Zobrazit přihlášovací formulář

Nejčastější chyby při holení nohou

  • Publikováno:
Nejčastější chyby při holení nohou

Valná většina žen si holí nohy žiletkou. Jde samozřejmě o časovou úsporu, ale dost taky o komfort provedení – přece jen, epilační stojky, vosk nebo jiné metody vytrhávání prostě bolí. Ale holení žiletkou má také spoustu nevýhod. Podrážděná kůže, začervenání a v neposlední řadě také to, že chloupky rostou doslova před očima a nohy vydrží hladké sotva pár hodin. Co s tím? Existuje pár triků, jak z holení nohou žiletkami vyjít co nejhladší.

Každá žena má ve svých zkrašlovacích procedurách svoji rutinu, své rituály a osvědčené postupy. Od makeupu po úpravu nehtů. A to samozřejmě platí i pro holení nohou. Však co se na tom dá zkazit – sprcha, sprchový gel, žiletka, hotovo. Ale pozor – pokud si osvojíte některé z následujících postupů, nohy vám nejen že vydrží déle hladké, ale zabráníte také podráždění a zarůstání chloupků.

Kdy?

Holíte si nohy ráno nebo večer? Správný čas je večer! I když se to zdá nepravděpodobné, noční spánek, kdy je tělo v klidu, přispívá k tomu, že pokožka zůstane déle hladká. Póry se stáhnou a místa po chloupcích se zacelí.

Důležitý je ale také ale správné načasování – ideální je, když si před holením nohou dáte alespoň desetiminutovou horkou sprchu nebo napustíte vanu. To se póry naopak otevřou a vy odstraníte chloupek hlouběji; nohy tedy vydrží déle hladké.

 Jak?

Po směru růstu. Ano, doopravdy, po směru. Pokud dodržíte výše zmíněnou radu a necháte póry, aby se rozevřely, bude holení po směru růstu pro hladké nohy stačit. Holením proti směru, které praktikuje pravděpodobně každá žena, protože tak vezme chloupky víc „u kůže“, si ovšem zaděláváme na podráždění a začervenání, kterého se sotva zbavíme do dalšího holení.

Aby vám chloupky nezarůstaly, je třeba odstranit odumřelou kůži. Ideální je si tedy den až dva dopředu dopřát kvalitní peeling. Tak se zbavíte suché kůže, která chloupkům brání ve správném růstu na povrch. Zarůstání chloupků hodně podporuje také nesprávná péče po holení – pokud používáte hutná tělová mléka nebo dokonce másla a trpíte zarůstáním chloupků, vyměňte dosavadní kosmetický přípravek za lehčí.

Čím?

Pokud k holení používáte jednorázové, tupé nebo partnerovy žiletky (popřípadě různé kombinace všeho), zaděláváte si nejen na neefektivní, ale také na bolestivé a nepříjemné holení.

Jednorázové žiletky s jedním břitem jsou vyloženě pro nouzové situace, na dovolených, v hotelech, a rozhodně by měly být součástí každé cestovní kosmetické taštičky. Ale na dlouhodobé používání bohužel nejsou. Jeden břit nezajistí úplně kvalitní oholení, navíc se rychle tupí. A holení tupou žiletkou je trápení, i když má břitů více.

Občas se objeví názor, že pánské žiletky jsou odolnější a vydrží déle ostré. Rozhodně se to nedá říct obecně, vždy záleží na kvalitě srovnávaných výrobků, nevýhodou je, když si pánský strojek nekoupíte, ale používáte partnerův. Hygiena takovéhoto sdílení holicí žiletky je sporná, ale přidružená jsou i další rizika. Pánské žiletky jsou koncipovány na hrubší porost tváře, břity tedy nebývají tak tenké, jako na dámských žiletkách – jemné chloupky na nohách tedy můžou takové žiletky odstraňovat nedokonale. Vzhledem k tomu, že jsou pánské břity hrubší, často se stává, že když se trochu otupí, snadněji se pořežeme.

Pěna, gel, mýdlo, voda… nebo něco jiného?

Dobré je nezanedbávat ani výběr holicí pěny. To, že se vyrábějí, má svůj důvod – neznamená to ovšem, že jsou nenahraditelné. Pokud se vám nechce utrácet nezanedbatelné peníze za speciální přípravky, můžete je nahradit třeba vlasovým kondicionérem, tělovým mlékem nebo třeba medem nebo kokosovým olejem.

Tip Mimibazaru: Pokud chcete vyzkoušet něco nového, co zároveň vaši pokožku maximálně vyživí, zkuste med! Ten zanechá po holení vaši pokožku vláčnou a jemnou, ideální je použít po holení přírodní péči, třeba právě kokosový olej. Ideální kombinace!

Řešíte, jakým způsobem holit nebo neholit nohy? Máte s něčím dobrou nebo naopak špatnou zkušenost? Co máte vyzkoušeno? Poraďte ostatním na Mimibazaru!

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Aja10 12. 10. 2015, 17:24
S nohama problém nemám, ty snesou všechno. Ale co třísla? :´( To je daleko větší problém.
hopici 12. 10. 2015, 7:58
No nevím, nevím. Nohy si holím hodně dlouho, obyč pánským holítkem (vlastní, nesdílené :) ), v protisměru, žádné speciální holící pěny, normálně namydlím sprcháčem a v životě jsem neměla zarudlou kůži nic. A to ji mám dost citlivou. Nedělat z toho vědu (child2)
petula.s 11. 10. 2015, 18:52
No, jestli to trochu nedramatizujete ,-). Používám levná jednorázová holítka z DM drogerie - samozřejmě ne jednobřitá, ale se třemi břity, jedno mi vydrží tak na měsíc. Stejně tak obyčejný gel nebo pěnu na holení, rozhodně to vyjde výrazně levněji než med nebo kondicionér na vlasy. Po holení nepoužívám vůbec nic. Nohy jsem nikdy neměla zarudlé, podrážděné a rozhodně mi vydrží hladké několik dní, ne hodin, jak píšete - i když se předtím nesprchuju DESET MINUT horkou vodou.
Marci75 10. 10. 2015, 20:18
Med na holení? A jakým způsobem? Tuším, že bude zalepené úplně všechno - žiletka, vana, koupelna, já ... (smich) Kokosový olej vřele doporučuji. Nejen jako péči po holení, ale přímo na holení místo pěny. Jen je potřeba žiletku často proplachovat teplejší vodou. Jinak se zanese. A ještě jeden tip - holení je nejlepší v době, kdy měsíc ubývá. Chloupky tolik nerostou a nohy zůstanou déle hladké (F)
zelenoockam 12. 10. 2015, 22:48
@Marci75 (smich)v létě se holím i 2x denně-to by mne vyšlo za :s medem opěkně draho za bé:čekat na měsíc,jsem jako gorila (smich)

Kategorie