Zobrazit přihlášovací formulář

Podle čeho vás ostatní podvědomě posuzují?

  • Publikováno:
Podle čeho vás ostatní podvědomě posuzují?

Bohužel, není to naše osobnost ani dobré skutky, na co se lidé v našem okolí zaměřují jako první. Na první pohled totiž nepoznáte, jak je člověk loajální, hodný, inteligentní nebo schopný. Nejsilněji vyvinutý smysl je u lidí zrak, takže první dojem děláme svým vzezřením. Ale existují i další maličkosti v našem chování, podle kterých si nás ostatní takzvaně škatulkují. Jaké to jsou?

Dochvilnost

Jestli na schůzky domluvená setkání chodíte včas, pozdě nebo přesně, hodně to o vás vypovídá. A to jak v negativním, tak pozitivním slova smyslu. Opozdit se na důležité setkání chápe celá společnost jako něco nepřijatelného, i když pro to máte dobrou omluvu. Tím, jak se stavíte k dodržení sjednaného času, dáváte ostatním najevo, jak jsou pro vás důležití. Opačným extrémem, totiž že někam dojdete raději o půlhodiny dřív, aby náhodou váš protějšek nečekal, zase dáváte najevo, že se vydáváte všanc a na osobní rovině s vámi mohou ostatní lidově řečeno „orat“. Timemanagement je totiž extrémně důležitý nejen v rámci pracovních povinností, ale i v rámci mezilidských vztahů.

Rukopis

Nemusíte být zrovna odborníky na grafologii, abyste měli z rukopisu „nějaký dojem“. Asi už jste zažili situaci, kdy vám kolega, kamarádka, partner nebo známý nechávali ručně psaný vzkaz. A ač jste tomu nepřikládali váhu, některé písmo je vám prostě sympatičtější než jiné. Sklon, tvar, kličky, oddělená písmenka, velikost, rozmáchlost nebo naopak stísněnost, to všechno jsou parametry rukopisu, díky nimž umí zkušený profesionál rozklíčovat některé aspekty osobnosti. Ale i na naprostého laika má rukopis vliv. Je projevem osobnosti, psát jsme se učili všichni stejně, ale časem se z rukopisu stal jeden z našich charakteristických projevů.

Kousání nehtů

Popřípadě jiné zlozvyky, které se projevují tělesně. Některé na tělo zaměřené opakované činnosti můžou vypovědět hodně o vaší osobě. Prohrabávání vlasů nebo kousání nehtů může být projevem netrpělivosti, podrážděnosti, nudy a nedostatku sebekázně. Není to nic, co by nás učili ve škole, ale podvědomé signály vysílá každý náš zlozvyk, a stejně tak je okolí podvědomě přijímá.

Boty

Přijde vám soustředění se na boty malicherné? Nebo nepravděpodobné? Právě naopak. Jde o jistou symboliku – teoreticky by se boty mohly zdát jako relativně nepodstatná součást oblečení, respektive ne dominantní. A přesně to je důvod, proč je důležité, jaké jsou. Jde o to, jak se staráme o detail. Podle stylu, stavu, barvy a nákladnosti obuvi jsou ostatní schopni odhadnout například váš příjem, věk, postoje (dokonce existují zastánci teorie, že podle bot se dá odhadnout politické přesvědčení), pečlivost a další.

Barva nejen pleti

Nedá se nic dělat, dnes je společnost natolik multikulturní, že setkávání se s jiným rasami je naprosto přirozenou součástí života téměř všech. O každé barvě pleti a jejích typických rysech existují určité předsudky, očekávání a stereotypy. To ovšem platí také například pro jednotlivé barvy, které preferujeme například při oblékání. Například pro zelenou platí, že ji lidé vnímají jako barvu loajality a náklonnosti, bílou zase jako barvu racionality a logiky, modrá je symbolem stability, citlivosti a starosti o druhé.

Podání ruky

Leklou rybu všichni známe a všichni svorně nemáme rádi. Podání ruky totiž značí pevnost charakteru, sebevědomí a stálost charakteru. Ne nadarmo se lidé ve vedoucích pracovních pozicích učí „správnému“ podání ruky, aby dali svým obchodním partnerům, zákazníkům i konkurentům najevo sílu, odhodlání a neotřesitelnost své pozice. V běžném, nepracovním, kontaktu není třeba se nijak stylizovat.

Všemi těmito drobnostmi ukazujete ostatním, kdo jste. Pokud máte v plánu na sobě pracovat, zkuste se zaměřit na ně. Jejich změna nestojí moc energie, ale můžete si významně polepšit u okolí, vzbudíte lepší první dojem, lidé si vás spíš oblíbí. Opačným a zdravým přístupem ale je, nechat vše v současném stavu. Protože jedině tak dáváte svému okolí o sobě najevo nijak neupravenou pravdu a máte možnost přitáhnout osoby, které jsou k vám kompatibilní. 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie