Zobrazit přihlášovací formulář

Varovné signály nemocných ledvin

Varovné signály nemocných ledvin

Záněty močového ústrojí nebo jeho částí nejsou asi pro žádnou ženu nic nového. Velmi často nad nimi mávneme rukou, však ono to přejde. Ale větší problémy s ledvinami si připouští jen málokdo. Neléčené záněty, genetika a celá řada dalších faktorů nás můžou dovést do stavu, kdy je třeba řešit závažnější potíže. Jak poznáme, že je problém v ledvinách? Věnujte pozornost těmto signálům.

Jak si vlastně potíže s ledvinami představit? Jaké mají příznaky? Bolí?

Ledviny mají v těle extrémně důležitou funkci. Ovlivňují množství a složení vlastně všech tělesných tekutin. Denně přefiltrují přes 1500 l krve! Zdravý člověk vyloučí denně asi 1,5 l moči. Ale to zdaleka není všechno. V ledvinách se vytváří některé důležité hormony a enzymy, jejichž poruchy můžou vést k symptomům, které bychom třeba s ledvinami nespojovali.

Otékání. Ledviny odvádějí nadbytečnou tekutinu z těla. Proto, když nefungují správně, otékají zejména chodidla, kotníky, dlaně a obličej.

Velká únava a všeobecné vyčerpání. Ledviny produkují hormon erythropoietin, který pomáhá s tvorbou červených krvinek. Ty roznáší po těle kyslík. Pokud klesne produkce erythropoietinu, zmenší se počet červených krvinek a tělo bojuje s chudokrevností. A jejími následky jsou mimo jiné únava a vyčerpání.

Závratě a nesoustředěnost. Také souvisí s případnou chudokrevností. Navíc mozku se nedostává dostatek kyslíku, proto můžete pociťovat závratě a neschopnost se plně soustředit.

Je vám pořád zima. Kdykoliv a kdekoliv. Nedostatek červených krvinek může způsobovat pocit chladu i za normální okolní teploty. Pyelonefritida, bakteriální zánět ledvin, může také způsobovat horečku spojenou se zimnicí.

Dech je cítit po amoniaku a v ústech je kovová chuť. Selhávání ledvin má za následek zvýšení močoviny v těle. Tělo přestává eliminovat zplodiny metabolismu, což se projevuje reakcí ve slinách, které pak zapříčiňují zápach dechu po amoniaku a typickou kovovou chuť v ústech.

Nevolnost a zvracení. Zvýšení nevyloučených odpadních látek v organismu může způsobovat dlouhodobou nevolnost a zvracení.

Kožní vyrážka, svědění. Ze stejného důvodu, krev najednou obsahuje mnoho odpadních látek, které bychom za normálních okolností vyloučili s močí ven, u citlivější pleti to může vyvolat podráždění, začervenání, vyrážku i svědění.

Zkrácený dech. Špatná funkce ledvin může mít za následek také tvorbu tekutiny v plicích. Stejně tak chudokrevnost, vedlejší produkt selhávajících ledvin, přináší tělu nedostatek kyslíku.

Bolesti zad. Některá onemocnění ledvin bolí. Můžete pociťovat bolesti podobné křečím, které se šíří z oblasti nižších beder do třísel, ale také neustálou bolest zad a celkový diskomfort. Bolesti způsobují především kameny v močovém ústrojí, cysty různého typu nebo chronický zánět.

Změny ve vylučování moči. Jakékoliv – moc, málo, barva, změna frekvence. Také je třeba pozorovat změny v močení v průběhu noci. Varovným signálem jsou také pocity nutkání k močení, které ovšem hned zmizí po usednutí na záchod.

Obtíže a bolest při močení. Záněty močového ústrojí mohou vést k bolesti při močení, k pocitu tlaku. Pokud se tento zánět rozšíří do ledvin, můžete cítit bolest zad a mít teplotu.

Krev v moči. Ano, toto je signál, který neignorujte – je třeba okamžitá návštěva lékaře. Příčin může být více, ale mnoho z nich je závažných, není proto na co čekat.

Pokud u sebe pozorujete více těchto symptomů, nebo některé dlouhodobě, přestaňte je ignorovat. Nemoci ledvin jsou velmi dobře léčitelné v případě, že se podchytí včas. Příznaky onemocnění ledvin totiž zdaleka nemusí být jenom potíže při močení. A vyšetření je prvním krokem k uzdravení!      

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

kesynka123 31. 12. 2016, 17:00
|:o)

Kategorie