Zobrazit přihlášovací formulář

Hořkosladká tajemství grepfruitu

  • Publikováno:
Hořkosladká tajemství grepfruitu

Vitaminová bomba, prevence rakoviny, lék na množství nemocí, dokonce přírodní antibiotikum ukryté v jeho semínkách? Ano, grepům je připisována spousta léčivých vlastností, mnoho z nich je prokázaných. Ale i když jeho hořkou chuť milujete pro osvěžení, dávku vitamínů a mnoha dalších zdraví prospěšných látek, je třeba vědět i o stinných stránkách konzumace tohoto původně subtropického ovoce.

Troška z historie  

Grep je vlastně kříženec. A to původně pomeranče a pomela, z nichž ona cestou někde poztráceli cukr. Dneska máme čtyři, respektive pět druhů – bílý, žlutý, růžový a červený, nicméně se začínají objevovat varianty sweet, které jsou mnohem sladší než jejich hořcí a kyselí předchůdci. Od 19. století jsme grapefruit přivítali v našich jídelníčcích, do té doby byl pěstován jen jako okrasná dřevina.

Co máme z grepu  

Spoustu užitečných věcí. Především jde o vitamin C a z minerálů o vápník, hořčík a draslík, přičemž sodík chybí úplně (a to je dobře). Nicméně v obsahu těchto látek je grep srovnatelný s citróny a pomeranči, tak kde je jeho síla?

Významnou látkou, která je v grepu zastoupená v hojném množství, je pektin. Tato vláknina má na tělo antisklerotický účinek, brání kornatění cév a působí blahodárně na hladinu cholesterolu v krvi. Další látkou, která nám pomáhá v boji s rakovinou, je látka ze skupiny terpenoidů limonen. Kromě toho, že předchází vzniku rakoviny, může taky za hořkou chuť ovoce.

Díky kombinaci všech obsažených látek působí grepfruity na náš imunitní systém, pomáhají detoxikaci těla, čistí krev, zabraňují usazování vápníku v těle i činnosti mnoha látek, které způsobují rakovinu.

Jako vynikající prostředek pro využití všeho dobrého, co nám grepfruit poskytuje, se doporučuje vypít sklenici grepového džusu (ideálně čerstvě vymačkané šťávy) ráno nalačno. Jenže…

„…z naprosto nezřejmých příčin mě minulé léto neustále bolel žaludek. Uvažovala jsem, jestli nemám na něco alergii, byla jsem u lékaře, na nic jsme nepřišli, často jsem cítila žaludeční šťávy, no prostě peklo. Pak jsem se na nesouvisející téma bavila se známou, lékařkou. Vykládala jsem jí, jak miluju grepový džus, že jsem si ho koupila zásoby, ředím ho s vodou a dám si tak půl litru denně. Na léto neznám nic lepšího. ´A ty se divíš, že tě bolí žaludek, víš, jak jsou grepy agresivní? Bereš nějaké léky?´ A tak jsem se dozvěděla, že grep nalačno zdaleka nemusí být dobrý nápad, ale ještě i to, že prý snižují účinky hormonální antikoncepce. Možná mám jenom nějakou sníženou toleranci, ale jakmile jsem džus pít přestala, bolest žaludku je pryč.“

Jana, 29

Vykládání paní Jany je dobrou ilustrací toho, že ne každému musí takový grep dělat dobře. Ale to, jak grep snášíme „na žaludek“ je jedna věc, objektivní vlastnosti grepu, které působí na tělo potenciálně škodlivě, jsou věc druhá.

Odvrácená strana grepu

První nepříjemnou, ale nijak závažnou překážkou jejich konzumace je to, že v kombinaci s cukrem (ke které to vyloženě svádí) v žaludku kvasí. To produkuje jednak větší množství plynů, ale také se vám může stát, že „nadýcháte“.

Ovšem tou skutečně škodlivou vlastností jsou flavonoidy a furanokumariny. Ty působí na střevní enzym CYP3A4, a ovlivňují tak vstřebávání některých léků. Pitím grepové šťávy můžete způsobit stav, kdy léky své účinné látky neuvolňují postupně, ale najednou, takže si můžete přivodit stav „předávkování“. Zároveň také může grep umocňovat některé nežádoucí účinky. Grepovým džusům, šťávám, freshům a grepům obecně byste se měli vyhnout obloukem, pokud užíváte:

  • Blokátory vápníkových kanálů (léky např. na vysoký tlak)
  • Anxiolytika (léky na úzosti, napětí a fobie)
  • Imunosupresiva (tlumení imunitních reakcí)
  • Antihistaminika (léky na alergie)
  • Statiny (léky např. na vysoký cholesterol)
  • Antidepresiva (lék na psychické obtíže a poruchy)

Pokud máte pochybnosti ohledně vašich léků a konzumace grepfruitů, zeptejte se svého lékaře. Vzájemnou interakci byste měli společně vyřešit.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie