Zobrazit přihlášovací formulář

Čím vším si zanášíme póry

  • Publikováno:
Čím vším si zanášíme póry

Jistě znáte kolem sebe lidi, kteří vypadají, jako by se narodili bez pórů. Máme je samozřejmě všichni, jen u některých z nás se póry rozhodly dávat o sobě vědět více, než by se nám líbilo. Viditelné kráterky s černými tečkami se můžou vyskytovat na obličeji, ale i jinde po těle. Na obličeji jsou ale nejvíc vidět, zároveň ale děláme spoustu věcí pro to, aby nezmizely. V čem chybujeme?

Ucpané póry jsou častým projevem akné a vedle černých teček nám tak často naskakují také ostatní formy pupínků. Mechanismus jejich vzniku je takový, že díky jistým dispozicím a spoustě dalších vlivů naše pleť ochabuje a tím se póry rozšiřují. V nich se usazují nečistoty zvenku, ale také ty zevnitř. Správná péče o takový typ pleti je naprosto zásadní, ale musíte vypozorovat sami, co má největší vliv na její zdravý vzhled. Někdy je pleť prostě jen škodolibá.

  • Nenecháme pupínky na pokoji. Co takové nešetrné vymačkávání provede s konkrétním pupínkem, to je jedna věc. Ta druhá ale je to, jakým způsobem vymačkávání ovlivňuje okolní póry. Pokud stlačujete a natahujete kůži, jednak můžeme způsobovat podráždění a záněty, ale také zapracováváme mastnotu a nečistoty hlouběji do kožních struktur, kde mohou způsobovat tolik neplechy, kolik se jim jen zlíbí. Ano, snadno se to řekne, ale hůř udělá – nicméně v případě, kdy je nutné pupínek odstranit, použijte přípravky s kyselinou salicylovou nebo peroxidem.
  • Často se dotýkáme tváře. Ruce nemáme neustále čisté, dotýkáme se jimi doslova všeho a to všechno pak pěkně přeneseme na pleť. Viry, bakterie, nečistoty, alergeny… prostě nic dobrého se nám z rukou na obličej nikdy nedostane. Uveďte v činnost ochranná opatření – zaúkolujte kolegy, rodinu atd., aby vás upozornili vždy, když si na obličej sáhnete. Protože všichni to děláme mimoděk, málokdy schválně.
  • Neodličujeme se. O tomto bodu je snad škoda mluvit. Všechno, co se nám přes den na obličej a make-up nachytá, má přes noc možnost destruktivně působit na naši pleť. Prospívá to k předčasnému stárnutí pleti, k tvorbě pupínků, ale také k ucpávání póru (mimo jejich rozšiřování způsobeného stárnutím = ochabováním pleti). Prostě spát s make-upem je jedno velké NE.
  • Málo peelingu. Svrchní vrstvy kůže je prostě třeba odstraňovat, protože kromě všeho možného dalšího, je to i odumřelá kůže, která umí ucpávat póry. Navíc peeling redukuje dlouhodobě tvorbu mazu, který se v pórech usazuje a způsobuje jejich ucpávání. Jednou až dvakrát týdně – podle potřeb pleti – je ideální frekvence pro provádění peelingu.
  • Moc peelingu. A jiných přípravků. Všeho moc škodí a pro ucpávání pórů je jednou z nejhorších věcí pleť obnažit a pak ji ucpat. Zvláště nevhodné jsou těžké noční vyživovací krémy, ale dále pak známé parabeny a silikony.
  • Životospráva. Ta má samozřejmě vliv nejen na ucpávání pórů, ale na pleť obecně. Nicméně k ochabování pokožky a tedy i rozšiřování pórů a tím zvyšování potenciálu jejich ucpávání má vliv kromě životního prostředí také jídlo. Konkrétně nezdravé tuky, které obecně zvyšují tvorbu mazu, ale také například bílé pečivo a cukry. K životosprávě řadíme také hydrataci – dostatečná hydratace zajišťuje kromě jiného také elasticitu pleti, tedy i její schopnost držet póry stažené. A to přece chceme.

Nicméně ucpávání pórů je vysoce individuální záležitostí, není nic mimořádného, že reagují na teplotu, roční období a podobně. Není od věci spoustu věcí vyzkoušet – včetně například nepoužívání žádných přípravků na noc, můžete dát šanci esenciálním olejům (například ten hroznový póry stahuje, ale je třeba ho nanášet na důkladně vyčištěnou pleť ve správném, opět individuálním, množství) a podobně.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie