Zobrazit přihlášovací formulář

Pestrý talíř pro malé jedlíky

  • Publikováno:
Pestrý talíř pro malé jedlíky

Kdo má malé děti, tak dobře ví, že nakrmit je, bývá někdy těžké. Často mají na práci mnohem důležitější věci, než sedět u stolu a na přání rodičů si dávat svačinku nebo oběd. To Lego přece nepočká! Pohádka v televizi také ne. A kamarádi na hřišti? Ti už vůbec!

 

Děti navíc jen tak něco nesnědí. Tamten nejí mrkev, jiný zase šunku a další ohrnuje nos nad okurkami. Co teď? Často pomohou snadné triky.

 

Pozvěte děti do kuchyně

Velice dobrou taktikou je vzít děti k sobě do kuchyně. Velmi rády se do přípravy jídla zapojí a bude jim tak i více chutnat. Můžete jim o jednotlivých surovinách povídat, vysvětlit, proč je důležité jíst zeleninu a ovoce.

 

Nebojte se jim, v závislosti na věku, svěřit jednoduché úkoly. Mladší děti mohou míchat pomazánku, loupat vajíčka, mazat pečivo. Starším dětem klidně svěřte oloupání a nakrájení okurky, umíchání vajíček, samostatnou přípravu pomazánky a chystání jídla na talíře.

 

Jíme také očima

Důležité je, aby děti jídlo na talíři svým vzhledem lákalo. I obyčejná svačina může vypadat neodolatelně, když z ní bude na talíři poskládaný veselý obrázek. Nakrájená zelenina, sýr, šunka – to vše se dá poskládat do zajímavých obrazců. Jednodušších nebo složitějších.

 

Chybí vám inspirace? Mrkněte na stránky www.idafrosk.com. Ida pochází z Norska, ale v současné době žije v Německu. Od června 2012 přidává na Instagram své úžasné fotky netradičně naaranžovaných talířů. Jídlo se pod jejíma rukama stává tak trochu uměleckým dílem a pro kreativní rodiče i inspirací pro tvoření veselých dětských talířů.

 

""

 

Je jasné, že v domácích podmínkách nebudete až tak dokonalí jako Ida, ale nápadů u ní najdete jistě hromadu.

 

Ptejte se dětí, co jim chutná

Často pomůže, když s dětmi mluvíte o tom, co mají a nemají rády. Malé děti potřebují jednoduché věci, a tak možná raději než pomazánku, do které „nevidí“ a neví, co všechno je v ní obsaženo, uvítají tvaroh namazaný na chleba a k tomu hromádku nakrájené zeleniny a plátky sýra. Mají jasno v tom, co jim dáváte.

 

Usnadněte jim také křoupání čerstvého ovoce a zeleniny. Nakrájejte je na co nejmenší kousky, které děti mohou uzobávat postupně. Perfektním tipem jsou např. kousky salátové okurky, mrkve a papriky, ke kterým dětem dáte misku jogurtu s nasekanou pažitkou. Do něj si budou děti zeleninu namáčet. Určitě je to bude bavit.

 

I takové jablko se dětem jí lépe nakrájené na čtvrtky, než když je mají okusovat celé. Rodičům to zabere jen pár minut navíc.

 

Jděte příkladem

Stravujte se jako rodina. Když jste doma, sedněte si ke stolu, pěkně prostřete, vypněte televizi a jídlo si vychutnejte společně. Sami nesnídáte, obědváte v práci u počítače a večeříte u televizních novin? Pak se ani vaše děti nenaučí najíst se v klidu. Společné chvíle u stolu mohou patřit k těm nejklidnějším a nejpříjemnějším z celého dne.

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie