Zobrazit přihlášovací formulář

GALERIE: Svačiny do školy 60x jinak. Načerpejte inspiraci!

  • Publikováno:
GALERIE: Svačiny do školy 60x jinak. Načerpejte inspiraci!

Chutné, zdravé, ale zároveň i barevné a hravé. I takové mohou být školní svačiny. Pokud vám vadí, že vám váš školák nosí denně skoro celou nesnědenou svačinu zpátky domů, nebo prostě jen přemýšlíte, čím mu svačinovou krabičku naplnit, aby ji měl důvod otevřít a obsah s chutí zkonzumovat, máme pro vás fotogalerii plnou báječných tipů na pestré svačiny.

Namazaný rohlík nebo chléb se šunkou, salámem či sýrem, patří už po několik generací k tradičním školním svačinám. A na tom bychom neměli nic měnit ani dnes. Pečivo totiž dětem dodá energii potřebnou nejen pro běžné činnosti, ale i pro dobré soustředění.  

„Pečivo je potravina velice variabilní a užitečná. Patří mezi sacharidové potraviny, které by v našem jídelníčku měly tvořit přibližně polovinu z celkového příjmu energie. Výborně poslouží tam, kde není možnost nebo čas uvařit teplé jídlo – těstoviny, brambory ani rýže, které rovněž patří mezi sacharidové potraviny, se na rozdíl od pečiva obvykle nedají bez tepelné úpravy jíst. Pečivo tedy najde největší uplatnění v případě studených velkých jídel a zejména svačin,“ říká nutriční terapeutka Věra Boháčová.

Naše děti už se ale nemusí spokojit jen s obyčejným gumovým rohlíkem nebo houskou a chlebem Šumava. „V obchodech máme na výběr z nepřeberného množství druhů pečiva – od velmi populárního bílého (pšeničného) pečiva přes žitné, pšenično-žitné, celozrnné a vícezrnné výrobky až po různé druhy s přidáním kvasu nebo kvásku,“ říká vedoucí výroby pečiva Jakub Boháč a dodává: „Svačiny můžeme připravit také z řemeslných druhů pečiva, jako je dřevorubecký chlebík, dřevorubecká bageta, ciabatta s rajčaty aj. Jejich lákavý vzhled doprovází skvělá chuť i nutričně vhodné složení.“

Aby však svačina byla nutričně vyvážená a zasytila děti na delší dobu, je třeba pečivo vždy něčím doplnit. Samotné pečivo totiž rychle vyvolává pocit zasycení, zároveň všach dochází k rychlejšímu vytrávení. Po jeho konzumaci se rychle zvýší a následně zase rychle sníží hladina krevního cukru, což má za následek pocit hladu a potřebu znovu jíst. Nejlepším doplňkem k pečivu jsou potraviny s obsahem bílkovin (maso, šunka, sýr, vejce, pomazánky z těchto potravin nebo z luštěnin), případně trocha tuku. Při přípravě školní svačiny ale rozhodně nesmíme zapomenout také na zeleninu nebo ovoce – nejenže dodá důležité vitamíny a minerální látky, ale také příjemně osvěží. 

Jak připravit svačinu, která děti zaujme

Řada rodičů bojuje s tím, že děti přinesou skoro celou svačinu zpátky domů. Stačí přitom při její přípravě popustit uzdu fantazii a kreativitě. Na pomoc si můžete vzít různá vykrajovátka, ať už na cukroví nebo si pořiďte vykrajovátka a různé formy přímo na sendviče. A za zmínku rozhodně stojí různa plastová napichovátka a doplňky všech možných tvarů a motivů. Nebojte se také z obyčejného sendviče nebo tortily udělat třeba špíz. Špízy můžete i udělat z různých druhů ovoce či zeleniny, nebojte se kombinovat. V dětských očích platí, že čím barevnější, tím lepší. A těm, které už umí číst, dejte pokaždé do svačinového boxu i nějaký milý krátky vzkaz. Pro ty nejmenší stačí namalovat srdíčko, otisknout rtěnkou namalovanou pusu nebo nakreslit něco roztomilého.

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie