Zobrazit přihlášovací formulář

Zázračná jedlá soda – pro zdraví, krásu i domácnost

  • Publikováno:
Zázračná jedlá soda – pro zdraví, krásu i domácnost

Hydrogenuhličitan sodný neboli jedlá soda je bílý prášek, který má zásadité pH, nekonečně využití a do styku jsme s ním přišli asi všichni. Věděli jste ale, že díky jedlé sodě můžete poslat některé čisticí a kosmetické přípravky rovnou do koše? Jedlá soda je levnější, přírodní a efektivní alternativou pro mnoho chemikálií, které v domácnosti běžně používáme. Pojďme se podívat, co všechno zvládne.

Všichni asi víme, že jedlá soda je základní složkou kypřicího prášku – v teple uvolňuje kysličník uhličitý, který těsto při pečení odlehčí. Ze stejného důvodu je také využívaná v hasicích přístrojích, posypáním udusíte oheň. Ale co dál?

Jedlá soda pro krásu

Začneme tím důležitým. Jedlá soda čistí, bělí, zvláčňuje, odmašťuje… a toho se dá využít nejen v domácnosti.

  • Bělení zubů – pokud ji ale budete používat moc často nebo moc dlouho, může poškodit sklovinu, takže pozor (používat maximálně jednou týdně)! Tip na domácí zubní pastu? Jedlá soda a kokosový olej!

  • Jedlá soda se dá také používat společně s šamponem nebo dokonce místo něj. Odstraní mastnotu i zbytky kosmetických přípravků. Znáte „No Poo“ péči o vlasy?

  • Zdravé a krásné vlasy budete mít, pokud budete používat čisté a opečované kartáče a hřebeny. A i k tomu vám pomůže jedlá soda. Rozpusťte v teplé vodě aspoň lžičku jedlé sody a v připraveném roztoku nechte kartáče a hřebeny několik minut namočené. Pak opláchněte a nechte volně uschnout.

  • Stejně tak vám může jedlá soda pomoci s čištěním štětců na makeup, tvářenku, pudr, oční stíny….

  • Pokud jedlou sodou poprášíte podpaží, bude fungovat jako jemný deodorant, eliminuje nepříjemný zápach.

  • A když si přidáte zhruba půl hrnku jedlé sody do koupele, neutralizujete kyselost kůže, zbavíte se mastnoty i potu. Navíc si kůži příjemně změkčíte a usnadníte vstřebávání ostatních látek – např. tělového mléka, které používáte po koupeli.

  • Peeling na ruce – vytvořte pastu z vody, jedlé sody a trochy mýdla. Takový peeling vás zbaví odumřelých kožních buněk, změkčí kůži a případně také odstraní z rukou zápach.

  • Jedlá soda pomůže také v případě nehtů zažloutlých od lakování, popř. zbytků barevného laku, který se vpije do nehtu, když nepoužijete lak podkladový. Smíchejte sodou s vodou v poměru 3:1 a směsí nehty vyčistěte.

  • A pozor – jedlá soda funguje také pro svěží dech! Zápach z úst totiž nepřekrývá, ale odstraňuje. Do sklenice s vodou si rozmíchejte lžičku jedlé sody a vypláchněte si ústa (nepolykejte).

  • Rychlá pomoc na akné – pokud potřebujete rychle vysušit nějaký nezbedný pupínek a zmírnit jeho začervenání, naneste na navlhčenou oblast trošku jedlé sody. Je šetrná k vaší pleti a přesto účinná.

Jedlá soda pro zdraví

  • Soda zklidňuje jakékoliv štípance, bodnutí hmyzem a dokonce i popálení od kopřiv nebo žahnutí medúzou.

  • Za pomoci jedlé sody si můžete také vyčistit rovnátka. Namočte je do sklenice teplé vody, ve které rozmícháte dvě lžíce jedlé sody. Aparátky můžete také vyčistit kartáčkem na zuby a jedlou sodou.

  • Výše jsme psali o použití roztoku jedlé sody jako ústní vody, v dutině ústní nám soda ale může pomoci i na afty. Pokud si do roztoku jednou týdně namočíte kartáček, účinně a šetrně ho tak dezinfikujete.

  • Většina z vás už také asi slyšela o účincích jedlé sody proti pálení žáhy. Dávkování je pak většinou napsáno na obalu.

  • Jedlou sodou proti rakovině? Trošku kontroverzní téma, každopádně má své zastánce. Recept zní: 3 díly javorového sirupu na 1 díl jedlé sody, promíchat a v kastrůlku zahřívat, dokud směs lehce nezhoustne (asi 5 minut). Užívat 3x denně jednu lžičku, později snížit dávku na 1x denně (také jako prevence). Každopádně ale stojí za to si o této „přírodní chemoterapii“ zjistit víc.

Jedlá soda pro domácnost

Při používání jedlé sody jako náhrady čisticích prostředků budeme využívat především její schopnost odmastit, vyčistit a pohlcovat pachy. Ale víte, co je úplně stejně skvělé? Jedlá soda nezatěžuje životní prostředí, takže můžete žít mnohem víc „eko“.

Odmastit a vyčistit pomocí jedlé sody můžete:

  • Nádobí.

  • Smaltové nádobí, připáleniny, zaschlé zbytky.

  • Sporák.

  • Sklokeramickou desku.

  • Troubu.

  • Mikrovlnku.

  • Dětské hračky (je zdravotně nezávadná).

  • Cokoliv dalšího je třeba…!

Pokud je špína houževnatá, vytvořte pastu z jedlé sody a vody a nechte zhruba 20 minut působit.

Vyčistit a vymýtit pachy můžete:

  • Z houbiček na nádobí.

  • Z ledničky – dejte do ledničky misku s jedlou sodou, nasypat ji můžete do odpadkového koše, popelnic… a je to.

  • Z koberce (a zároveň i z vysavače) – jedlou sodu můžete rozsypat na koberec a pak vyluxovat.

  • Z interiéru auta – z potahů, dětských autosedaček, koberečků…

  • Z bot, botníku a vlastně i nohou – nasypte jedlou sodu přes noc do bot, misku se sodou dejte do botníku, nohy koupejte v roztoku jedlé sody.

  • Z odpadu – nasypte do odpadu půl šálku jedlé sody a zalijte horkou vodou. Brutálnější způsob čištění odpadu je večer šálek sody, ráno šálek octa a teprve pak zalít horkou vodou.

  • Z myčky – dejte do myčky hrnek jedlé sody a spusťte oplach.

  • Ze vzduchu – udělejte z vody a sody slabší roztok (a třeba i s pár kapkami vonného oleje) a naplňte jím rozprašovač. Domácí pohlcovač pachů je na světě.

  • Z prádla – ale na praní doporučujeme používat spíš sodu speciálně k tomu určenou.

  • Z pračky – půl šálku jedlé sody a krátký program.

  • Z domácích mazlíčků – že vám to zní divně? Naopak! Jedlou sodu můžete použít například na psí srst jako suchý šampón.

Jedlá soda na vaření

A na závěr pár tipů pro použití jedlé sody při vaření.

  • Jedlá soda může být základ pro domácí „šumák“ – 2 díly cukru, 1, 5 – 2 díly kyseliny citrónové a 1 díl jedné sody.

  • Pokud přidáte do vody, ve které vaříte zeleninu, jedlou sodu, zachováte krásně její barvu.

  • Když namáčíte luštěniny, přidejte do vody také jednu lžíci jedlé sody, budou pak lépe stravitelné.

Líbily se vám naše tipy? Máte nějakou zkušenost? Nebo byste přidali vlastní? Podělte se!

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Fotonka ID 342779 Fotonka
15.7.2015, 21:58
výborné, máme o tom knihu, ale ještě jí otevřít ;-)
Raduhli ID 555862
15.7.2015, 19:41
(Y) (Y) (Y) zajímavé!
SchPavla ID 519057
14.7.2015, 4:44
Přidáním sody do vody při vaření luštěnin se prý ničí vitamíny skupiny B.
(hello) (hello) (hello)
Fotonka ID 342779 Fotonka
15.7.2015, 21:59
To mě zajímá, dá se o tom vědět víc?
79peta ID 179892 79peta
11.7.2015, 12:34
(clamp)
Lenka.T. ID 101343
11.7.2015, 7:37
(Y)