Zobrazit přihlášovací formulář

Tajemství dokonalého grilování? Čerstvé bylinky

  • Publikováno:
Tajemství dokonalého grilování? Čerstvé bylinky

Když se těšíme na léto, těšíme se především na pár věcí. Na prvních místech je samozřejmě dovolená, ale to zdaleka není všechno. Vedle koupání a dlouhých večerů je to taky venkovní posezení s rodinou, přáteli, kamarády… A co k takovému posezení patří naprosto neodmyslitelně, je grilování. Můžete se se sousedy předhánět, kdo nachystá lepší marinádu, ale vaše tajná zbraň budou čerstvé bylinky.

Nic není zadarmo, a tak nachystat maso na pohoštění návštěvy stojí spoustu energie vynaložené předem. Taky znáte tu situaci, kdy den až dva předem nakládáte, nakupujete a staráte se o pečivo, saláty, zeleninu, dipy a omáčky, pití a ostatní občerstvení, ale chválu za grilování sklidí ten, kdo dá maso na gril? Zkušenost nám ukazuje, že to většinou nebývá jedna a ta samá osoba, ale s tím nic nenaděláme.

Proč vlastně grilujeme?

Ono by šlo přece maso jen tak hodit na pánev nebo do trouby, no ne? U grilování jde (kromě někým velmi oblíbených vyložených spálenin od ohně) o chuť kouře, která je člověku u masa tak přirozená. Obecný návrat kuchyně k jednoduchým jídlům a chutím je proto při grilování skvěle využitelný. Dokonalou kombinaci chutí nemusíte zdaleka nahánět složitou marinádou a dlouhým marinováním, budou vám stačit:

  • Dobrý kousek masa
  • Sůl, pepř, troška oleje
  • Čerstvé byliny

Ano, to je všechno. A jaké bylinky jsou nejlepší, jak s nimi pracovat a s čím je kombinovat?

  • Rozmarýn. To je stálice veškerého grilování. Je vynikající do brambor, na červené maso i drůbež, skvěle se hodí k rybám i do mletého masa. Jednoduše nasekejte lístky nadrobno a s trochou oleje je vmasírujte do masa nebo s trochou másla do brambor. Můžete použít i celé snítky pokud děláte špízy. Pokud máte rozmarýnu hodně, krásně se hodí pro uzení nebo „závěrečný dotek kouře“. Prostě předtím, než bude maso hotové, vhoďte na uhlíky větvičky rozmarýnu a přikryjte gril. To dodá masu jenom lehounkou chuť po této úžasné bylince a můžou vyniknout například domácí omáčky nebo dipy. Rozmarýn ale raději moc s dalšími bylinkami nekombinujte.
  • Oregano (dobromysl). Čerstvé oregano má trošku jinou chuť než to sušené, je pikantnější a osvěžující. Hodí se k rybám, všem druhům mas i do salátů. Jenom je třeba si dávat pozor na kombinace chutí, mnoho lidí má chuť oregana spojenou s italskou kuchyní a pizzou, tak je může překvapit.
  • Tymián, citrónový tymián. Tato drobnolistá bylinka je dokonalá na sladkovodní ryby, ke kterým se skvěle hodí i citrónová varianta. Ta tvoří skvělou kombinaci s jablky a vepřovým masem, pokud vám nevadí kombinace sladkých a slaných chutí. Citrónový tymián je taky skvělý ke grilování chřestu nebo cukety.
  • Pažitka. Kromě toho, že je plná vitamínů, je i extrémně univerzální. Vzhledem k tomu, že chutná podobně jako cibule (jenom tak jaksi letněji), je vynikající v kombinaci s pečenými bramborami, ale s nahrubo mletým pepřem je úžasná na hovězí a vepřové maso. Ale naprosto univerzální je její použití v dipech a omáčkách, zvlášť v kombinaci s česnekem, trochou majonézy a zakysané smetany stvoříte naprosto dokonalý, osvěžující a letní dip vhodný na zeleninu i k jakémukoliv masu.
  • Levandule. Ano, levandule. Je součástí provensálského koření, takže je    vhodné ji kombinovat ještě s dalšími druhy (například oreganem). Skvělá je překvapivě především na ryby a drůbeží maso. Umí dodat pokrmu poklidnou exotiku, netradiční chuť, přitom nijak rušivou.
  • Kopr. Ten se malinko vymyká, je lepší do marinád než jenom jako čerstvá bylinka. Ryby, drůbež a vepřové chutnají s koprovou marinádou skvěle. Stejně tak například grilované žampióny! Ke kopru se hodí chuť citrónu, ale nevyhýbejte se například kombinaci s různými chutney nebo čerstvou zeleninou (okurka, cuketa, lilek).

K dokonalému grilování patří i...

K venkovnímu posezení patří stejně jako dobré jídlo, taky dobré pití. Ať už chcete připravit osvěžující alko, nealko nebo čaj, budete potřebovat mátu. Domácí koktejly nebo i obyčejná voda s mátou a ovocem promění vaše grilování v doopravdy home-made zážitek. Navíc máta (i ve formě čaje) ochlazuje organismus, takže na léto nic ideálnějšího nenajdete. Další z bylinek, kterou je zbytečné dávat na maso, protože se její chuť vypeče, je petržel. Ta by neměla procházet tepelnou úpravou, ale začerstva nám pomáhá s chutí k jídlu i trávením. Dipy, omáčky, do salátu nebo jen tak jako „posyp“, ale pozor, na petržel se až překvapivě často vyskytují alergie! Bazalku bychom si mohli představit jako součást samotného grilování, hezky na mase. Vypéct bazalku by ale byla škoda – mnohem více služby a chuti udělá čerstvá, jen třeba lehce rozmělněná v prstech nebo dřevěnou paličkou. Můžete ji dát na už hotové maso, ale mnohem lépe podtrhuje chuť zeleniny a podporuje chuť k jídlu (s rajčaty tvoří jednu z nejklasičtějších kombinací. A salát caprese je ideální předkrm!).

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie