Zobrazit přihlášovací formulář

Varovné signály kostí v ohrožení

  • Publikováno:
Varovné signály kostí v ohrožení

Všichni žijeme v přesvědčení, že osteoporóza neboli řídnutí kostí je spíše seniorský“ problém, takže se jí nemusíme ještě pěkných pár let obávat. Pravdou ale je, že čas na prevenci je právě teď, nehledě na to, kolik nám je let. Zatímco je pravda, že většina zlomenin páteře, kyčlí nebo například předloktí je doopravdy doménou seniorů, základy pro tyto bolestivé a často život ohrožující úrazy pokládáme mnohem, mnohem dříve. A jakmile naše kosti zkřehnou a začnou být na zlomeniny náchylnější, většinou je už pozdě.

Stejně jako téměř u všech nemocí, i problémy s kostmi se některým lidem vyhnout a na některé se přímo lepí. Svou roli hraje dědičnost – pokud vaši rodiče (speciálně maminka) trpí osteoporózou, ke stáru se výrazněji snížila jejich výška nebo se u nich objevil hrb na zádech, je pravděpodobnost, že se s kostními potížemi budete potýkat také. Takže je třeba udržovat kosti silné.

Jak ale poznat, že mají kosti trable? Existuje pár varovných znamení, která mohou znamenat problém s kostmi, i když bychom to na první pohled třeba neřekli.

Lámavé nehty. Když se nehty snadno lámou a třepí, sice to esteticky znepříjemňuje život, může to znamenat ale i další věci. Lámavé nehty můžou mít souvislost s křehkými kostmi, obojí totiž může postrádat potřebně vysokou hladinu kolagenu. Další z variant možných příčin je nedostatek kosti budujícího vápníku. Jak na to: Samozřejmě je třeba na jídelníček zařadit více potravin, které obsahují vápník – mléko, jogurty, brokolici, sardinky... a tak dále. Můžete se také poradit s lékařem nebo lékárníkem a nechat si doporučit vhodné doplňky stravy, například i s vitaminem D, který vstřebávání vápníku napomáhá.

Odhalené krčky. Aneb ustupující dásně. Čelist je kost, která poskytuje oporu a usazení našim zubům. A jelikož je to kost, nevyhýbají se jí žádné problémy, které s kostmi mohou nastat. Vedle ustupujících dásní je dalším varovným znamením vypadávání zubů. Tento velmi nepříjemný problém se týká spíše žen, jenom si vzpomeňte na problémy se zuby v těhotenství. Jak na to: Váš zubař by měl vědět o faktorech, které ovlivňují osteoporózu. Jsou jimi rodinná anamnéza, kouření, dlouhodobé užívání steroidů nebo vápníkový deficit. K odhalení problémů s kostmi může pomoci také rentgenový snímek čelistí.

Ubývající síly. A to specificky v předloktích a v úchopu. Pokud máte potíže udržet něco v ruce nebo vyvinout dostatečnou sílu například na pootočení různými tlačítky, otevírání lahví a podobně, může se jednat o varovný signál problémů s kostní hustotou. Stejně tak můžete začít pociťovat potíže s rovnováhou a ohebností – může za to úbytek svalů v okolí páteře. Jak na to: Pokud jste doteď neposilovali, je na čase začít. Ale doporučujeme nejdříve s osobním trenérem, aby nedošlo k nějakému zranění. Stejně tak je dobré začít pěstovat hluboké vnitřní svalstvo pro zlepšení koordinace a rovnováhy.

Srdce bije jako o závod. Náš klidový srdeční tep odráží naši celkovou fyzickou kondici. Srdce lidí, kteří cvičí, je zvyklé na větší zátěž, takže v klidovém režimu se tolik nepředře a není výjimkou, že sportovci mají klidový tep okolo 50 úderů za minutu. U běžné populace je plus mínus v normě tep od 60 do 80 úderů za minutu – v závislosti na váze, věku a dalších parametrech. A co tvoří oporu těla kromě kostí nejvíce? Je to soustava svalů, které čím máme pevnější, tím méně váhy leží na kostech. Jak na to: Pokud si i v době, kdy nic neděláte a jen odpočíváte, všimnete, že vaše srdce bije jako o závod, začněte sledovat svůj klidový tep. Ráno hned po probuzení si změřte tep (buď pomocí aplikace, nebo pohmatem – stačí 15 vteřin a následně vynásobit čtyřmi). Když si dlouhodoběji naměříte hodnoty okolo 80 a výše, je to znamení, že na vaše nepřipravené svaly je vyvíjena větší zátěž, protože se tělo snaží odlehčit slábnoucím kostem. I když cvičení tep jednorázově zvedne, dlouhodobě ten klidový snižuje – a to je přesně to, čeho bychom se měli snažit dosáhnout. Pokud se bojíte o své kosti nebo klouby, perfektní na start je například plavání – to kosti nijak nezatěžuje a buduje svalovou hmotu.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie