Zobrazit přihlášovací formulář

Když život na „vysoké noze“ bolí

  • Publikováno:
Když život na „vysoké noze“ bolí

Alespoň jedny boty na vysokém podpatku jsou nepostradatelnou součástí výbavy asi každé ženy. Mohou být elegantní, vyzývavé, sexy i decentní, často mají ale jedno společné – ukrutně z nich bolí nohy. Jak bolesti nohou z vysokých podpatků předcházet? Jak si při jejich nošení neničit nohy, páteř, klouby?

Boty na vysokém podpatku jednoznačně prospívají ženskosti. Opticky prodlužují nohy, zvýrazňují boky i poprsí, ale zároveň mohou deformovat chodidla a významně přispívat k bolesti zad, kloubů, ale i hlavy. A v neposlední řadě taky stojí za mnoha ošklivými pády.

Všechno začíná samotným výběrem bot. Pokud chodíte v botách na vysokém podpatku často, věnujte výběru kvalitních kousků obzvlášť velkou péči a rozhodně se nebojte investovat třeba i dražší peníz. V tomto případě se to rozhodně vyplatí.

  • Velikost a tvar. Obecně platí, že při koupi bot na vysokém podpatku potřebujeme o malinko (zhruba půl čísla) menší velikost, než si běžně kupujeme. Noha se víc „nahrne“ do špičky, a tím se i trošku zmenší. Při koupi nesprávné velikosti riskujeme, že se nám budou boty při chůzi vyzouvat. Tip Mimibazaru: Zkoušejte si boty s punčochami i bez nich, uvidíte, jestli ve variantě s nimi nebude noha v botě moc klouzat.
  • Respektujte přirozený tvar své nohy, pokud máte chodidlo široké, nekupujte si úzké špičky, sáhněte raději po kulatých. V současné době je výběr v obchodech veliký, dejte tomu čas a určitě pro sebe ty správně pohodlné najdete. Tip Mimibazaru: Pokud nosíte lodičky s uzavřenou špičkou, mějte vždy pečlivě upravené, ale hlavně krátké nehty na nohách. Mnoho nepohodlí a puchýřů vzniká právě kvůli nedostatečně krátkým nehtům!
  • Podpatek. Samozřejmě, čím vyšší a tenčí, tím pěkněji vypadá noha. Ale na tomto místě není krása vše – jde nám o zdraví! Nesprávně umístěný a příliš vysoký podpatek může zadělat na nepříjemné potíže s páteří, ale také deformovat samotné chodidlo.
  • Natrénujte chůzi a připravte se na nejhorší. Pokud máte nové boty na podpatku, zkuste se v nich chvíli poprocházet doma, než v nich vyrazíte ven. Ideálním povrchem je linoleum, tolik neklouže, ale zároveň netlumí nárazy jako koberec. Když máte podezření, že by boty mohly klouzat, snadno seženete protiskluzové nálepky na podrážku. Stejně tak se můžete pojistit proti bolesti a otlakům speciálními vložkami a „brzdičkami“, které vložíte do boty. Tip Mimibazaru: Jestli si budete chtít botu vypodložit, myslete na to, že speciální gelové vložky v botě uberou místa. Počítejte s tím už při jejich koupi!

Kouzelný trik poslední pomoci

Když máte před sebou dlouhou konferenci, party, ples, svatbu nebo jinou událost, u které jste si dopředu jistá, že vás nohy bolet začnou, prozradíme vám jednoduchý a překvapivě účinný trik. Potřebovat budete pouze kousek průhledné izolepy nebo náplasti.

Počítáno od palce, slepte k sobě pevně náplastí nebo izolepou třetí a čtvrtý prst na noze (převedeno na ruku prostředníček s prsteníčkem). Tohle pevné spojení zabrání rozestupování šlach v chodidle, které způsobuje onu dobře známou bolest. Noha bude pevnější, i když na ni budou vyvíjeny nepřirozené tlaky. A můžete klidně protančit celou noc!

Nosíte vysoké podpatky? A bolí vás z nich nohy…? Nebo pozorujete jiný vliv na zdraví? Jak řešíte situaci, kdy už na podpatcích nemůžete vydržet? Nosíte v kabelce baleríny? Poraďte ostatním na Mimibazaru!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

anilvap2 1. 10. 2015, 8:38
Do špičky boty v místě, kde dochází k největšímu tlaku na nohu (nevím, jak se tomu místu říká, ale prostě tam, kde končí prsty a začíná chodidlo ), si lepím gelové polštářky. Kupuji v DMku, povrch jakoby sametový. Něco na způsob tohoto http://www.scholl.cz/home/pece-o-nohy/party-feet/ A už v obchodě mi musí bota sednout. Žádné - to rozchodím, se vytáhnou, ony povolí atp. A pak vydržím v lodičkách na podpatku celý den. A že je nosím ráda.

Kategorie