pěstování ve skleníku či fóliovníku mají rajčata a papriky rozdílné nároky. Rajčata vyžadují čerstvý vzduch a nižší teploty, paprika skutečně vlhké teplo. Pokud budou ve skleníčku společně, vysaďte rajčata do průvanu blíž ke vchodu.
10.V průběhu vegetace je nutno u tyčkových rajčat odstraňovat boční výhony. Vylamujte je rukou dokud jsou křehké a mají velikost 5–10 cm. Při odřezávání nožem je vysoké riziko přenosu viróz z rostliny na rostlinu.

Rajčata potřebují od výsevu do výsadby asi devět týdnů. Ve skleníku nebo krytu pro rajčata, kde jsou rostliny chráněny před větrem a rozmary počasí, můžete vysazovat sazenice od poloviny dubna. Teď je proto nejvyšší čas začít s výsevem.
K výsadbě od poloviny května na venkovní záhon je naproti tomu vhodnější výsev po polovině března a předpěstování až do poloviny května. Připravené sazenice sice mohou i delší dobu počkat v květináčích, ale jejich omezený kořenový systém zhoršuje příjem vody a živin. Rostliny v důsledku toho zastavují růst a omezuje se nasazování květů i plodů.
VÝSEV RAJČAT.
Vysévejte do misek se zeminou pro výsevy a množení, k pěstování volte odrůdy, které jsou odolnější k nejzávažnějším chorobám rajčat (např. ’Orbit’, ’Tritonex’). Jakmile se objeví první pravé listy, přesaďte semenáčky do malých květináčů. Pro zdárný další vývoj sazenice potřebují pokud možno světlé, ne však osluněné místo s teplotou nad 20 °C a po vyvinutí prvního pravého listu 12–14 °C. Květináčky rozestavte tak daleko od sebe, aby se listy rostlin vzájemně nedotýkaly. Nezapomeňte na opěrné kolíky.
Substrát a semínka

Základem pro pěstování je kvalitní substrát, na který si obzvláště semínka potrpí. Měl by bát velmi lehký a obsahovat určité množství živin, které je důležité pro růst dané plodiny.

Je dobré zakoupit substrát přímo určení pro množení a výsev.

Když bychom se měli zaměřit přímo na složení substrátu, tak by měl být složen ze zahradní zeminy a menší části kompostu. Použít můžete také perlit, který zeminu provzdušní.

Semena paprik a rajčat je třeba zasypat pouze velmi malým množstvím zeminy. Při zalévaní dejte pozor na velký proud vody, který by mohl semínka poškodit.



Jak urychlit klíčení semínek?

Rychlost klíčení semínka můžete klidně ovlivnit i jen tím, že ho před zasazením namočíte. Předtím než se do této taktiky pustíte, bylo by dobré, kdybyste se o tom dozvěděli něco víc.

Semínka rajčat a paprik je vhodné máčet jeden nebo dva dny před setbou. U dalších rostlin se doba máčení liší. Například salát se máčí pouhé čtyři hodiny, kořenová zelenina, jako je mrkev, celer anebo petržel se máčí až tři dny.
Jedněmi z nejzásadnějších podmínek pro pěstování paprik jsou vlhko a teplo. Právě teplota hraje velice důležitou roli při založení této zeleniny, protože papriky jsou zkrátka „teplomilky“ a poznají, když je pěstitel šidí. Ideální teplota při zakládání by se měla pohybovat od 23° C - 25° C.

Papriky po výsevu zakryjeme fólií a udržujeme stálou teplotu 25°C. Jakmile rostlinky vzejdou a trochu povyrostou, můžeme z nich fólii odstranit. Při zalévání je každopádně nesmíme přelít. Ve stádiu dvou pravých listů, je nutné, abychom papriky přesadili do květináčů.

Na trvalé stanoviště papriky přesazujeme přibližně v květnu, ale samozřejmě vždy záleží na klimatických podmínkách. Pozor na přízemní mrazíky, ty by vaši práci mohli v cuku letu zhatit.
OKURKY, KIWANO

Zpracování semen před výsevem: 0
Doba výsevu: Duben - 1/2 května
Hloubka: Semena překrýt cca. 0,5cm vrstvou substrátu
Substrát: Propustný sterilní - výsevní substrát nebo přepařená zemina + písek nebo perlit, udržuje se stále mírně vlhký ne mokrý
Teplota: 25-30°C
Umístění výsevu: Světlé místo - rozptýlené světlo, chránit před přímým slunečním zářením
Doba klíčení: 1-2 týdny





MELOUNY

Zpracování semen před výsevem: 0
Doba výsevu: Duben. Doporučujeme vysévat semena jednotlivě do květináčků nebo sadbovače.
Hloubka: Semena překrýt cca. 1cm vrstvou substrátu
Substrát: Propustný sterilní - výsevní substrát nebo přepařená zemina + písek nebo perlit, udržuje se stále mírně vlhký ne mokrý
Teplota: 25-30°C
Umístění výsevu: Světlé místo - rozptýlené světlo, chránit před přímým slunečním zářením



DÝNĚ, TYKVE

Zpracování semen před výsevem: 0
Doba výsevu: Duben-květen
Hloubka: Výsev do hloubky 1cm.
Substrát: Propustný, sterilní - výsevní substrát nebo přepařená zemina + písek nebo perlit, udržuje se stále mírně vlhký ne mokrý.
Teplota: 20-25°C
Umístění výsevu: Světlé místo - rozptýlené světlo, chránit před přímým slunečním zářením.
Doba klíčení: 7-10 dní


MOMORDICA

Zpracování semen před výsevem: Semena máčet cca 4hodiny ve vlažné vodě.
Doba výsevu: Duben
Hloubka: Semena se překryjí vrstvou substrátu odpovídající jejich velikosti.
Substrát: Propustný, sterilní - výsevní substrát nebo přepařená zemina + písek nebo perlit, udržuje se stále mírně vlhký ne mokrý.
Teplota: 20-25°C
Umístění výsevu: Světlé místo - rozptýlené světlo, chránit před přímým slunečním zářením.
Doba klíčení: 14-21 dní.


BROKOLICE

Zpracování semen před výsevem: 0
Doba výsevu: Duben-červen
Hloubka: Výsev do hloubky cca 1cm.
Substrát: Propustný, sterilní - výsevní substrát nebo přepařená zemina + písek nebo perlit, udržuje se stále mírně vlhký ne mokrý.
Umístění výsevu: Světlé místo - rozptýlené světlo, chránit před přímým slunečním zářením.
Výsadba do 1/2 srpna ve sponu 40x40cm


VÝSEV JAHOD .
SEMÍNKA VYSÉVÁME JIŽ V ÚNORU DO VÝSEVNÍHO SUBSTRÁTU NA POVRCH SUBSTRÁTU -NEZASYPAVÁME JELIKOŽ SEMENA JSOU SVĚTLOKLÍČIVÁ PŘIKRYJEME FOLÍÍ NEBO KRYTEM.RADĚJI JEN ROSÍME VÝSEV ,ABYCHOM SEMENA NEVYPLAVILI.MALÉ ROSTLINKY PŘEPIKÝRUJEME DO SADBOVAČŮ.
VYSAZUJEME KONCEM KVĚTNA DO TRUHLÍKŮ NEBO NA SLUNNÉ STANOVIŠTĚ.JAHO´DY POTŘEBUJÍ PRAVIDELNOU ZÁLIVKU A HNOJENÍ.NEZAPOMÍNÁME ODPLEVELOVAT.
PLNĚ PLODÍ AŽ DRUHÝM ROKEM.U JAHOD GIGANT SEMENA PŘED VÝSEVEM 8 TÝDNŮ STRATIFIKUJEME.TEPRVE PO TÉ VYSÉVÁME.
PŘEJI MNOHO PĚSTITELSKÝCH ŮSPĚCHŮ.
M.GRATZOVÁ
Podmínky byly naposledy upraveny: 11.11.2013, 19:45
Reklama | Podmínky serveru | Ceník členství | Návod pro inzerci | Desatero | Ochrana kupujících | Dobrý prodejce | Osobní údaje | Kontakt | Jednotná kontaktní místa
Autorská práva k publikovaným materiálům | Podmínky pro užívání služby informační společnosti | Informace o zpracování osobních údajů | Informace o fungování interního systému
Cookies | Nastavení soukromí | Vlastnická struktura

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu