Zobrazit přihlášovací formulář

Dieta podle krevních skupin - skutečně funguje?

  • Publikováno:
Dieta podle krevních skupin - skutečně funguje?

Jestli jste už alergičtí na slovo dieta, nedivíme se vám. Zvláště před nástupem léta nás toto téma zahlcuje snad ze všech stran. Přitom víme, že přiměřené množství pestré stravy a dostatek pohybu by měl vaše tělo udržet v ideální váze a vitalitě. Jenomže co když to pořád nejde a nejde? Nekonzumujete náhodou něco, s čím si vaše tělo neumí poradit, co neumí strávit, něco, co vám ubližuje?

Trocha teorie

Je krevní skupina klíčovým ukazatelem na cestě za zdravím a životním elánem? Naučí vás, jak správným výběrem potravin vylepšit kondici a dosáhnout optimální váhy, tedy zhubnout, ale také přibrat, pokud to vaše tělo potřebuje. Využívá přitom genetické informace, které jsme zdědili z dob dávno minulých. Říkáte si, že to stejně nefunguje? Podle některých odborníků a řady spokojených zastánců jde především o antigen. Ten určuje krevní skupinu a slouží k rozpoznání, které potraviny jsou pro náš organismus přátelské a které škodlivé. Podle ohlasů na diskusních serverech si účastníci pochvalují postupnou úpravu váhy, ale hlavně citelné zlepšení zdraví.

Dnes už spousta lidí objevila, že jim neprospívá lepek, pšenice, obilniny, dokonce celozrnné výrobky, mléko, zjišťují různé alergie například na naprosto nevinnou zeleninu. Nemůže to mít souvislost s vaší krevní skupinou 0, pro kterou jsou skoro všechny druhy obilnin nevhodné? Pojďme se stručně podívat na základní rozdělení.

Americký lékař Peter J. D´Adamo ve své knize „Výživa a krevní skupiny“ popsal, že lidé s odlišnou krevní skupinou mohou snášet stejnou potravinu různě. Může za to schopnost antigenů vaší krevní skupiny rozpoznat antigen cizí a vytvořit proti němu protilátky. Dochází ke shlukování (aglutinaci) buněk a postupně k dalším zdravotním komplikacím, jako může být například cirhóza jater nebo dráždivý tračník.

Těmto zdravotním problémům se dá předejít znalostí a dodržováním systému doporučených, neutrálních a zakázaných potravin pro jednotlivé skupiny. Všechny uvedené potraviny jsou jen pro představu, celý systém stravování podle krevních skupin je komplexnější a bohatší.

Krevní skupina 0 - zdatní lovci

Jedná se o potomky lovců, jejichž geny v sobě přenášejí oblibu a snadnou využitelnost masa, zato těžkou stravitelnost obilnin a mléčných výrobků.

Předkové této skupiny byli fyzicky zdatní a vytrvalí, se stravou, ve které převažovaly bílkoviny.

Dnešní majitelé „nulky“mohou být náchylní k onemocněním srdce a krevního oběhu, poruchám srážlivosti krve a činnosti štítné žlázy.

Příklady potravin pro skupinu 0:

  • Doporučené: maso, zvěřina, lněný a olivový olej, chléb z naklíčených zrn (mimo pšenici), dýňová semínka, vlašské ořechy, mořské ryby, česnek, dýně, kapusta, mořské řasy.
  • Neutrální: drůbež, máslo, výrobky z kozího mléka a ze soji, fazole, cizrna, cuketa, papriky, meloun
  • Nedoporučované: mléčné výrobky, pšenice, oves, avokádo, ostružiny, lilek, pomeranč, rebarbora.

Krevní skupina A - přemýšliví zemědělci

Ve stravě předků této skupiny převládala rostlinná strava, lidé tohoto typu bývají tvořiví a přemýšliví, těžko snášejí stres a fyzickou námahu. Mohou trpět poruchami trávicího ústrojí a vysokou hladinou cholesterolu.

Příklady potravin pro skupinu A:

  • Doporučené: sója, čočka, fazole, pšeničný chléb, oves, pohanka špenát, topinambur, hlemýžď, kapr, arašídy, ananas, brusinky, káva.
  • Neutrální: drůbež, kysané mléčné výrobky, jáhlové pečivo, kukuřice, ředkev.
  • Nedoporučované: maso (mimo drůbež), brambory, kopr, mango, kokos, černý čaj.

Skupina B - pastevci a kočovníci

Potomci velmi vitálních a odolných pastevců a chovatelů zvířat, jejichž organizmus dobře snáší mléčné výrobky a maso. Jsou odolní vůči stresu, ale náchylní k nemocem, jako je chronický únavový syndrom, cukrovka, deprese, infekční onemocnění, roztroušená skleróza.

Příklady potravin pro skupinu B:

  • Doporučené: zvěřina, králík, makrela, mléčné výrobky vyjma zmrzliny, olivový olej, oves, rýže, špalda, červené ovoce a zelenina, listová zelenina.
  • Neutrální: sýry, sójové mléko, lněný olej, mandle
  • Nedoporučované: dýně, avokádo, olivy, granátová jablka, destiláty, lepek, kukuřice, pohanka, většina ořechů.

Krevní skupina AB

Velmi vzácná kombinace se nachází u 2 – 5% populace. Vitální a oblíbení jedinci dobrodružné povahy s citlivým trávicím systémem. Jsou náchylní k nemocem zažívání, kornatění tepen spolu s vysokým cholesterolem a sklony k depresím.

Příklady potravin pro skupinu AB

  • Doporučené: tofu, mořské produkty, mléčné produkty, mořské řasy, ananas, zelená zelenina
  • Neutrální: gouda, čedar, řepkový olej, čočka, pistácie, jablka, broskve
  • Nedoporučované: pšenice, pohanka, kukuřice, červené maso, většina ořechů, uzené maso, banány, granátové jablko.

Uvedené přehledy jsou jen orientační, pokud vás tento výživový směr zaujal, podrobně nastudujte informace volně dostupné na internetu, v literatuře nebo se poraďte s odborníky. Máte se stravou podle krevních skupin zkušenosti? Podělte se s ostatními na Mimibazaru!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie