Zobrazit přihlášovací formulář

Octový seriál II. – Domácnost

  • Publikováno:
Octový seriál II. – Domácnost

Ocet je jedním z nejvšestrannějších pomocníků v domácnosti. Dokonce bychom mohli říct, že tím úplně nejvšestrannějším. Můžete si díky němu pomoct při úklidu, praní, péči o své domácí mazlíčky, auto, zahradu, při vaření a konzervování, při péči o vlastní tělo, prostě ocet je něco, co ve vaší domácnosti nesmí chybět. Co všechno pomocí octa zvládnete?

Rady babiček se znova dostávají do popředí našeho zájmu. Máme plné zuby chemie v kosmetice i drogerii a ještě větší rozladění v nás většinou vyvolávají protichůdné, zmatené a nejasné zprávy o tom, co všechno a v jaké koncentraci může nám nebo našim dětem škodit. A proto mnoho žen už vyhlásilo chemii (alespoň částečně) válku. Na jejich straně stojí jako jeden z nejobávanějších obyčejný ocet, protože dokáže nahradit doopravdy spoustu přípravků.

Domácnost a přilehlé okolí

 Kuchyně

  • Ocet je na některé věci možná ještě účinnější než jedlá soda. Vymyjte ledničku pomocí bílého octa, vyčistí ji, zabrání šíření plísní. Po čištění dejte do ledničky misku s jedlou sodou, která pohltí typickou octovou vůni.  
  • Mikrovlnnou troubu vydezinfikujete tak, že v ní necháte 5 minut vařit vodu a ocet v misce 4:1. Horkou směsí pak za pomocí houbičky očistíte případné cákance od jídla a mikrovlnka bude jako nová.
  • Kuchyňská prkénka na krájení doopravdy potřebují dezinfikovat. K tomu slouží naprosto ideálně neředěný ocet. Pokud je potřebujete také zbavit pachu, posypte je nejdříve jedlou sodou a potom je postříkejte octem v rozprašovači. Směs nechte asi 5 minut působit, poté opláchněte studenou vodou.
  • Máte drtič odpadů? Tento praktický pomocník se ale celkem často zanáší zbytky jídla a potřebuje nutně dezinfikovat. Smíchejte vodu s octem 1:1 a udělejte si ledové kostky. Ty jednou týdně nechejte drtič pěkně pomlít za průtoku studené vody, a je to.
  • Stejně tak můžete zbytků čisticích prostředků zbavovat také myčku na nádobí. Alespoň jednou měsíčně nechte spuštěný celý cyklus mytí, ale tentokrát bez nádobí a jenom s šálkem octa nalitým na dně myčky (nebo miskou s octem v horní přihrádce). Uvidíte, že na vašem nádobí nebudou zůstávat zaschlé kapky!
  • Jelikož ocet skvěle leští, přidávejte ho do myčky k oplachu – sklo se bude jen blýskat.
  • Usazeniny na dně hrnce nebo konvice na čaj vyčistíte také snadno. Nalijte do hrnce nebo konvice 3 šálky octa, přiveďte k varu a vařte cca 5 minut. Potom odstavte z plamene a nechte ocet přes noc. Ráno ho vylijte a hrnec propláchněte studenou vodou.
  • Ocet skvěle leští, ale čím pórovitější povrch, tím hůř. Proto křišťálové nebo broušené skleničky umývejte ve dřezu s teplou vodou, do kterého přilijte pouze jeden šálek octa. Skleničky opláchněte a nechte volně uschnout.
  • Destilovaný ocet je jedním z nejúčinnějších prostředků na odstraňování mastnoty. Pomůže vám s cákanci od oleje na pracovní desce nebo kachličkách, s mastnotou v troubě i na plotýnkách.
  • Jakkoliv odolnou mastnotu odstraníte z pánve nebo hrnce tak, že do nich nalijete 3 šálky octa, 10 minut povaříte. Navíc se vám několik měsíců nebude jídlo připalovat.
  • Skvělý tip: Přilijte 3 – 4 lžíce destilovaného octa do prostředku na mytí nádobí, extrémně tak posílíte jeho účinnost. Zdaleka ho nebudete potřebovat tolik, takže také ušetříte.
  • Extrémně odolné, zčernalé a připečené mastnoty odstraníte směsí 1 šálku jablečného octa smíchaného se dvěma polévkovými lžícemi cukru. Nalijte směs do horké pánve a nechejte asi hodinu působit. A pak už bude stačit obyčejná houbička a tekoucí voda.
  • Při odstraňování skvrn z nádobí je třeba vzít do úvahy materiál, ze kterého je vyrobené:

