Zobrazit přihlášovací formulář

Jak na hebké rty

  • Publikováno:
Jak na hebké rty

Krásné, syté a opečované rty jsou významným parametrem atraktivity každé ženy. A málokterá má rty jako z časopisu sama od sebe. Stejně jako o vlasy, nehty, zuby, pleť a podobně, je třeba se i o rty náležitě starat. Péče o rty zahrnuje komplex tří oblastí, zjemňování rtů a odstraňování staré kůže, prevence jejich poškozování a výběr té správné kosmetiky. Jaké procedury a přípravky je vhodné zařadit do své zkrášlovací rutiny?

Vyhlaďte a změkčete své rty

Pokud jste doteď měla pocit suchých a poškozených rtů, na kterých vám nepříjemně ulpívala rtěnka, pokud se vám tvoří šupinky nebo si třeba ve stresu rty sama koušete (a to není zas tak vzácný jev), první, čím se budete muset obrnit, je trpělivost. Systematická péče o rty zabere nějaký čas, výsledky se dostaví poměrně rychle, ale jakmile z péče neuděláte rutinu, můžou se rty dostat do původního stavu celkem bez ptaní.

  • Zařaďte denní péči – stará známá rada o odstranění staré kůže a prokrvení rtů kartáčkem na zuby je asi to nejjednodušší, co můžete udělat. Při každém čištění zubů kartáček opláchněte a třete jím rty krouživými pohyby (ne moc silně, ať si nezpůsobíte zranění!). Poté rty i kartáček umyjte ve vlažné vodě.
  • Pokud používáte na rty peeling, doporučuje se frekvence dvakrát týdně. Častější peeling by mohl vést k nežádoucímu ztenčení kůže na rtech, ta by mohla snadněji praskat a případně také krvácet.
  • Ideální peeling na rty je cukrový – cukr krystal smíchaný s olivovým olejem je nejsnadnější na přípravu. Vzniklou pastou masírujte rty a poté nechte alespoň dvě minuty působit. Opláchněte vlažnou vodou. Olivový olej můžete nahradit například kokosovým. Skvělou ingrediencí, která krásně rty vyživí, je také med.
  • Sáček zeleného čaje umí také zázraky, převážně díky antioxidantům. Poté, co vytáhnete čajový sáček z vroucí vody, nechte ho chvilinku vychladnout, vymačkejte přebytečnou vodu a ještě horký ho přiložte na rty. Nechte působit zhruba pět minut, rty budou významně hydratovanější a jemnější.
  • Okurka je také vynikající pro suché rty. Kromě toho, že má skvělé účinky na zdraví, umí také dodat potřebnou vlhkost a výživu vašim rtům. Přiložte si plátek okurky na rty a nechte jej tam tři až pět minut působit.
  •  Mějte po ruce balzám na rty. Vaše rty by neměly být vlastně nikdy úplně bez ochrany, ale často k ní poslouží nejlépe ty úplně nejobyčejnější kosmetické přípravky. A ty moc nestojí, takže ideální stav je mít jeden v každé kabelce nebo jiném zavazadle, bundě a kapse.
  • Ačkoliv je to extrémně lákavé, vyhněte se u balzámů příchutím, barvivům a vůním. Umělé přísady mohou vaše rty paradoxně vysušovat. Lepším řešením jsou vždy přírodní produkty.

Předcházejte poškození rtů

Správná péče jde nejen zvenku, ale také zevnitř. Jak pomocí výživy a životního stylu zajistit, aby vaše rty byly co nejhedvábnější?

  • Hydratace je klíč ke zdraví obecně, rty nevyjímaje. Říká se, že jakmile pocítíte žízeň, už je to příznak dehydratace. Mějte neustále při ruce ideálně čistou vodu nebo neslazený čaj, dbejte na pitný režim, nedovolte, abyste cítili žízeň ani na chviličku. 
  • Vyhněte se kořeněným jídlům. Takové chilli papričky a ostatní ostré koření umí způsobit rtům pěkné nepříjemnosti. V kontaktu rty vysušují a způsobují jejich podráždění. Pokud jíte rádi kořeněná jídla, ujistěte se, že před jejich konzumací nanesete na rty balzám.
  • Místo balzámů z drogerie vám nejlépe poslouží mandlový nebo kokosový olej, popřípadě obyčejné máslo.
  • Vyhýbejte se horké sprše. Dlouhé a horké sprchy nebo koupele jsou sice příjemné, ale zvlášť v zimních měsících způsobují nepříjemné vysychání pokožky, a to včetně rtů. Rozhodně je dobré dobu pobytu ve sprše zkrátit a otočit kohoutkem trošku víc směrem ke studené.
  • Vhodné oblečení vám může také pomoct. Opět, obzvláště v zimě, kdy je venku mráz a vítr, je vhodné nosit přes ústa například šálu. Tak zabráníte vystavení rtů nepříznivým povětrnostním vlivům, a tedy i jejich vysoušení a praskání.
  • Dostatečná vlhkost. Vláha je pro rty důležitá nejen zevnitř, ale i zvenku. Zvláště zateplené panelové domy s plastovými okny mají potíže s nedostatečnou vlhkostí vzduchu, ta může způsobovat nejednu zdravotní potíž a rtům (a pleti obecně) také nesvědčí.

Vyberte správný balzám na rty

Jak už bylo napsáno výše, základem je se vyhnout příchutím, barvivům a vůním. Jakákoliv nepřírodní látka může vaše rty dráždit a tím i poškozovat. Jaké jsou ale další parametry výběru správného balzámu?

  • SPF faktor. A to minimálně 15. I když to třeba necítíte, slunce se na zdraví vašich rtů podepisuje doslova dnes a denně. Proto je vhodné nosit permanentně ochranu proti jeho paprskům nejen na rtech, ale i na celém obličeji (většina make-upů už obsahuje SPF, minimálně 15, většinou kolem 30).
  • Vyhněte se alergenům. Ujistěte se, že váš balzám neobsahuje nic, na co jste alergičtí. Pokud není na vině balzám na rty a vy máte přesto pokožku podrážděnou, zkontrolujte svůj odličovač nebo čisticí tonikum – kyselina salicylová nebo benzoylperoxid mohou způsobovat vysoušení a v některých případech také alergické reakce.
  • Balzám jedině s vitaminy A, B a E. Tyto jsou maximálně důležité pro vnější péči (lokální vstřebání) a tedy i pro zdraví vašich rtů. Při výběru se můžete orientovat podle obsahu těchto vitamínů.
  • Obyčejná vazelína vám taky udělá službu. Sice aktivně rty nezvláčňuje, ale uzamyká v nich vlhkost – proto je ideální na použití do suchého nebo chladného prostředí (popřípadě na noc). 

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Marci75 6. 2. 2016, 18:18
já můžu na rty vřele doporučit i malý zázračný kelímek od Oriflame - ale ten bez vůně - originální. (F)
bubu72 5. 2. 2016, 22:24
(clamp) (clamp) (clamp) (Y)
urbjouska 2. 2. 2016, 16:25
(Y)

Kategorie