Zobrazit přihlášovací formulář

Práce, rodina, odpočinek. Jak najít rovnováhu?

  • Publikováno:
Práce, rodina, odpočinek. Jak najít rovnováhu?

Nikdo nechceme, aby jedna oblast našeho života výrazně převyšovala ty ostatní. Respektive, kdyby převyšoval odpočinek, seberealizace a zábava, asi by to nikomu nevadilo. Nicméně s jen trochu realistickým přístupem se každý z nás snaží nedělat nic na úkor ničeho jiného, nepracovat na úkor rodiny, ale zároveň nezanedbávat povinnosti, cvičit a relaxovat, ale ne na úkor trávení času s rodinou nebo přáteli, snažit se o zdravý životní styl a zároveň neruinovat rodinný rozpočet… No, všichni jsme přišli na to, že to není lehký úkol.

Je totiž extrémně těžké vyhovět všem. Včetně sebe a vlastních potřeb. Na běžného člověka jsou dnes kladeny obrovské nároky, které často souvisí i s velkými výčitkami. V práci sem tam řešíme osobní problémy, doma mluvíme o práci, nemáme čas na přátele a koníčky, které potřebujeme dělat pro sebe, nemáme dostatek spánku… a den prostě není nafukovací, takže se postupně smíříme s tím, že prostě nestíháme všechno, co bychom chtěli, ani tak, jak bychom chtěli. Jenomže se s tím smiřujeme jenom na oko. Pokud si pěstujeme dlouhodobou a tutlanou frustraci, přijde čas, kdy prostě bouchneme. Jak to všechno dát dohromady?

Přijímejte z jídla zdravou energii. Nejde jen o to přijímat dostatek živin, ale také o to, přijímat je ve správných dávkách. Potraviny, které dodávají tělu energii dlouhodobě a ve zdravé formě, nezpůsobují kolísání hladiny cukru v krvi, a tak neovlivňují ani naši náladu, ani kolísanou náladu. A jaké potraviny jsou to především? Ty bohaté na bílkoviny, antioxidanty a ideálně i nenasycené mastné kyseliny.

  • Avokádo, borůvky, čerstvý ananas.
  • Ryby a mořské plody.
  • Ořechy a semínka.
  • Zelená zelenina (špenát, fazolky, saláty apod.)

Lidé, kteří jí nezdravě, jsou po příchodu z práce domů více unavení a častěji také potřebují odpolední „šlofíček“. Který může být stejně nezdravý jako nedostatek spánku (ovlivňuje hladinu hormonů).

Cvičte z mnoha důvodů. Pohyb není vhodný jen jako nástroj pro udržení váhy. Taky umí nakopnout váš imunitní systém, metabolismus, dodá tělu endorfiny, zkvalitňuje pozornost a soustředění. Pokud se donutíte ke sportu po ránu, bude vaše produktivita i energičnost úplně jiná, než na jakou jste zvyklí.

Uvědomte si, jak moc mluvíte o práci doma. Pokud je vaše práce velkou součástí vašeho života, měli byste si uvědomit, že přesně proto si od ní potřebujete odpočinout. Což se nestane, pokud o ní budete mluvit i mimo „pracovní hodiny“. A navíc, vaše rodina a přátelé pak můžou nabýt dojmu, že vám slouží výhradně jen jako obecenstvo pro pracovní prezentace.

Poohlédněte se po nové práci. Pokud v práci ztrácíte motivaci, cítíte se podhodnocení, nedocenění nebo jinak frustrovaní, zmapujte trh práce. Přijdete na to, jaký je zájem o lidi na vaší pozici, zkuste si reálně ověřit svou hodnotu na pracovním pohovoru. Je dobré znát svou cenu i proto, že se vám bude lépe vyjednávat o případných pracovních podmínkách.

Plánujte. Používáte kalendář? Píšete si do něj jen „důležité věci“, jak jsou narozeniny, pracovní schůzky apod.? Pište si do něj vše. Schůzky, večeře, čas pro odpočinek, hodiny spánku, vyzvedávání dětí, obědy s rodinou… všechno, co děláte. Jakmile budete mít před očima svůj vlastní časový harmonogram, budete umět s časem také lépe nakládat.

Prioritizujte své osobní pochůzky. Někdy nám tak běžné věci jako nákupy, domácí práce, zařizování po úřadech, pojížďky po městech, známých nebo rodině, zkrátka ty - protože „je něco třeba“, zaberou spoustu času, vyčerpají nás psychicky i fyzicky, a to často, aniž by to bylo vlastně doopravdy třeba. Chcete to stihnout všechno hned? A musíte? Není lepší si vše rozplánovat tak, ať máte chvíli čas pro sebe a své blízké každý den, ne se jim na jeden den vzdálit a ještě k tomu být třeba podráždění? Zkuste si sednout a rozplánovat si, co je třeba doopravdy, a co jen tak… protože by se mělo.

Udělejte si čas pro sebe. To je ale klišé, že? Klišé mají ovšem podstatu v tom, že jsou pravdivá. Čas pro sebe není práce, není to jízda v autě, není to káva s kamarádkou. Čas pro sebe je kreativa, malování, hudba, psaní, sebevzdělávání, cvičení, prostě rozvoj své vlastní tělesné nebo duševní stránky. Protože vlastní já chce taky občas ven.

Informační detox. Jste zvyklí být online? Kvůli kamarádům, rodině, práci? Chcete prostě raději vědět hned než až zítra ráno? Na tom je třeba pracovat. Ne, v osm hodin večer nemusíte odpovídat na pracovní email, dokonce ani kamarádce, která chce na víkend recept na vaši úžasnou bábovku. I když jste tak fungovali, lidé si zvyknou. Přívaly informací ze všech stran jsou nezdravé, nedávají vaší hlavě odpočívat, byť by se mělo jednat o naprosto plytkou konverzaci například o včerejším seriálu. Jste doma sami? A že nemáte nic lepšího na práci? Donuťte se jít se projít.

Samozřejmě nejde měnit svůj život skokově, ale stačí sem tam drobná změna, která vám přinese trošku víc klidu. Rovnováha je důležitá součást vnitřního klidu. A nespočívá v tom umět některé věci neřešit, ale zařídit vše tak, aby nebylo co řešit. Zdraví, rodina, spánek, seberealizace, práce, přátelé. Vše v rovnováze. 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie