Zobrazit přihlášovací formulář

Arašídy, podzemnice olejná a luštěniny

  • Publikováno:
Arašídy, podzemnice olejná a luštěniny

Co mají tyto věci společného? No… vlastně všechno, arašídy tak, jak je známe, jsou botanickým názvem podzemnice olejná a zdaleka to nejsou oříšky, ale luštěnina. Co to znamená pro lidské tělo? A jak je nejlepší arašídy konzumovat, abychom z nich dostali co nejvíc co nejlepšího? A proč si na ně dát ale doopravdy velký pozor?

Arašídy neboli podzemnice olejná, patří do čeledi bobovitých, stejně jako například cizrna, hrách nebo čočka, a řadí se mezi luštěniny. Luštěniny obsahují hodně bílkovin, ale také minerálů a vitamínů. Arašídy k tomu ještě navíc obsahují doopravdy enormní množství tuků, a to těch zdravých. Mezi zastoupenými látkami je mnoho antioxidantů, ale také látek vyvolávajících těžké alergické reakce.

Arašídy mezi námi

Podzemnice olejná je rostlina, která původně rostla divoce v jižní Americe, odkud se rozšířila už jako kultivovaná do celého světa. Je poměrně nenáročné ji pěstovat, stejně, jako luštěniny obecně – nepotřebují moc bohatou půdu, dobře se jim daří i bez hnojiv v prostředí s minimem dusíku. V současnosti je největším producentem arašídů Čína, ale úplně klidně si je můžete vysadit na vlastní zahrádce.

Pro a proti arašídů

Arašídy obsahují především velké množství bílkovin a nenasycených tuků (a to až 50 %). Sacharidy obsahují také, dále pak vitamíny především skupiny B (thiamin, niacin, B5, B6, B9). Mezi nejhojněji zastoupené minerály patří vápník, hořčík, fosfor a zinek. Nezanedbatelné množství koenzymu Q10 také stojí za zmínku. Co je ale také velmi důležité je silný antioxidant resveratrol, který kromě antioxidačních a antibakteriálních účinků také ovlivňuje imunitu, krevní tlak a metabolismus.

Velmi častá je bohužel alergie na arašídy, nejčastěji zapříčiněná látkami konglutinin a vicilin. Zajímavé je, že například pražením se výskyt alergenů zvyšuje – je to tedy pravděpodobně nejnebezpečnější forma úpravy „burských oříšků“.

Díky obsahu těch pozitivních látek nám ale arašídy mohou pomoct s kdejakým neduhem. Díky antioxidantům chrání buňky před působením volných radikálů, tedy před jejich předčasným stárnutím a jiným poškozením. Díky zdravým tukům působí například pozitivně na kardiovaskulární a nervový systém, umí dokonce ochránit před vznikem zubního kazu.

Ne jen na zobání

Pokud znáte arašídy jenom z mističky na stole nebo aspoň letmo z asijské kuchyně, možná budete překvapení, že mají i jiná využití. Mezi nejznámější patří světově proslulé burákové máslo, které se překvapivě hodí jak pro slané, tak sladké úpravy.

  • Tip Mimibazaru: pokud chcete doopravdy zdravou bombu plnou živin, zamíchejte si lžíci burákového másla do ranní ovesné kaše.

Ideální je ho kombinovat na pečivu s marmeládami kyselejší chuti, ale třeba také s například tuňákem. I když jsou tyto kombinace chutí netradiční, jsou překvapivě dobré!

Z arašídů je ale také vynikající olej. Ten je vhodný jak na smažení, tak na dochucení zastudena. Bohužel ten, který je lisovaný za studena a obsahuje tak největší množství živin, obsahuje také největší koncentraci alergenů. Stopy arašídů i arašídového oleje se vyskytují v mnoha potravinách, u kterých bychom to nečekali (na vině jsou většinou společné zpracovací závody). Pokud tedy trpíte alergií, pečlivě si čtěte složení a upozornění – ne vždy byste potenciál výskytu arašídů odhadli na první pohled!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie