Zobrazit přihlášovací formulář

Skrytý význam snů

  • Publikováno:
Skrytý význam snů

V lidských životech existuje několik nerozluštěných a možná dokonce i nerozluštitelných záhad. Jednou z nich jsou rozhodně naše sny, jejich význam pro tělo i pro duši, jejich interpretace a vůbec nutnost toho, jestli je nějak interpretovat vlastně máme. Můžeme jim přikládat jakýkoliv význam chceme, stejně tak si o nich můžeme myslet kde co, ale pravda o nich zdaleka není jednoznačná. A nepomáhá nám ani lékařská věda, ani biologie, ani psychologie.

Zatím nejvíc a nejuceleněji nám doposavad sny objasnil zakladatel hlubinné psychoanalýzy Sigmund Freud. Ať chceme, nebo ne, jeho přístup k interpretaci snů je dosud vlastně nepřekonaný. Dozvěděli jsme se hodně o tom, v jakých fázích spánku člověk sní, že přerušování této REM fáze je pro nás nezdravé – jak fyzicky, tak psychicky.

  • Sny vlastně ochraňují náš REM spánek. Jsou totiž schopné velmi pružně reagovat na to, co se děje v našem okolí. Například si přeležíme ruku, něco nás zabolí, něco ucítíme, uslyšíme a tak podobně, zakomponujeme to do děje snu tak, abychom se nemuseli probouzet a aby hlavní dějová linka snu mohla plus mínus pokračovat.

Dva typy obsahu snů

Je to relativně prosté, první linka toho, co se ve snu děje, je to, co se doopravdy děje – události, rozhod´vory, to, co vidíme, co prožíváme. Prostě sen jako příběh, konkrétní manifestace obsahu. Jenomže tady máme ještě jeden obsah, a to je ten latentní, skrytý. Když přidáme ke snu emoce, které jsme cítili, můžeme dostat příběh úplně nový. Pro představu si vezměme sen, který se určitě objevil alespoň jednou za život u každého z nás (spíš ale rozhodně častěji). Ocitli jsme se nazí na veřejnosti. To se může dějově projevit jakkoliv, v šatnách na bazéně, jako přednášející na přednášce, jako chodec na ulici... Skrytým významem ale je většinou strach z odhalení, vystavení se, z toho, že bychom měli vyjevit ostatním sami sebe v té nejryzejší podobě, strach ze zranitelnosti, zesměšnění. Existují ale i jiné případy.

  • „Sny o nahotě na veřejnosti se mi zdávaly, nijak často (nebo jsem si je nepamatovala), ale sem tam se prostě objeví. Byla jsem celkem překvapená, že to má být nějaký univerzálně nepříjemný sen. Mně to tak nějak bylo vždycky jedno, byla jsem tam, byla jsem nahá, ale nijak mi to nevadilo, dokonce mi ani nevadilo, že se na mě lidi koukají. Ne, že bych se v tom jako vyžívala, ale doslova mi to bylo jedno. Poté, co jsem si přečetla, co to vlastně má znamenat, jsem se za sebe trošku styděla, že jsem nějaký podvědomý exhibicionista, nebo co. Je to už pár let, co jsme na tento sen narazili s přítelem. Oba jsme evidentně dost otáleli, ale nakonec jsme se si navzájem přiznali, že to pro nás pro oba není žádná noční můra. Tehdy mi došlo, že na tom vlastně nic špatného není, protože i nevadí sama sebe odhalit, že jsem sama se sebou smířená a vím, že dělám maximum pro to, abych ze sebe měla dobrý pocit, jak po fyzické, tak po psychické stránce. A to, že to tak máme oba, je myslím naprosto perfektní."

Lada, 40

To, jakou emocionální hodnotu mají naše sny, nám vypovídá o tom, co vlastně znamenají. Na jedné úrovni můžeme říct, že mozek zpracovává bezprostřední vjemy, pak vjemy z celého dne, vyvolává některé vzpomínky, ukazuje nám souvislosti a dává dohromady zdánlivě neslučitelné události, lidi a věci z našeho života.

Sny, které nedávají smysl

Určitě jste se někdy ráno probudili a řekli si, co to ksakru mělo znamenat. To, co nedává vůbec smysl, je nakonec nejlepší variantou pro interpretaci. Protože sny můžeme brát jenom jako nesmyslně zašmodrchaný uzel banálních událostí nebo prožitků, naše podvědomí v nich používá principy, jimiž ztvárňuje to, co nám vlastně chce říct. Jsou to především tyto.

Přemístění, nahrazování. Je to jednoduché, vlastně jeden objekt nahradíme jiným, zástupným. A tak se může stát, že nás ve snu rozzlobí naprosto nevinná událost nebo předmět, které ve skutečnosti ale nahrazují něco jiného.

Projekce. Jelikož sny jsou vždy egocentrické a hrajeme v nich hlavní roli, i když to tak nevypadá, můžeme své vlastní pocity projektovat do někoho jiného. Například se nám zdá o člověku, který nás ve snu nemá rád, ale ve skutečnosti nemáme rádi my jeho. A z nějakého důvodu si to v reálném světě nechceme přiznat.

Symbolika. Ta se velmi těžko interpretuje, byť v průběhu let vznikly snáře a jiné pokusy o univerzální vysvětlení symbolů ve snech. Freud sám pak viděl skoro ve všem významy sexuální, nejzářnějším příkladem jsou cigarety a jejich reprezentace ustrnutí v tzv. orálním stádiu vývoje.

Kondenzace. Neboli zhuštění znamená minimalizaci užitých symbolů ve snech, mnoho snových elementů se může projevit nakonec v jednom obrazu, který slouží jako převlek pro skutečný význam.

Racionalizace. Díky ní můžeme vzít téměř nezměrné množství symbolů, objektů, lidí a událostí a dát je dohromady do snu, který má perfektně logický rámec a zdánlivě jasný, srozumitelný příběh.

  • Ať už se na sny díváme, jak chceme, představují pravděpodobně nejbližší kontakt s naším vlastním podvědomím. A někdy není špatné se do nich ponořit i za bdělého stavu a pokusit se o to vysvětlit si, co by vlastně mohly znamenat.

Jak vy sami interpretujete své sny? Máte zkušenosti s tím, jak si je pamatovat? Přikládáte jim nějaký význam? Míváte opakované sny, sny na pokračování? Podělte se s ostatními o své názory a zkušenosti!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie