Zobrazit přihlášovací formulář

Ztráta chuti k jídlu? Hlavně ji nepodcenit

  • Publikováno:
Ztráta chuti k jídlu? Hlavně ji nepodcenit

V současné době máme většinou problémy s tím, že jíme moc nebo moc nezdravě. Přibíráme, i když nemáme dostatek živin, obézní lidé bývají paradoxně podvyživení a téměř všechny rady, které najdeme, cílí na to, jak jíst správně tak, abychom zhubli. Co když ale řešíme opačný problém? Co když se k jídlu ne a ne donutit? Co když nám padá váha a my to nechceme? Byť se to v dnešní době zdá jako naprosto okrajový problém, není tomu tak. A my vám řekneme proč.

Úbytek váhy aniž bychom se snažili? To zní mnoha uším jako rajská hudba. Na zdraví ale může mít stejně špatný vliv jako přibírání.

Když je úbytek váhy symptom

Úbytek váhy může být symptomem vážných onemocnění. Mezi ta nejzávažnější patří rakovina (různých typů). Nechutenství, nevolnost a úbytek váhy může být jednou z příčin, nikoliv ale jedinou. Mezi další symptomy by patřily také přetrvávající otoky nebo boule na těle, krev ve stolici, zácpa nebo průjem, bolesti nebo třeba nevysvětlitelné pocení. Symptomy rakoviny se liší u jednotlivých typů, pokud máte stín jakéhokoliv podezření, navštivte lékaře. Dalším onemocněním, u kterého je úbytek váhy symptomem, je hyperfunkce štítné žlázy. Více o projevech různých onemocnění štítné žlázy si můžete přečíst v našem speciálním článku. Dále mohou za úbytek váhy poruchy funkce trávení nebo zpracovávání potravin, jako například potravinová intolerance, zánětlivá onemocnění trávicího ústrojí (Crohnova choroba) a další.

Velmi často je ale úbytek váhy zapříčiněn naším stavem mysli. Jak souvisí naše psychika a příjem potravy?

Deprese, úzkosti, stres

Nebudeme teď mluvit o poruchách příjmu potravy, které jsou klasifikované jako psychiatrické onemocnění (anorexie, bulimie, přejídání ve spojitosti s jinými poruchami atd.). Budeme se bavit o příčinách, které mohou stát za jejich vznikem.

Mnoho z nás reaguje na psychickou pohodu přejídáním, mnoho z nás ale také reaguje nechutenstvím. A to může dospět až do kritického stavu – do reálné poruchy příjmu potravy. Stres, úzkosti a všechny formy intenzity deprese mohou ovlivnit naše stravovací návyky. Záleží na vás a na vašem okolí, jak vyhodnotíte svůj psychický stav, jestli je vhodný zásah odborníka a případně řešení v podobě terapií a/nebo nasazení podpůrných medikamentů. Pokud ale zápasíte s úbytkem váhy, o který nestojíte, jak si pomoct?

  • Zapojte smysly. Především čich. Vyhýbejte se jídlům, která nelibě voní, naopak – snažte se používat co nejliběji vonící koření, zajděte si do pekárny, nechte ostatní smysly, aby vás stimulovaly k chuti na jídlo.
  • Pijte. Pitný režim přispívá ke správné funkci metabolismu, podpoří tedy i chuť k jídlu. Jen bychom si neměli dávat hodně pití před jídlem, aby nám zbytečně nezabírala místo v žaludku pro živiny, které potřebujeme přijmout z jídla.
  • Čaje. Existují bylinky, které podporují chuť k jídlu. Tradičně je to anýz, lékořice, meduňka, zázvor, heřmánek nebo máta.
  • Potraviny bohaté na zinek. Zinek je pro naše tělo velmi důležitá látka, která působí na hladinu HCl (kyseliny chlorovodíkové), která se vyskytuje v trávicím ústrojí všech savců – včetně lidí. Ta aktivuje žaludeční enzymy, pomáhá tedy regulovat naše trávení. Mezi potraviny bohaté na zinek patří maso, ovesné vločky, játra, vaječné žloutky, luštěniny, dýňová semínka, kešu a ryby.
  • Zkuste jíst rychleji. I když obecně není rychlé jídlo žádoucí, pokud se potřebujeme zbavit nechutenství a přibrat, musíme toho do sebe dostat co nejvíce dřív, než si mozek uvědomí, že už vlastně nemá hlad (respektive že už jídlo doopravdy nechce).
  • Jezte s přáteli. Pokud se snažíte zhubnout, společnost vás reguluje v tom, kolik čeho sníte. Pokud se snažíte přibrat, jistý společenský „tlak a dohled“ nad tím, kolik jste toho snědli, je také užitečný.
  • Proteinové a jiné nápoje. Zoufalá doba si žádá zoufalá řešení. V lékárnách i obchodech se sportovní výživou najdeme spoustu nápojů pro zvýšení tělesné hmoty. Jsou nejen plné kalorií, ale také nutrentů – bílkovin, sacharidů, často také vitamínů a minerálů.
  • Cvičte. Pravidelný pohyb přispívá k tomu, že se náš metabolismus zrychlí a bude potřebovat více živin. To by vás mělo donutit také k většímu příjmu potravy.
  • Pijte kalorie. Pokud trpíme nechutenstvím, bude pro nás přijatelnější popíjet vydatné smoothie, koktejl, proteinový nápoj nebo třeba jen sladký džus.

Tip Mimibazaru: Připravte si smoothie, které vám dodá kalorie i živiny na půl dne! Budete potřebovat jeden banán, 3 dcl mléka, 1/3 vaničky tvarohu, dýňová a lněná semínka, lžíci strouhaného kokosu, lžíci medu. Do tohoto mixu můžete libovolně přidávat čerstvý špenát nebo jakoukoliv jinou listovou zeleninu, avokádo, matcha čaj, arašídové máslo... Dejte do smoothie makeru, pokud zbývá místo, dolijte vodou – záleží, jestli zvládnete kašovitější konzistenci nebo ne. Tento recept dodává tělu veškeré potřebné živiny a výsledné smoothie je po čertech lahodné. 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie