Zobrazit přihlášovací formulář

6 typů hádek, které by měl každý pár zažít aspoň jednou

  • Publikováno:
6 typů hádek, které by měl každý pár zažít aspoň jednou

Hádky prostě ke vztahům patří. Znáte to, někdy byste se nejraději pohádali také sami se sebou, takže je vlastně nemožné chtít najít někoho, s kým se hádat nebudeme. Všechny mezilidské vztahy si sem tam nějakou krizí projdou, může trvat pár minut i pár let, ale vztahy partnerské jsou pro hádky přímo živnou půdou. Jsou součástí zdravé komunikace. A některé z nich by měl zažít každý pár. Jaké to jsou?

Pojďme dát slovo „hádka“ do uvozovek. Nesoulad názorů by se určitě neměl řešit tím, co si pod takovou „hádkou“ představujeme – křik, výčitky, práskání dveřmi a polemika nad smyslem vztahu. Čím budeme konstruktivnější, tím užitečnější „hádky“ budou. A tak je výčet těch nejužitečnějších vlastně výčtem témat, která rozhodně jednou za čas vyplují na povrch, a na které často mívají partneři jiné názory. A ve kterých je třeba se shodnout.

Jak nakládat s penězi. Je jedno, kolik kdo vydělává. Peníze můžou být problémem vždycky, obzvlášť když se předpokládá, že jejich část bude vynaložena na společné věci. A časem můžete narazit na teoretické maličkosti, které umí udělat problém – třeba na nákupy drahých káv, oblečení nebo jiné rozmary, které partnerovi prostě nevoní. Záleží na každém páru, jak se dohodne. Můžou fungovat oddělené účty i náklady nebo systém „co je moje, to je tvoje“. Nebo cokoliv jiného. Vyřešit se to nicméně musí, i když bez „hádky“ se to asi neobejde.

Jak často mít sex. Že by to mělo přirozeně vyplynout? No samozřejmě! I když… otázka preference frekvence intimností je poměrně důležitá. Že jste naprosto spokojená s frekvencí jednou týdně, neznamená, že je s ní spokojený partner. Samozřejmě to může být i naopak! Sladit potřeby a jejich uspokojování je velmi důležité a k hádkám na toto téma dochází ve vztazích poměrně často. Ale to je dobře! Mnohem lepší je se o těchto záležitostech pobavit, než o nich mlčet.

Jak dáváte najevo vztek. Mlčíte, když se zlobíte? Děláte dusno? Nebo naopak vidíte rudě, křičíte a říkáte věci, kterých později litujete? Prásknete dveřmi a odejdete? To, jakým způsobem projevujete negativní emoce, může být samo o sobě téma k hádce. S partnerem se můžete znát dokonale, ale chováním ve vyhrocených situacích mu můžete ubližovat, byť třeba nevědomky. O tom, čím si navzájem způsobujete větší bolest, než si situace žádá, se asi pohádáte více než jednou.

Jakou roli pro vás hraje rodina. Pokud vaše sestra nebo rodiče s vámi budou chtít trávit čas, dáte jim přednost? A co třeba bratranec nebo vzdálená teta? Každý má jinou výchovu, jiné vztahy v rodině a jinou potřebu trávení času a ochoty být si nablízku. Věřte, že jak často koho navštěvovat, návštěvy přijímat, být k ruce atd. je jedna z nejzásadnějších věcí, co je ve vztahu k vyřešení.

Co se bude dít, když jeden z partnerů přijde o práci. A s tím související otázky spoření, finanční zodpovědnosti, plánování… a tak dále. Nejen prací je člověk živ, ale zastírat, že je to velmi podstatná část našeho života, nemůžeme. A mít plán B ještě nikdy nikoho nezabilo.

…a jsou tady. Domácí práce. Kdo doma co dělá? Kdo má co v kompetencích? A chcete v tom mít řád nebo to nechat jen tak nadivoko a improvizovat? Kdo vaří, nakupuje, kdo co uklízí, s čím pomáhají děti… otázek ohledně domácích prací si můžeme klást tisíce. A tak nějak na všechny je třeba odpovědět. Protože dokud nebudou vyřešené, povedou k mikrohádkám klidně i každý den. A přece si nechcete otravovat život takovými věcmi, jako je úklid!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

kjita 3. 10. 2016, 7:28
No ............a co s tím?Hezky popsané ale tak nějak mi z toho nic nevyplývá.

Kategorie