Zobrazit přihlášovací formulář

Sezóna chřipky je tu: 6 tipů, jak udržet děti zdravé (a nejen je)

  • Publikováno:
Sezóna chřipky je tu: 6 tipů, jak udržet děti zdravé (a nejen je)

Kašel, rýma, zvýšená teplota. To jsou obvyklé příznaky chřipky, která v Česku řádí nejčastěji od ledna do března. A nevyhýbá se samozřejmě ani dětem, které udržet v posteli je téměř nadlidský úkon. Máme proto pro vás osvědčené tipy, díky kterým se vašim ratolestem nepříjemné onemocnění může vyhnout.

Nemocných ve školkách i školách přibývá, ordinace dětských lékařů se plní. S tím bohužel souvisí celá řada komplikací. Počínaje problémy souvisejícími s hlídáním malého maroda, jako jsou nepříjemné pohledy nadřízeného, poznámky nevrlých kolegů a nižší výplata, konče zameškaným učivem u školáků. Není proto od věci pokusit se tomu všemu vyhnout. A jak na to?

1. Proplachujte jim nos

Většina virových onemocnění začíná usazením a množením zákeřných virů právě na nosní sliznici, před tím, než se rozšíří do zbytku těla. Zaměřit se na nos je tak překvapivě účinný způsob, jak zabránit tomu, aby se tyto zárodky měly šanci vyvinout a nemoc plně propukla. Řešením je obyčejný solný roztok. Některé provedené studie totiž prokázaly, že výskyt chřipky a nachlazení se u těch, kteří pravidelně denně nos tímto způsobem propláchli, snížil asi o 50 %. Solný roztok můžete připravit doma a nos vyplachovat speciálně na to určenou konvičkou, nebo pořiďte sprej se solným roztokem, který seženete v každé lékárně. Druhá varianta je nejspíš pro děti přijatelnější.

2. Zvlhčujte vzduch

Viry respiračních onemocnění se v uzavřeném prostoru s nízkou vzdušnou vlhkostí snadno šíří. Pravděpodobnost nákazy je při nízké relativní vlhkosti vzduchu dokonce třikrát vyšší. Navíc suché sliznice tvoří ideální živnou půdu pro původce nemocí, sliznice potřebují min. 45% relativní vlhkosti v prostoru pro správnou funkci samočištění. Z toho vyplývá, že použití kvalitního zvlhčovače má rozhodně smysl.

3. Udržujte jejich střevní bakterie v kondici

Stav trávicího traktu, především střev, má na naši imunitu a obranyschopnost organismu větší vliv, než si myslíte. Přítomnost probiotik ve střevech podporuje odolnost proti virovým infekcím, respiračním nemocem nebo nachlazením. Jde o užitečné přátelské bakterie mléčného kvašení, které se v našem organismu přirozeně vyskytují, jejich počet je však často vlivem naší nezdravé stravy a životního stylu nedostatečný. Proto je důležité, je především v zimním období doplňovat. Pořídit je můžete v lékárně ve formě kapslí či tablet, nejlepší je ale dodávat je do těla běžnou stravou. Nejvíc jich najdete ve fermentovaných mléčných produktech, jako jsou jogurty, jogurtové mléko, kefír, kysané mléko, acidofilní mléko, kysané zelí a podobně.

4. Donuťte je nosit teplé ponožky

Také vás tak štvalo, když vám maminka a babička v dětství pořád dokola opakovaly, že se máte pořádně obléct? Měly částečně pravdu! I když to funguje trochu jinak, než si myslely. Tím, že vám bude zima, totiž neonemocníte. Je ale prokázané, že na nosní sliznici, která je vstupní branou pro viry a bakterie, má významný vliv i to, jak se cítí naše nohy. Když je nám zima na chodidla, tak se stáhnou cévy v nose, což vede ke snížení schopnosti sliznice bránit nás před chřipkovými a dalšími viry. A pokud trpí na věčně studené nohy, donuťte je v teplých ponožkách i spát.

5. Zaměřte se na ty správné vitamíny

Různých doplňků, které slibují posílení imunitního systému dětí, je na trhu neuvěřitelná škála. Od těch vyrobených čistě na přírodní bázi, až po ryze chemické koktejly. Často jde však jen o marketingový tah výrobců. Tyhle preparáty, často doslova narvané všemi možnými vitamíny a dalšími látkami, vašim dětem rozhodně neuškodí, pokud to tedy s nimi nepřeženete, ale obvykle je ani nespasí. Zaměřte se proto na ty, které skutečně imunitu podporují, a to je vitamín D, C, vitamíny řady B, zinek a produkty obsahující echinaceu.

6. Dbejte na to, aby si myly ruce správně

Možná vám to přijde samozřejmé, ale děti mají tendenci na tento základní hygienický návyk často zapomínat. Provedené výzkumy ale jasně prokázaly, že mytí rukou, především před jídlem, může pravděpodobnost onemocnění podstatně snížit. Nestačí ale ruce jen tak hala bala opláchnout pod studenou vodou. Mytí rukou by mělo probíhat pod tekoucí teplou vodou a mělo trvat nejméně 20 nebo více sekund, vždy samozřejmě s použitím mýdla.

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie