Zobrazit přihlášovací formulář

Použitý sáček od čaje? Škoda vyhodit!

  • Publikováno:
Použitý sáček od čaje? Škoda vyhodit!

Stejně jako spousta jiného materiálu, který bychom za normálních okolností bez mrknutí oka vyhodili, je i čajových sáčků do odpadků vyloženě škoda. Je pravda, že z několikrát zalitého pytlíku už nedostaneme maximum, ale pro některé účely se nižší koncentrace chuti i účinných látek vyloženě hodí. Chcete vědět, proč je dobré čajový sáček hned nevyhodit?

Možná máte ve zvyku pít každý den ráno čaj, ne hrnek kávy nebo sklenici vody. Možná vaříte dětem čaj ve velkém a na jednu várku v hrnci spotřebujete několik čajových pytlíků. To, že čaje jsou obecně lidskému organismu prospěšné, teď nechme stranou. Máme pro vás několik překvapivých využití vyluhovaných čajových sáčků.

Můžete jimi ochutit těstoviny nebo rýži. Dejte použitý sáček jasmínového nebo heřmánkového čaje do vody, kterou vaříte na těstoviny nebo rýži. Příloha tak získá lehounkou exotickou příchuť, kterou můžete využít při své kreativitě v kuchyni.

Sáčky pohlcují pachy. Vysušené použité čajové sáčky mohou sloužit jako pohlcovač nepříjemných zápachů. Talířek s několika sáčky můžete dát do ledničky a zhruba co týden je měnit, popřípadě je můžete přes noc vložit do bot… všichni víme proč.

Zbaví ruce odolného zápachu i bakterií. Některé zejména kuchyňské pachy nám mohou znepříjemňovat život déle, než by nám bylo milé. Zejména česnek nebo cibule ulívá na rukách obzvlášť urputně – ale i tohoto problému vás může zbavit čajový sáček. Na pach, na který je mýdlo krátké, pomůže čajový sáček – vydrhněte si jím ruce a zápach bude pryč.

Pomůže na otekliny. Ať už jde o hmyzí štípnutí nebo oteklé oči, pomůže vychlazený mokrý čajový sáček. Ideální jsou čaje černé nebo heřmánek.

Čajová koupel. Čajové sáčky můžete nechat vyluhovat také v napouštějící se vaně, blahodárné účinky černého nebo zeleného čaje (popřípadě bylinek) na tělo i mysl jsou prokazatelné. Hezky relaxujete mysl a antioxidanty ochrání pokožku proti volným radikálům.

Místo kondicionéru. Slabý čajový odvar můžete používat k umytí vlasů, stejně tak k masáži pokožky hlavy. Vlasy budou ozdravené a pokožka hlavy klidnější – ideální, pokud bojujete například s lupy.

Změkčovač kůže a deodorant na chodidla. Zelený čaj má kromě jiného také přirozené antibakteriální účinky. Do horké vody dejte několik sáčků a dopřejte svým chodidlům koupel. Nohy z vody vytáhněte, až voda vychladne. Budou krásně hebké a zbavené veškerých bakterií způsobujících nežádoucí zápach.

Taniny proti kruhům pod očima. Trpké třísloviny obsažené zejména v černém čaji stahují cévy, a tedy umí zmírnit tmavé kruhy pod očima. Patnáctiminutová maska přiložením zchlazených čajových pytlíků opakovaná jednou týdně je ideální!

Minimalizuje modřiny. Na úplně stejném principu, jaký je popsaný o bod výše, mírní černý čaj také modřiny – pro maximální efekt sáčky opět zchlaďte a nechte alespoň deset až dvacet minut přiložené.

Přirozená leštěnka. Umývat okna nebo zrcadla čajovou vodou? Rozhodně ano. Čaj na přírodní bázi odmašťuje a nechává skleněné povrchy nádherně lesklé a beze šmouh.

Odradí škůdce. Vůni čaje nesnáší snad všichni hlodavci. Suché čajové sáčky (vylouhované – jakmile se vůně čaje rozvine) umístěte všude, kde by se nežádoucí zvířata a la myš mohla vyskytovat. A pokud přidáte pár kapek esenciálního oleje máty peprné, zapudíte i pavouky a mravence.

Domácí papyrus. Papír nebo látku může čaj zabarvit do krásných barev, takže získáte sépiový vzhled a můžete tvořit!

Síla pro květiny. Slabší, tedy použité čajové sáčky obsahují stále spoustu dusíku a můžete je použít jako přírodní hnojivo. Zahrabejte sáčky přímo do květináče. Stejně tak můžete slabým čajovým odvarem květiny zalévat – ale opatrně, sledujte reakce a měňte koncentraci nebo druh čaje.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Aja10 4. 9. 2016, 14:12
Vylouhovane sáčky od čajů rozvesene kvůli pavoukům po celém domě.... nějak si ten nepořádek neumím představit, i když bych proti těm potvoram fakt něco potřebovala.
Dan.ka 4. 9. 2016, 20:14
@Aja10 Kopíruji: Nic nezkazíme vyzkoušením několika babských rad. Jedna z nich praví, že pavoukům vadí žaludy a kaštany. Máme je proto rozmístit na parapety oken. Jiné babské rady doporučují další pavoukům nepříjemné aromatické látky. Kromě již zmíněné máty se doporučuje i citrónová šťáva, skořice, eukalyptus, tea tree oil anebo ocet. Tím vším lze potírat rámy oken a dveří, ale také okolí míst, kde pavouci spřádají své sítě nejčastěji. Slibně zní roztok vzniklý smícháním octa, vody a drcené chilli papričky. V tomto případě je ovšem třeba počítat s tím, že směs zanechá po aplikaci stopy. (Y)

Kategorie