Hliník: Na něm vznikají tmavé skvrny při vaření kyselých potravin. Zbavíme se jich tak, že na jeden šálek vody přilijeme jednu lžíci octa tak, aby směs zakrývala všechny skvrny, a asi 5 minut povaříme.

Nerez: Do nerezového hrnce nalijte neředěný ocet, necháte půl hodiny působit a poté umyjete teplou vodou a houbičkou s prostředkem na mytí nádobí. Úplně nakonec opláchněte studenou vodou.

Sklo: Naplňte skleněné pečicí nádoby octem a vodou 1:4, nechte asi 5 minut povařit a po vychladnutí skvrny snadno lehkým drbáním odstraníte.

Nepřilnavé povrchy: Slabší skvrny odstraníte hadříkem namočeným v neředěném octu, ty odolné zase směsí 1 šálku vody, půl šálku octa a 2 polévkových lžic jedlé sody, kterou v hrnci asi 10 minut povaříte.

  • Čištění lahví, termosek a uzavíratelných misek může být někdy pěkně nepříjemné, zvlášť, když sem tam něco „zapomenete“. Takové nádoby naplňte teplou vodou, přilijte asi čtvrt šálku octa, a pokud je na stěnách něco nevábného, přisypte trošku rýže. Nádobu zavřete a pořádně proštěrkejte, směs pak vylijte a vypláchněte studenou vodou.
  • Pryč s octomilkami – nachystejte na ně pasti. Do zhruba poloviny zavařovací sklenici nalijte jablečný ocet, do víčka proražte dírky a máte hotovo. Nalákáte všechny nechtěné octomilky z domu.
  • Moly dostanete ze spíže také pomocí octa – dejte do misky 1 a půl šálku jablečného octa a pár kapek prostředku na mytí nádobí. Takové směsi moli neodolají, zhruba po týdnu by měli být všichni v octu utopení. Nezapomeňte ale na další prevenci – vykliďte spíž, vyhoďte všechny moučné výrobky a vymyjte police buď teplou vodou s prostředkem na mytí nádobí, nebo roztokem 1 litru vody a 2 šálků jedlé sody.

Koupelna

  • Ocet odstraňuje mastnotu a vodní kámen, obojí se nám do koupelny hodí. A to zvlášť do vany. Lesk vrátíte porcelánovým vanám tak, že je umyjete neředěným octem. Pokud se potřebujete zbavit map vodního kamene, napusťte vanu horkou vodou, do které přidáte 3 šálky octa. Nechte působit alespoň 4 hodiny, vypusťte a setřete běžnými úklidovými prostředky – mapy zmizí úplně zázračně.
  • Sprchová zástěna bývá z pórovitého materiálu, proto na ni musíme trošku obezřetněji. Vyleštíte ji, nablýskáte a zajistíte její odolnost tak, že ji vyčistíte směsí půl šálku octa, jednoho šálku čpavku, čtvrt šálku jedlé sody a 4 litrů vody.
  • Kolejničky sprchové zástěny vyčistíte snadno tak, že do nich nalijete ocet (při těžších usazeninách ocet ohřejte v mikrovlnné troubě). Nechejte působit 3 až 5 hodin, poté vypláchněte horkou vodou.
  • Keramické obklady v koupelnách trpí, zvlášť ty ve sprchovém koutě nebo u vany. Naleštěte je a dejte jim trošku odolnosti stejným roztokem, jako pro čištění van.
  • Neředěný ocet a starý zubní kartáček jsou jediné dvě věci, které budete potřebovat ke znovuvybělení spárovací hmoty mezi kachličkami.
  • Všechno kovové v koupelně naleštíte hadříkem navlhčeným octem, kohoutky, baterie, kliky…
  • Sprchová hlavice lesklá a bez vodního kamene? S octem žádný problém. Naplňte plastový sáček octem, vložte do něj sprchovou hlavici a upevněte izolační páskou (pokud vám sprcha dosáhne až na zem, nemusíte se otravovat se sáčkem, bude stačit obyčejná miska). Nechte ocet působit zhruba jednu hodinu a opláchněte studenou vodou. Všechny usazeniny budou pryč!
  • Domácí přípravek proti plísním si připravíte jednoduše tak, že smícháte 3 polévkové lžíce octa, 1 lžičku boraxu a 2 šálky horké vody. Směs nalijte do rozprašovače a použijte všude tam, kde se drží plíseň.
  • Čistým octem můžete dezinfikovat záchodovou mísu, skleničky na vyplachování úst, vyčistíte jím držáky na zubní kartáčky atd.

Praní

UPOZORNĚNÍ: Nepoužívejte ocet nikdy v kombinaci s bělidly ani ničím, co obsahuje chlór. Tyto látky dohromady reagují a vypouštějí jedovaté výpary, které poškozují sliznice, zrak, vysoké koncentrace plynného chlóru můžou být až smrtelné.

Do prádla patří jedině destilovaný bílý ocet, rozhodně se vyhněte tomu jablečnému.

  • Při praní ocet prádlo změkčuje, dezinfikuje, odstraňuje statickou elektřinu i bakterie (ideální, pokud perete dětské pleny), rozjasní barvu bílého prádla, zbaví prádlo žmolků a statické elektřiny a pokud si barvíte oblečení, ustálí jeho barvu.
  • Pračka se používáním znečišťuje, drží se v ní zbytky pracích prostředků, vodní kámen a podobně. Abyste tyto nečistoty odstranili, bude stačit, když v pračce zhruba jednou měsíčně „vyperete“ dva šálky octa. Nalijte ocet do přihrádky na prací prášek a spusťte běžný program.  
  • Přidávejte do praní půl šálku octa a barvy budou stálé, rozjasněné a syté (to se hodí zejména pro nové oblečení – nejen, že ho dezinfikujete, ale zajistíte mu také stálobarevnost – nebude pouštět!)
  • Zažloutlé oblečení přes noc namočte do roztoku vody a octa 12:1. Ráno vyperte a bílá bude jako nová.
  • Přikrývky a deky budou extrémně měkké, pokud na poslední máchání přidáte do pračky 2 šálky octa. Ten z nich odstraní zbytky pracího prostředku a budou ještě hebčí než nové.
  • Oblečení také snadno „narovnáte“ (pokud ho vytáhnete ze skříně v ne zrovna přijatelném stavu), když ho navlhčíte rozprašovačem se směsí vody a octa 3:1. Nechte uschnout na vzduchu a oblečení bude (skoro) jako čerstvě vyžehlené.
  • Namáhaná místa na kalhotách nebo sukních se časem ošoupou. Použijte na taková oblýskaná místa zubní kartáček namočený v roztoku vody a octa 1:1, poté usušte měkkým ručníkem.
  • Srazil se vám vlněný svetr? Původní tvar a velikost mu vrátíte tak, že v hrnci připravíte roztok vody s octem 2:1 a v něm svetr asi 25 minut povaříte. Poté ho vyjměte, vytvarujte a vytáhněte do požadované velikosti a nechte na čerstvém vzduchu uschnout.

Žehlení

  • Napařovací žehličku zbavíte usazenin i rzi tak, že ji jednou za čas necháte udělat páru z octa. Nalijte do přihrádky na destilovanou vodu ocet, nechte zhruba 10 minut tvořit páru ve svislé poloze, poté ocet vylijte a opakujte s vodou. Nakonec nádobku vypláchněte studenou vodou.
  • Připravte si skvělou pastu na čištění žehlicí plochy – stejný díl octa a soli.
  • Slabší „popáleniny“ na oblečení (pokud prostě nastavíte žehličku na trošku moc žhavo) odstraníte tak, že je potřete hadříkem namočeným v octu. Poté osušte měkkým ručníkem a v případě potřeby opakujte.
  • Dírky po stezích rozžehlíte tak, že je přetřete hadříkem namočeným ve vodě s octem 1:1, ideálně potom ten hadřík položte pod látku s dírkami a můžete žehlit.

Úklid

Co všechno se dá pomocí octa čistit?

  • Elektronika (roztok s vodou 1:1)
  • Žaluzie (roztok s vodou 1:1, použijte místo hadru bavlněné rukavice – bude se vám lépe dostávat ke krajům)
  • Odpady (nasypte do nich půl šálku jedlé sody a zalijte šálkem octa. Při větších „potížích" ještě zalijte konvicí vřelé vody)
  • Pro mechanické vyčištění špatně odtékajícího odpadu do něj nasypte šálek soli a zalijte dvěma šálky vroucího octa. Na závěr propláchněte studenou vodou.
  • Neředěný ocet odstraní ze stěn skvrny od propisky.
  • Ocet odstraní zbytky lepidla (po samolepkách).
  • Vyčistíte pomocí něj nůžky nebo otvíráky – kdybyste je myli vodou, zrezaví vám šroubek.
  • Čerstvé mapy od posypové soli na botách očistěte hadříkem s neředěným octem. Boty nejen vyčistíte, ale i ochráníte!
  • Odstraní skvrny na koberci (směs 2 polévkové lžíce soli, 2 boraxu – pro méně odolné skvrny není nutný, a půl šálku octa. Tu vetřete do skvrny, nechte uschnout a vyluxujte).
  • Staré, zažrané a odolné skvrny odstraníte směsí 1 lžíce octa a 1 lžíce kukuřičného škrobu. Suchým hadrem ji vetřete a necháte působit alespoň dva dny. Poté vyluxujte.
  • Pokud chcete, aby váš koberec vypadal jako nový, vlákna se opět napřímila a otlačená místa zmizela, vezměte smeták a namočte jej do vody s octem (4 litry vody a 1 šálek octa). Koberec „zameťte“ a uvidíte.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

vrzalík 10. 2. 2016, 12:44
Článek super, jen by mne zajímalo, kde koupím ten destilovaný bílý ocet. Prý ocet pomáhá při změkčení ručníků, já je mám tvrdé jak prkno :-|. Ale nikde ten ocet nemohu sehnat.
plamenek 10. 2. 2016, 18:11
@vrzalík mám také tvrdé froté ručníky i když dávám máchadlo, takže mám zkusit ocet?Bílý ocet by měl být v supermarketech( podle mne je vinný). On i obyč.ocet je bílý,ale oni ho barví karamelem( je to 8% kyselina octová).
jitkapet 11. 2. 2016, 9:04
@plamenek Roky davam misto aviváže klasický ocet a naprosto bez problémů, takže doporučuji určitě vyzkoušet. Ale na nadýchané ručníky je tedy nejlepší sušička, i když pravda to už je mnohem větší investice.
kovacek 20. 2. 2016, 0:49
@jitkapet Ja rucniky hodne zehlim parou.. Ale susicka je nejlepsi.. No jo, ale tu nemam :)) Ocet vyzkousim :)

Kategorie