Zobrazit přihlášovací formulář

Sluncem spálený obličej aneb Jak na make-up

  • Publikováno:
Sluncem spálený obličej aneb Jak na make-up

Kdo z nás ještě netrpěl ošklivým spálením od sluníčka? Nemůžeme za to nikoho vinit, pouze svou vlastní nepřipravenost nebo podcenění situace. Jsou ovšem situace, kdy se nám spálená kůže (a především ta na obličeji) vyloženě nehodí. Jak pečovat o spálenou pokožku a přinést jí i sobě rychlou úlevu? Jak spálení zamaskovat, když je to nezbytně nutné?

Pryč ze slunce

Možná se to nebude zdát nikomu jako převratná rada, ale rozhodně neškodí na to myslet. Jakmile si uvědomíte, že jste na sluníčku strávili víc, než bylo zdrávo, jděte se schovat do stínu. Pokožka vám to dá jasně najevo, najednou začnete cítit každý sluneční paprsek bodavě, je vám horko a místa na kůži začínají červenat. Aplikace studené vody na popálená místa jistě také pomůže pokožku zklidnit, mnohem víc si ale pomůžete kyselinou mléčnou. Namočte žínku do misky s ledem a plnotučným mlékem, nechte nasáknout a přiložte na obličej (popř. jinou část těla) alespoň na 15 minut. Kyselina mléčná pomáhá zklidňovat, bílkoviny, kasein a syrovátka zase napomáhají přirozenému hojení.

Hydratujte opatrně

Ano, sluncem poškozená pokožka potřebuje hydrataci, ale zároveň potřebuje dýchat. Proto jsou ideální krémy se základem ze sóji nebo aloe vera. Je důležité vyhnout se hutnějším přípravkům, které obsahují např. vazelínu nebo jiné látky, které zabraňují pleti dýchat.

Pokud je zarudnutí trvalé, je vhodné dvakrát denně aplikovat krém s 1% koncentrací hydrocortisonu, který pokožku lokálně zklidní. S otoky a bolestí vám pomůže také užití ibuprofenu. Ten má navíc protizánětlivý účinek, takže otok rychleji ustoupí.

Make-up? Ano, ale opatrně

""

Pokud potřebujete zase vyjít ven mezi lidi a nechce se vám vystavovat všem na odiv svou popálenou tvář, jeví se make-up jako dobrá volba. Ale i tady opatrně. Mějte na paměti, že popálená pokožka potřebuje neustále dýchat, takže nepoužívejte těžké a hodně krycí přípravky. Pokud potřebujete především skrýt začervenání, použijte podkladovou bázi ve žlutých tónech – ty opticky začervenání zmírní a následně můžete použít například odlehčený minerální make-up v přirozené barvě vaší pleti.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie