Zobrazit přihlášovací formulář

Co bychom nikdy neměli dělat v posteli

  • Publikováno:
Co bychom nikdy neměli dělat v posteli

A tím „v posteli“ nemyslíme žádný eufemismus, jde nám o prosté spaní, přípravu k němu, vstávání a vůbec o věci, ke kterým je postel určená primárně. Dnes, když se dá z domu klidně i pracovat, se postel stala multifunkčním kusem nábytku, který nám prostě jen dává možnost dělat vleže to, co bychom měli dělat jindy a jinde. Že nevíte, co máme na mysli? Všechno to, co vede ke špatnému, nekvalitnímu nebo přerušovanému spánku. Protože zdravý spánek je pro naše zdraví i psychickou pohodu jedním z nejdůležitějších faktorů.

Dívat se na televizi. Pojďme vycházet z předpokladu, že si do postele leháte večer se záměrem usnout (variantu, kdy jste nemocní a trávíte v ní celý den, nechme stranou). Pro spoustu z nás je usínání u televize téměř každodenním rituálem, ale ono nám to možná pomáhá usnout, ale rozhodně ne spát. Krom toho, že nám televize svým specifickým namodralým zářením ovlivňuje produkci melatoninu, ale (i když nám to nepřipadá) má na nás efekt také samotný obsah pořadu. Pokud se díváme na něco násilného nebo akčního, i spánek budeme mít méně klidný – mozek nebude mít čas informace zpracovat.

Mobil, tablet, počítač. I když by to mělo být jenom pro zábavu. Elektronika v tmavé místnosti vyzařuje určitý typ světla, který dává našemu mozku signály, že je den, je potom teda obtížnější usnout. A nádavkem k tomu… nikdy nevíte, do jaké konverzace se před spaním na sociálních sítích dostanete, takže se váš spánek může odložit i o pár hodin.

Jídlo a pití. Zvlášť to sladké. První efekt je metabolický. Cukr dodává našemu tělu energii, kterou před spaním úplně dodávat nepotřebujeme. Nemusí jít nutně jen o cukry, ale o veškeré živiny. Kromě dodání energie také přes noc zatěžujeme trávicí trakt, který pak nemá šanci přes noc zregenerovat. Dalším efektem je věc, která by nás možná až tak úplně na první zamyšlení nenapadla. Případné drobky nebo i kapky rozlitého sladkého pití lákají k posteli hmyz – komáry, vosy atd. A to teda rozhodně nechceme!

Hádat se. Znáte to, někdy je postel vlastně jediným místem za celý den, kdy jste s partnerem v klidu o samotě. Ale rozhodně není postel místem, kde bychom měli vytahovat konflikty. „Vyčistit vzduch“ před spaním se může jevit jako dobrý nápad, nicméně opak je pravdou – počkejte si na ráno nebo jinou, nehorizontální, vhodnou příležitost. Hádka vyplaví do těla adrenalin, bude se vám hůře spát jednorázově. Spojíte si s postelí a ložnicí negativní zkušenost, bude se vám hůře spát i z dlouhodobého hlediska. Mnohem přínosnější je užívat si blízkost, a když už něco vyplavit do krevního řečiště, tak endorfiny.

Pracovat. Pokud patříte k těm, kteří ke své práci potřebují především počítač a internet, je někdy lákavé vyřídit věci rovnou z postele. Můžete si vzít home office? Pracujete z domu? Pravděpodobně víte, že pokud si nenastavíte režim, který zahrnuje hygienu, úpravu zevnějšku, převléknutí a snídani, máte celý den spoustu důvodů k prokrastinaci a o efektivitě práce mluvit snad ani nelze. Ale, podobně jako s předchozím bodem, souvisí i s prací asociace. Spojení v mozku není radno podceňovat, jakmile si budete systematicky spojovat postel s prací a ne čistě s odpočinkem, může se stát, že při trávení času v ní vám myšlenky na práci vytanou na mysli častěji, než by bylo vhodné.

Nechat v ní spát domácí mazlíčky. Je jasné, že tento bod vzbudí velkou míru nevole. Ono rozhodnutí nechat psa nebo kočku spát v posteli s páníčkem je naprosto individuální rozhodnutí, každý k tomu přistupuje jinak. V ideálním světě by zvíře zabralo vymezenou část postele, pěkně hřálo a celou noc se ani nepohnulo. Kdo zažil, ví, že tato představa je vzdálená od pravdy úplně maximálně. Zvuky a pohyby domácích mazlíčků nás neustále budí z tvrdého spánku a nenechávají tělo pořádně odpočívat. O tom, že někdy raději odejdete spát na gauč, protože pejsek zabere celou postel, raději nemluvíme.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Lumpík 21. 9. 2016, 9:04
|-)

Kategorie