Zobrazit přihlášovací formulář

Školka ho bavila, ale jen chvíli! Co teď?

  • Publikováno:
Školka ho bavila, ale jen chvíli! Co teď?

Zatímco některé děti školku bojkotují první dny, případně týdny po nástupu, jiné vypadají nadšeně hned od začátku. A pak to přijde. Začnou školku odmítat, ačkoli se nezdá, že by tam nějak trpěly.

 

„Skoro čtyřletý syn začal v září chodit do státní školky. První týden chodil domů po obědě, ale už v pátek si vyprosil, že tam bude i odpoledne. Další týdny chodil domů nadšený. Až do teď, kdy se to naprosto zlomilo,“ popsala Brňanka Zuzana situaci, kterou doma řeší. Malý David začal během víkendu říkat, že do školky už chodil dost a že už tam nikdy nepůjde.

Zuzana má doma ještě dvouletá dvojčata, takže by Davida mohla nechat doma, ale nechce, protože s menšími dětmi se doma nudí a školka mu zjevně svědčila. Jak z toho ven?

Její syn nakonec potřeboval jen další dva dny, aby se probral a začal školku brát jako fakt. Za pár dní měl ráno náladu vyloženě dobrou a do školky se zase těšil, takže vlastně nebylo co řešit. „Jen jsme se dohodli, v kolik bude chodit domů – chtěl, aby tam nebyl mezi posledními, což chápu,“ uzavřela rodinnou historku tahle matka. A je to jeden z tipů, jak dětem nástup do školky usnadnit Pokud je to jen trochu možné, snažte se je vyzvedávat tak, aby nešly domů až nakonec.

Už tě mám plný zuby!

Na druhou stranu, když váš potomek ze školky nevýská nadšením, nesnažte se mu podsunout myšlenku, že když se z ní nechce radovat, bude tam chodit za trest. Žádní řeči o tom, že už ho máte plné zuby a že ho doma rozhodně nechcete. Neříkejte mu ani to, že vás to v práci nebaví a že holt jeho to nebude bavit ve školce.

Ale není úplně fér tvrdit, že ve školce je od rána do večera zábava a že tam budou samé skvělé děti a perfektní učitelky. Protože to potomkům rozhodně zaručit nemůžete. Ale můžete je zkusit navnadit třeba tím, že mohou vyzkoušet hračky, které doma nemají a že se mezi dětmi možná najde pár nových kamarádů, které budou bavit stejné hry jako je.

 

Taky se mi tam někdy nechtělo

Děti ocení, když jim budete vyprávět, jak jste roky ve školce prožili vy. Vzpomeňte si třeba na to, jaká jídla vám chutnala a která jste nesnášeli, nebo jak jste to měli s odpoledním spaním. Nebo jak se vám nechtělo vstávat nebo naopak, jak se vám někdy nechtělo domů, protože jste se zabrali do nějaké hry. A jak jste se těšili, když jste někdy mohli jít "po o".

Když už jste se rozhodli, že dítě bude chodit do školky, nevzdávejte to, když projevuje větší či menší nevoli. Některé děti si zvyknou hned, jiné potřebují dva až tři týdny, jiné začnou stávkovat až po pár dnech či týdnech, kdy jim dojde, že školka je napořád. V některých hodinách to nejvíce drhne v pondělí, protože o víkendu si potomek přece jen školce trochu odvykne. Počítejte s tím.

 

Hlavně žádné úplatky

I když potřebujete, aby dítě do školky chodilo a nebojkotovalo ji, neuplácejte ho tím, že mu snad budete nosit hračky nebo ho snad litovat - tak to přece nechcete. A vy sami přece také nejste přesvědčení, že ve školce trpí – pokud ano, bylo by samozřejmě na místě ho vzít pryč a například hledat jinou. Spíše mu nabídněte, že ho třeba v pátek budete vyzvedávat dříve a něco spolu budete pravidelně podnikat.

Jaké jsou vaše zkušenosti se zvykáním dětí na školku? Můžete nám to napsat do komentářů pod článek.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie