Zobrazit přihlášovací formulář

Je vaše dítě připravené zůstat samo doma?

  • Publikováno:
Je vaše dítě připravené zůstat samo doma?

Velmi ožehavá otázka pro každého rodiče. Je třeba zvážit tolik faktorů! Můžeme potkávat prvňáčky, kteří se vypravují sami do školy, cestují městskou hromadnou dopravou a odpoledne si doma vytáhnou z lednice svačinu, ale taky puberťáky, kteří ani neví, jak si zapnout mikrovlnku. Co je dobře a co je špatně, to nemůže rozhodnout nikdo, ale je pár věcí, které bychom jako rodiče měli zvážit, než dítko pošleme vstříc samostatnosti.

Samozřejmě nemluvíme o tom, kdy necháme děti doma samotné na víkend, ale třeba na tři hodinky odpoledne, kdy prostě chceme mít jiný program. Odborníci se velmi opatrně shodují, že správný věk na toto je kolem desátého až jedenáctého roku, samozřejmě v závislosti na mnoha faktorech.

...těší se?

Jeden z aspektů, který je třeba vzít do úvahy, je, že děti trpí různými formami úzkosti a strachů. Některé děti to mají, jak se říká, na háku, jiné představa pobytu doma bez přítomnosti ostatních děsí. Pokud necháváme úzkostlivé dítě samotné doma příliš brzo, může to mít vliv (jako ostatně všechno) na jeho pozdější vývoj, včetně sklonům experimentovat například s drogami a tak dále. Na druhou stranu pak můžete mít doma dítě, které vás z domu doslova vyhání, protože se na chvíle bez dozoru vyloženě těší. Tak i tak, rozhodnutí by mělo být primárně objektivní.

U starších generací problém samoty nebyl tak výrazný, jako je u dětí dnes. Mnohem více fungovala rodinná nebo přátelská výpomoc s hlídáním, ženy častěji zůstávaly doma atd. Dnes je potřeba dítě pohlídat nebo ho prostě zvyknout na to, že s ním nebudeme pořád, o trošku vyšší.

Co by mělo dítě umět levou zadní

Ať chceme nebo ne, doba není z nejbezpečnějších. Dítě by proto mělo být seznámeno s několika pravidly… například:

  • Umět správně mluvit do telefonu. Žádné „jsem sám doma, maminka tu není“. Nejlepší je do telefonu cizím lidem říct, že maminka nebo tatínek teď nemůžou k telefonu, a kdyby volající nechal číslo, ozvou se mu za chvíli. Protože nechcete, aby si váš domov vytipoval nějaký podvratný živel v momentě, kdy máte dítě samotné doma.
  • Mít povědomí o nouzových telefonátech. Požár, úraz, ale i nahlášení loupeže nebo podivných individuí – to všechno by dítko mělo aspoň teoreticky zvládnout (snad k praktické zkoušce nikdy nedojde). Když ho necháváte samotné, není od věci nechat důležitá telefonní čísla napsaná na více místech v domě a vyřešit s potomkem případné scénáře, „kdyby něco“.
  • Nepanikařit a zvládnout jednoduchou první pomoc. Dítě by mělo vědět, kde v domě nebo bytě máte lékárničku, co dělat, kdy se spálí, bude mu téct krev z nosu nebo si podvrtne kotník.
  • Není od věci umět nahodit pojistky. Samozřejmě – asi nebudete nutit dítě chodit nahazovat pojistky pro panelový dům, ale nechtěný výpadek proudu můžete řešit pojistkami v bytě. Koneckonců, tahle dovednost chybí nejednomu z nás, že? Když se dítě ocitne samo a potmě, mělo by vědět, kde je baterka (nebo mobil) a co a jak s pojistkami. Tady ovšem apelujeme na adekvátní věk dítěte a nácvik pod dohledem rodičů!
  • Co když začne hořet v kuchyni? Teenageři už by měli vědět věci typu, že na „mastný“ oheň se voda doopravdy nehodí. A jak s tím naložit (když už prevence selhala)? Když vzplane olej na pánvičce, je třeba ho zadusit moukou… a podobně. Učit se podobné věci může být poučné jak pro dítě, tak pro rodiče.
  • Kontaktovat vás. I když „to doopravdy nejde“, dítě by mělo mít možnost vás v případě nejvyšší nouze kontaktovat. Mnozí z nás to pokládají za samozřejmost, ale mnozí také ne. Vzít dítěti možnost dovolat se na „vyšší místa“, která zatím vždycky pomohla, to je na místě až mnohem, mnohem později. A možná nikdy.

Pravidla a zodpovědnost bez dozoru

Je toho hodně, co se bez vašeho dozoru může stát nebo dít. Některé věci jsou nevinné, jiné mají potenciál se trošku zvrhnout. Domluvte si s dítětem základní pravidla, povolení, zákazy a zodpovědnosti, které nastanou, až bude samo. A pro jistotu – sepište si je! Může to být například:

  • Může si pozvat domů kamarády? A kolik? I třeba ty opačného pohlaví?
  • Za jakých okolností otevře dveře, když někdo zazvoní? Nebo to bude mít zakázáno úplně?
  • Jaké aktivity jsou naprosto a bez diskuze vyloučené?
  • Nastavíte na televizi nebo internet rodičovský zámek, aby se dítě nedostalo k nevhodnému obsahu?
  • Co má po dobu vaší nepřítomnosti dělat? Umýt nádobí? Udělat si úkoly? Nebo není třeba?
  • Jak bude moct kontaktovat vás nebo jinou zodpovědnou osobu?
  • Dítě by mělo vědět, kde jste – necháte mu svůj itinerář?
  • Pokud se zpozdíte – dejte vědět! Děti umí mít starosti taky, to se netýká jen rodičů!

A jak je to s vámi a vašimi dětmi? Jak jste řešili první zanechání o samotě? A co v případě sourozenců, více dětí? Máte nějaké tipy, zkušenosti nebo historky? Podělte se s námi na Mimibazaru!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Danushka_2009 31. 10. 2016, 11:11
Tak dítě by ty tři hoďky mohlo doma vydržet, podle mě, už v 8-9 letech. Ne až v 10-11. Mě v tomhle věku (cca 8 let) nechali rodiče poprvé doma samotnou, taky na pár hodin, byla jsem sama v celém 2 patrovém rodinném domě - a přežila jsem já i dům. A užila jsem si to. Nedělala jsem nic zvláštního, byla jsem normálně ve svém pokoji a hrála si. Nevidím důvod, proč bych měla čekat až do 5.-6. třídy... V té době jsem už sama cestovala (stejně jako všichni mí spolužáci) denně autobusem 6 km do sousední vesnice, kde jsme měli školu. Tak když děcko zvládne toto, zvládne být i pár hodin samo doma. Navíc jsme lítali po dědině (i po sousedních dědinách) už od 1. třídy, takže když jsme byli celé odpoledne venku bez rodičů, zvládli jsme to pak i doma dvě tři hoďky... Nedělejme z dětí neschopné pyromany a sebevrahy, kteří se při první chvíli, kdy jsou sami doma, podřežou nebo zapálí byt. Když děcko nerozmazlujete a je trochu schopné, přežije to ono i ten dům... +o(
slavena.z 31. 10. 2016, 6:35
Hezký článek ale teda vidím, že u nás nechat samotného kluka v první třídě absolutně nehozí, holt ještě budeme muset počkat.
SimiVac 30. 10. 2016, 10:54
Díky za poučný článek. .. Akorát máme děti ve věku, kdy tuhle otázku resime s manželem dnes a denne. Nechat kluka doma samotného a s věřit mu už i klice od bytu? Mám pořád ještě pocit, že by je někde vytrousil..... *-)

Kategorie